Huurovereenkomst
Voorafgaand aan het huren van een woning sluit u als huurder een huurovereenkomst met uw verhuurder. In een huurovereenkomst staan een aantal belangrijke afspraken zoals de duur van de overeenkomst en het huurbedrag. De hoogte van de huur is afhankelijk van het soort huurwoning. Zo mag een sociale huurwoning een bepaalde huurgrens niet overstijgen, terwijl er voor een huurwoning in de vrije sector geen maximale huurprijs geldt.
Bezwaar maken tegen een huurverhoging
Tussentijds mag de huurprijs door de verhuurder worden verhoogd. Afhankelijk van het soort huurwoning geldt er een maximale huurverhoging. Zo stelt de overheid elke jaar een maximale huurverhoging vast voor de sociale huur. Deze wordt onder andere gebaseerd op de inflatie. Op een vrije sector huurwoning is geen maximale huurprijs van toepassing. De verhuurder mag de huur eens in de 12 maanden verhogen én na een tussentijdse verbetering van de woning. Bent u het niet eens met de keuze van de verhuurder, dan kunt u bezwaar maken tegen de huurverhoging.
Medehuurderschap aanvragen
Als u een woning huurt met uw echtgenoot of geregistreerd partner, is uw partner automatisch medehuurder. Bij ongehuwde en niet-geregistreerde partners is dit niet het geval. Een medehuurder is samen met de huurder aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen uit het huurcontract. Ook heeft deze recht op huurbescherming en mag de medehuurder de woning blijven huren als de hoofdhuurder verhuist. Lees hier meer over hoe u medehuurder kunt worden bij samenwonen.
Gebreken huurwoning
Bij de huur van een woning kunt u te maken krijgen met gebreken aan de huurwoning. De verhuurder is verplicht om grote gebreken aan de woning te verhelpen, echter zijn er uitzonderingen. De huurder heeft namelijk zelf ook de plicht de woning dagelijks goed te onderhouden. Is het gebrek een gevolg van nalatigheid van de huurder, dan is de huurder verplicht het gebrek te verhelpen. Dient de verhuurder het gebrek te verhelpen? Dan kunt u de verhuurder aansprakelijk stellen voor de schade.
Huurcontract opzeggen
Het kan natuurlijk voorkomen dat u het huurcontract wil opzeggen. Zowel de huurder als de verhuurder moet de huur schriftelijk middels een aangetekende brief opzeggen. Bij de opzegging van een huurcontract moet je rekening houden met het opzegtermijn van het huurcontract.
Wil uw verhuurder het huurcontract opzeggen maar bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u bij de verhuurder een bezwaar maken tegen de huuropzegging. De verhuurder kan het huurcontract in sommige gevallen niet zomaar opzeggen. Namelijk wanneer u een huurcontract heeft voor onbepaalde tijd. In dit geval moet de verhuurder een wettelijke reden hebben voor het beëindigen van huurcontract.