Hoogte schade­vergoeding bij een bedrijfs­ongeval

Liep u tijdens uw werkzaamheden letselschade op? Dan kunt u de werkgever hiervoor aansprakelijk stellen en in aanmerking komen voor een schadevergoeding. De werkgever is in beginsel aansprakelijk voor ongevallen op de werkvloer. Maar hoe hoog is deze schadevergoeding? En wie betaalt het eigen risico? Wij helpen u graag verder.

Voordat u een schadevergoeding krijgt, moet de aansprakelijkheid van de werkgever vastgesteld worden. Dit is afhankelijk van de situatie. Lees meer over uw rechten en plichten bij een bedrijfsongeval. De werkgever heeft zorgplicht dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Zorg dat u werkt met bijvoorbeeld veilige machines en beschermingsmiddelen.

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel:  088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

De werkgever heeft de zorgplicht dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Daarbij is het van belang dat u werkt met veilige machines en beschermingsmiddelen. U dient juiste instructies te krijgen en uw werkgever moet erop toezien dat deze instructies door u worden opgevolgd.

Waar bestaat de schadevergoeding uit?

Heeft u een ongeluk gehad door een machine op het werk? Of bent u uitgegleden in de gang? Dergelijke ongelukken kunnen veel letselschade en dus ook kosten teweeg brengen. Denk bijvoorbeeld aan de medische kosten voor het behandelen van het opgelopen letsel. Maar vergeet niet het inkomensverlies, eventuele huishoudelijke hulp of kosten voor rechtsbijstand. Dit zijn allemaal kosten waar u mee te maken kan krijgen na een bedrijfsongeval. Alle kosten waar we een geldbedrag aan kunnen hangen noemen we materiële kosten.

U kunt na uw letselschade ook te maken krijgen met psychische-, emotionele- en geestelijke schade door pijn, verdriet of verminderde levensvreugde als gevolg van het ongeval. Als u een van deze problemen ervaart, wordt ook deze schade meegenomen in de schadevergoeding. Deze kosten noemen we immateriële schade.

Hoeveel schadevergoeding krijg ik?

De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van onder andere deze factoren:

  1. Zo is het door u opgelopen letsel bepalend voor de hoogte van de schadevergoeding. Hoe ernstiger het letsel dat u heeft opgelopen, hoe hoger de schadevergoeding die u ontvangt. Logisch, aangezien er waarschijnlijk meer medische- en overige kosten bij komen kijken.
  2. Vervolgens wordt er beoordeeld welke invloed dit letsel gaat hebben voor uw verdere leven. Hier geldt ook weer; hoe meer impact, hoe hoger de schadevergoeding.
  3. Tevens wordt er gekeken naar de juridische aansprakelijkheid van de werkgever. Er wordt onderzocht of u zelf wellicht roekeloos gedrag heeft vertoond en het ongeval daardoor deels aan u zelf te verwijten valt of dat het geheel buiten uw schuld is gebeurd. Ook wordt onderzocht of de werkgever heeft voldaan aan de zorgplicht.

Omdat onder andere deze punten bepalend zijn voor de uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding, is het lastig om de exacte hoogte aan te duiden. Via onze online test kunt u checken of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding en ziet u direct een indicatie van de schadevergoeding waar u recht op heeft.

Wie betaalt de eigen risico bij een bedrijfsongeval?

Als u letselschade oploopt bij een bedrijfsongeval moet u bij medische kosten waarschijnlijk uw eigen risico van uw zorgverzekering aanspreken. Het eigen risico voor uw zorgverzekering is een van de vele schadeposten die u na het ongeluk kunt claimen bij de aansprakelijke partij. In dit geval uw werkgever.

Hulp bij een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval kan leiden tot ongewenste spanning op de werkvloer. Schakel daarom juridische hulp in. De letselschadejurist zorgt er dan voor dat uw werkgever aansprakelijk wordt gesteld en het hele traject netjes wordt doorlopen, zonder dat u zich daar te veel zorgen over hoeft te maken. De kosten voor de juridische bijstand worden meegenomen in de schadeclaim.

Lees verder