Afstand tot erfgrens bouwen
Er geldt over het algemeen geen minimale afstand tot de erfgrens waar u rekening mee hoeft te houden. U kunt dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo mag u niet zomaar een muur bouwen op de erfgrens en zijn er regels voor het bouwen van ramen op de erfgrens. Lees hier meer over de regels.
Voor u gaat bouwen op erfgrens is het dus belangrijk dat u precies weet waar de erfgrens ligt. Mocht u het hier niet over eens worden met uw buren kan een kaart van het Kadaster de zaak verduidelijken. Lukt het met deze kaart nog niet? Dan kunt u tegen betaling de erfgrens laten vaststellen door het Kadaster.
Muur op de erfgrens bouwen
Een scheidsmuur bouwen op de erfgrens is niet zomaar mogelijk. De reden hiervoor is dat deze muur dan voor de helft op de grond van uw buren staat. Indien zij hier geen toestemming voor gegeven hebben, bent u niet gerechtigd om deze erfgrens te overschrijden.
Wel is het mogelijk uw buren te verplichten om mee te werken aan de erfafscheiding op de erfgrens. Volgens de wet is het namelijk toegestaan om uw buren te vorderen mee te werken (en betalen) aan de aanleg van een gedeelde erfafscheiding.
Erfafscheiding aanleggen
Wilt u een schutting of heg op de erfgrens plaatsen, zult u dit in overleg met uw buren moeten doen. Mochten zij hier niet mee instemmen kunt u twee dingen doen.
- De erfafscheiding op uw eigen grond plaatsen.
Belangrijk is dat u uw buren altijd hierover informeert. Daarnaast dient u rekening te moeten houden met de hiervoor geldende regels.
- Uw buren via de rechter verplichten mee te werken aan het realiseren van een erfafscheiding
Houd in het achterhoofd dat deze optie de relatie met uw buren in de meeste gevallen niet ten goede doet.
Regels bij een bestaande scheidingsmuur
Staat er al een muur op de erfgrens, gelden er ook speciale regels. Of u op, of tegen een scheidsmuur mag bouwen hangt af van wie de rechtmatige eigenaar van de muur is.Check daarom altijd van te voren of het een gedeelde (mandelige) muur of een privé muur is.
Gedeelde scheidsmuur
Staat de muur precies op de erfgrens, dan is er sprake van mandeligheid. U en uw buren zijn beide voor de helft eigenaar van de muur. In dit geval mag u balken en ankers aanbrengen of vervangen tot de helft van de dikte van de muur, mits dit de muur geen schade toebrengt. Ook mag u tot op de helft van de muur een goot leggen, zolang u het water op eigen grond loost.
De muur staat op de grond van uw buren
Als de muur in zijn geheel op de grond van uw buren staat, gaat het om een privé muur. U mag zonder toestemming niet tegen de muur op of aanbouwen. Andersom geldt vanzelfsprekend dit ook.
De muur is onderdeel van een gebouw
Indien het om een muur gaat die onderdeel is van een gebouw, is de muur eigendom van de eigenaar van het gebouw. U bent dus eigenaar als de muur al onderdeel is van uw woning en vice versa. Het maakt dan niet uit of de muur op de erfgrens staat of op de grond van uw buren.
U mag niet zonder toestemming tegen de muur bouwen als deze eigendom is van uw buren.
De buren bouwen tegen de erfgrens
Willen uw buren tegen de erfgrens bouwen en moeten ze hiervoor de schutting, een scheidsmuur of de heg verwijderen? Dan moeten de buren uw toestemming vragen. Controleer in dit geval of de grond waarop de buren gaan bouwen, hun eigen grond is. Dit hoeft namelijk niet gecontroleerd te worden door de gemeente bij het aanvragen van een vergunning.
Mocht dit het geval zijn mogen uw buren tegen de erfgrens bouwen, indien ze rekening houden met de bovengenoemde regels.
De buren bouwen op uw grond
Bouwen uw buren op jullie grond? Ga dan eerst in gesprek met uw buren. Vaak hebben ze namelijk niet door dat ze op uw grond bouwen. Mocht hier geen oplossing uit ontstaan, is het uw goed recht om hier bezwaar tegen te maken. Het is bovendien uw grond. U kunt in dit geval eisen dat ze de muur verplaatsen of tegen een schadevergoeding de muur laten staan.