Opzegtermijn huurder
Als u het huurcontract wil beëindigen moet u zich als huurder houden aan de opzegtermijn. De opzegtermijn is hetzelfde als de betalingstermijn. Dit is minimaal één maand en maximaal 3 maanden. Een betalingstermijn van één maand is het meest gebruikelijk. Als er in uw contract een langere opzegtermijn staat dan de betalingstermijn, dan hoeft u zich daar niet aan te houden.
Opzegtermijn verhuurder
Als verhuurder kunt u het huurcontract niet zomaar opzeggen. Een huurder profiteert namelijk van huurbescherming. Lees hier meer over wettelijke redenen voor het opzeggen van het huurcontract als verhuurder. Heeft u een wettelijke reden voor het het opzeggen van het huurcontract? Dan moet u dit aangeven in de opzegbrief. De opzegtermijn wordt langer, naarmate de huurder langer in de woning woont. De minimale opzegtermijn voor de verhuurder is:
- 3 maanden als de huurder er minder dan 1 jaar woont.
- 4 maanden als hij er meer dan 1 jaar woont.
- 5 maanden als hij er meer dan 2 jaar woont.
- 6 maanden bij een woonduur langer dan 3 jaar.
Als u het als huurder niet eens bent met het opzeggen van de verhuurder vanwege de opzegtermijn, kunt u bezwaar maken.
Opzegtermijn tijdelijk huurcontract
Hebben u en uw verhuurder een tijdelijke huurovereenkomst tot maximaal twee jaar? Dan moet de verhuurder de beëindiging van het contract schriftelijk aan u bekend maken. De huurder moet deze aanzegging (herinnering) 1 tot 3 maanden voor de einddatum ontvangen. Ontvangt u geen aanzegging? Dan verandert uw tijdelijke contract automatisch in een huurcontract voor onbepaalde tijd.
Als er sprake is van een tijdelijk huurcontract mag de verhuurder de huur niet zomaar tussentijds stopzetten. De huurder mag dit weigeren. De huurder mag zelf wel tussentijds opzeggen.
Huurwoningen zonder opzegtermijn
Daarnaast zijn er ook nog een aantal huurwoningen waarbij je geen rekening hoeft te houden met een opzegtermijn:
- Woonboot op een vaste plek: er is momenteel een nieuwe wet in de maak waarin huurders van woonboten betere huurbescherming krijgen.
- Dienstwoning: u huurt de woning van uw werkgever.
- Recreatiewoning: u huurt een huisje op een vakantiepark.
- Kamer in verzorgingshuis: als de zorg stopt, stopt ook de huur.