Schade door verbouwing van de buren

Gaan jouw buren met een aannemer verbouwen en ben je bang voor schade? Wij leggen je uit wat je kunt doen bij schade door de verbouwing van de buren.

Laat vooraf altijd een nulmeting uitvoeren

Je buren gaan verbouwen. Misschien ben je bang dat er hierdoor schade aan jouw woning zal ontstaan. Daarom is het slim om vóór de verbouwing een nulmeting (vooropname) te laten uitvoeren door een bouwkundige.

Tijdens een nulmeting legt een bouwkundige de huidige staat van je woning vast aan de hand van foto's en beschrijvingen. Dit rapport is (indien nodig) je bewijs dat de schade vóór de verbouwing niet aanwezig was.

Je kunt je buren vragen om een nulmeting te laten uitvoeren. Gebruik hiervoor onze
voorbeeldbrief.

Wat te doen bij schade aan uw woning door de buren?

Is er schade in je huis ontstaan door de verbouwing van je buren? Als er een aannemer in het spel is, kun je die waarschijnlijk aansprakelijk stellen. Mochten de buren geen aannemer hebben ingeschakeld (en de werkzaamheden dus zelf hebben uitgevoerd), kun je hen aansprakelijk stellen. Dat doe je zo:

 1. Bespreek de schade met de aannemer
  Als je schade hebt, vraag de aannemer van je buren dan om de schade bij je te bekijken. Laat met de nulmeting zien dat je de schade nog niet had voor de verbouwing. Bespreek met elkaar hoe je de schade gaat oplossen. Als de buren de werkzaamheden zonder aannemer hebben uitgevoerd, bespreek dit dan met de buren zelf. Attendeer je buren erop dat zij de schade wellicht kunnen melden op hun aansprakelijkheidsverzekering.
 2. Stel de aannemer (of je buren) aansprakelijk
  Stel de aannemer (of je buren) aansprakelijk voor de schade. Stuur hen een aangetekende brief en vraag om een schadevergoeding. Aannemers zijn meestal verzekerd voor bouwschade. Weet je niet wie de aannemer is? Stuud de brief dan naar je buren met het verzoek de aansprakelijkstelling door te zetten naar hun aannemer.
 3. Meld de schade eventueel bij je eigen woonhuisverzekering
  Soms valt de schade ook onder de dekking van je eigen verzekering. In dit geval kun je het daar dus ook melden. Je verzekeraar stuurt vervolgens een deskundige om de hoogte van de schadevergoeding vast te stellen.
 4. Laat eventueel een expert de schade vaststellen
  Zijn jij en de aannemer (of de buren) het niet eens over de hoogte van de schadevergoeding? Laat dan een bouwkundig expert een schaderapport opmaken. Daarin wordt duidelijk welke schade door welke werkzaamheden is veroorzaakt. Je kunt de aannemer (of de buren) dan verplichten de schade te vergoeden.
  Let wel op, want je betaalt zelf de kosten voor de schade-expert. Maak vooraf dus goed de afweging of de kosten van de expert opwegen tegen de schadevergoeding.
 5. Ga eventueel op zoek naar een mediator
  Kom je er met je buren niet uit? Zoek dan de hulp van een mediator. Die kan jullie helpen een gepaste oplossing te vinden.
 6. Stap eventueel naar de rechter
  Als laatste redmiddel kun je naar de rechter stappen. Doe dit écht alleen als je alles al hebt geprobeerd. Bij een rechtszaak komen vaak extra kosten, energie en emoties kijken. In de meeste gevallen is mediation daarom beter.

Hoe wij je kunnen helpen

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30, om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

088 3279 886

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
 • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Onderstaande prijs geldt in de meeste gevallen. Op basis van je specifieke situatie geven wij advies en de juiste prijs. Bel ons of plan een gesprek in.

499,-
088 327 98 86

Beoordelen & onderhandelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Onderstaande prijs geldt in de meeste gevallen. Op basis van je specifieke situatie geven wij advies en de juiste prijs. Bel ons of plan een gesprek in.

1359,-
088 327 98 86
1 van 4
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.