Juridisch advies koopwoning

Gaat u binnenkort een woning of een appartement (ver)kopen? Op onze website vindt u alle belangrijke juridische informatie over koopwoningen. Heeft u vragen rondom de koop of verkoop van een woning of wilt u graag advies? Neem dan contact met ons op. De juristen van DAS helpen u graag verder.

Hoe kunnen wij je helpen?

DAS helpt je ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houdt je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
 • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Waar moet u op letten bij de aankoop van een huis?

Er komt veel kijken bij de aankoop van een woning. Lees u daarom goed in, zodat u weet wat u te wachten staat en waar u op moet letten bij de aankoop van een huis. Er zijn meerdere zaken waar u goed over na moet denken en rekening mee moet houden, zoals de hoogte van het bod, eventueel ontbindende voorwaarden, bedenktijd, etc.

(Voorlopig) koopcontract

Bij de aankoop van een nieuwe woning krijgt u te maken met een voorlopig koopcontract. In dat contract legt u samen met de verkopende partij alle gemaakte afspraken over de aankoop vast, zoals de koopsom, ontbindende voorwaarden, de datum van de overdracht, etc. Als de koper een particulier is, dan is het verplicht om de koop schriftelijk vast te leggen. Er is pas sprake van een koop als de koopovereenkomst door beide partijen getekend is. E-mailcorrespondentie waarin een aanbod wordt aanvaard is niet voldoende. Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. Binnen die periode kunt u nog afzien van de koop.

(Voorlopig) koopcontract ontbinden
Na de drie dagen bedenktijd is de koop een feit. U kunt het koopcontract alleen nog ontbinden als er voldaan is aan de ontbindende voorwaarden. Als u geen medewerker verleent aan de levering van de woning zonder dat er recht is op ontbinding van de overeenkomst kan de koper meestal aanspraak maken op een boete. Doorgaans is dit 10% van de aankoopsom.

Ontbindende voorwaarden
Door ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract loopt u dus minder risico een boete van 10 procent over de koopsom te moeten betalen als u bijvoorbeeld geen hypotheek krijgt van de bank. Lees hier welke ontbindende voorwaarden u op kunt nemen in het voorlopig koopcontract.

Verborgen gebreken huis

Het kan gebeuren dat u een woning aanschaft met verborgen gebreken. Een verkoper is verplicht de koper in te lichten over eventuele gebreken aan de woning voorafgaand aan de koop. Dit heet mededelingsplicht. Wat zijn verborgen gebreken precies en wie is verantwoordelijk voor de gebreken na de koop? U leest hier meer over verborgen gebreken bij een huis.

Appartementsrecht VvE

Wordt u binnenkort eigenaar van een appartement? Een appartement is onderdeel van een groter gebouw, waardoor u eigenlijk een zogenoemd appartementsrecht koopt. Met dit recht kunt u aantonen dat u een aandeel heeft in de eigendom van een gebouw en gebruik kunt maak van gezamelijke ruimtes. Daarnaast houdt het ook in dat u exclusief gebruiksrecht heeft van een bepaald gedeelte van het gebouw, namelijk uw appartement.

Bij de aankoop van het appartement wordt u ook automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit lidmaatschap kunt u niet opzeggen, u bent lid zolang u eigenaar bent van het appartement. Lees hier wat u allemaal kunt verwachten als lid van de VvE.

Conflict binnen VvE bestuur

Het kan gebeuren dat u in conflict raakt met het VvE bestuur. Omdat u als eigenaar van een appartement automatisch lid bent van de VvE kunt u hier niet zomaar uitstappen. Probeer de goede relatie met uw buren te behouden en probeer een conflict altijd eerst onderling op te lossen. Mocht dit niet lukken kunt u kiezen voor mediation. In het uiterste geval kunt u een jurist inschakelen.

Juridische hulp nodig?

Onze juristen helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen met betrekking tot wonen. Loopt u tegen een probleem aan en heeft u vragen over uw rechten? Neem dan gerust contact met ons op en dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen.

Bent u niet verzekerd bij DAS maar heeft u wel juridische hulp nodig? Geen probleem, neem gerust contact op!

Lees verder