Wat is letselschade?

Ben je helaas slachtoffer geworden van een ongeval en letselschade opgelopen? Dat is waarschijnlijk een erg moeilijke situatie voor je. Waarschijnlijk heb je recht op een schadevergoeding. Ontdek wat letselschade precies is en hoe je deze vergoeding claimt.

Waar bestaat mijn letselschade uit?

Als je betrokken bent bij een ongeval, is er bijna altijd sprake van schade. Denk hierbij niet alleen aan een auto-ongeluk, maar ook aan een ongeval op je werk of schade door een medische fout. De schade wordt in 2 categorieën onderverdeeld:


  • materiële schade: deze schade is direct in geld uit te drukken. Het omvat kosten die je moet maken voor bijvoorbeeld medische behandelingen of beschadigde eigendommen.
  • immateriële schade: dit wordt ook wel smartengeld genoemd. Het is een vergoeding voor de emotionele impact van bijvoorbeeld pijn, verlies van levensvreugde, hinder en ongemak.

Alle problemen waarmee je na een ongeval te maken krijgt, kunnen worden vertaald naar een schadecomponent. Als er een aansprakelijke partij is, kun je deze schadecomponenten verhalen. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt tussen de hypothetische situatie zonder ongeval en de situatie met ongeval. Het verschil tussen beide situaties wordt als schade beschouwd.


Schadevergoeding

Als een ander verantwoordelijk is voor het letsel, heb je recht op een schadevergoeding om de geleden schade te compenseren. Er zijn echter bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden om aanspraak te maken op een schadevergoeding. Zo moet bijvoorbeeld de tegenpartij de aansprakelijkheid erkennen.


De hoogte van de schadevergoeding hangt volledig af van de situatie. Als je bijvoorbeeld (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geworden of je hebt levenslang huishoudelijke hulp nodig, zal de vergoeding uiteraard hoger zijn dan in een situatie waarin je alleen een litteken hebt.


Soorten letselschade

Letselschade kan op verschillende manieren ontstaan. De hoogte van de schadevergoeding en de regels kunnen per situatie verschillen. Je kunt bijvoorbeeld letsel oplopen door een fout van je (huis)arts, maar ook door een val over een losse tegel waarvoor je de gemeente aansprakelijk wilt stellen. Hieronder hebben we de meest voorkomende soorten letselschade voor je op een rijtje gezet, inclusief de bijbehorende regels.

Veelgestelde vragen

Er is sprake van blijvend letsel wanneer je zeker weet dat je de rest van je leven last zult hebben van de gevolgen van het letsel. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je nooit meer je favoriete sport kunt beoefenen of dat je altijd verminderd zicht zult hebben. Bij blijvend letsel is de schadevergoeding doorgaans hoger dan bij niet-blijvend letsel.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.