Ontbindende voorwaarden huis kopen

Als u een bod gaat doen op een woning is het verstandig om een aantal ontbindende voorwaarden op te laten nemen in het voorlopig koopcontract. Op deze manier kunt u, als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan, het voorlopig koopcontract altijd nog gratis ontbinden.

Hoe kunnen wij je helpen?

DAS helpt je ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houdt je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
 • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Een voorlopig koopcontract klinkt als een contract waar u nog makkelijk vanaf kunt zien, maar dat is niet het geval. Voor de ontbinding van een voorlopig koopcontract moet u vaak 10 procent van de koopsom betalen. Om te voorkomen dat u met zo’n hoog bedrag te maken gaat krijgen is het verstandig om ontbindende voorwaarden mee te nemen in het voorlopig koopcontract. Als er niet aan de door u opgestelde voorwaarden wordt voldaan kan het koopcontract kosteloos worden ontbonden.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden

Het is verstandig om een aantal voorwaarden mee te nemen in het contract. Welke ontbindende voorwaarden kunt u laten opnemen in het contract? Dit zijn een aantal meest voorkomende voorwaarden.

1. Kopen onder voorbehoud van financiering

Kopen onder voorbehoud van financiering wordt bijna altijd meegenomen als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract. Deze voorwaarde houdt in dat het contract ontbonden wordt en de koop niet doorgaat als u voor een bepaalde datum de financiering niet rond krijgt. Het afsluiten van een hypotheek kan enkele weken in beslag nemen, gemiddeld vier tot zes weken. Vaak wordt daarom een termijn van zes weken opgenomen bij deze voorwaarde. Door vooraf een gesprek te plannen met uw hypotheek adviseur, bespaar u tijd doordat u al inzicht heeft in wat u maximaal kunt lenen. Op deze manier kan het proces worden versneld.

Kunt u de financiën voor de aankoop van de nieuwe woning helaas niet rond krijgen binnen de gestelde termijn? Dan kunt u het contract kosteloos laten ontbinden. Daar heeft u wel de afwijzing van de bank als bewijs voor nodig.

2. Kopen onder voorbehoud verkoop eigen woning

Kopen onder voorbehoud van de verkoop van uw eigen woning kan u veel rust bieden en zorgt ervoor dat u niet met twee huizen en dus dubbele lasten komt te zitten. Als u deze voorwaarde meeneemt in het koopcontract en u uw woning binnen de gestelde termijn niet verkocht krijgt gaat de koop niet door. Het contract wordt ontbonden.

3. Kopen onder voorbehoud bouwkundige keuring

Tijdens een bouwkundige keuring wordt er bepaald hoe de woning die u wilt kopen er technisch aan toe is. Door het opnemen van deze voorwaarde in het contract en de keuring voorafgaand aan de koop te laten uitvoeren zorgt u ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan. U wilt kosten door reparaties en onderhoud waar u geen rekening mee heeft gehouden natuurlijk voorkomen. Als er uit de bouwkeuring technische mankementen naar voren komen waar u als koper niet van op de hoogte was, mag u ervoor kiezen de koopovereenkomst te ontbinden. Ook kunt u in de overeenkomst aangeven wat de maximale herstelkosten mogen bedragen.

4. Kopen onder voorbehoud van een huisvestingsvergunning

Het kan voorkomen dat je in een stad of gemeente gaat wonen waar je niet zomaar mag wonen zonder huisvestingsvergunning. Je moet aan bepaalde eisen voldoen voor een huisvestingsvergunning. Door het opnemen van de voorwaarde onder voorbehoud van een huisvestingsvergunning, kunt u het koopcontract ontbinden als u geen huisvestingsvergunning krijgt binnen de gestelde termijn.

Ontbindende voorwaarden voor de verkoper

Niet alleen de koper, maar ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract. Als je als verkoper bijvoorbeeld te maken hebt met een restschuld en u er zeker van wilt zijn dat u deze gefinancierd krijgt bij de aankoop van de nieuwe woning, kunt u dit meenemen in het koopcontract. Blijft u met een restschuld zitten, kunt zonder een boete het koopcontract laten ontbinden.

Daarnaast kunt u als verkopende partij ook een variant van de no risk-clausule meenemen in de koopovereenkomst. U kunt dat het voorlopig koopovereenkomst ontbinden als u nog geen nieuwe woning heeft gevonden voor de door u bepaalde datum. Op deze manier wordt u er als verkoper voor behoed dat u zonder woning komt te zitten.

Lees verder