Wat is letsel­schade?

Ben je aangereden of aangevallen door een hond en heb je letsels opgelopen? Dan heb je mogelijk ook letselschade en recht op een schadevergoeding. Letselschade is de schade die voortvloeit uit psychisch of lichamelijk letsel door toedoen van een ander. Het is belangrijk om juridische hulp te krijgen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

 • Als je geen verzekering hebt
 • Ontdek online je rechtspositie
 • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
 • Onze hulp is geheel kosteloos
 • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Waar bestaat mijn letselschade uit?

Bent u betrokken bij een ongeval, dan is er bijna altijd sprake van schade. U hoeft hierbij niet alleen te denken aan een auto ongeluk. U kunt ook een ongeval hebben op of tijdens werktijd of u kunt schade oplopen door een medische fout. Uw schade kan bestaan uit twee soorten schade:

 • materiële schade
  Deze schade is veelal direct in geld waardeerbare. U kunt denken aan kosten die u moet maken voor bijvoorbeeld medische behandelingen of aan beschadigde goederen.
 • immateriële schade
  Deze schade wordt ook wel het smartengeld genoemd. Het is een soort ‘emotionele’ vergoeding voor o.a. de geleden pijn, de gederfde levensvreugde, hinder en ongemak.

Alle problemen waarmee u na een ongeval geconfronteerd wordt, kunnen vertaald worden naar een schadecomponent. Als er een aansprakelijke partij is, kunt u deze schadecomponenten verhalen. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de hypothetische situatie zonder ongeval en de situatie met ongeval. Het verschil hiertussen wordt de schade genoemd.

Schadevergoeding

Wanneer een ander verantwoordelijk is voor het letsel ontvangt u ter compensatie van de schade een schadevergoeding. Er gelden echter wel een aantal voorwaarden voor wanneer u recht heeft op een schadevergoeding. De tegenpartij moet bijvoorbeeld de aansprakelijkheid erkennen.

Hoe hoog de schadevergoeding is, hangt compleet af van de situatie. Bent u bijvoorbeeld (deels) arbeidsongeschikt geworden of moet u uw hele leven huishoudelijke hulp krijgen? Dan is de vergoeding natuurlijk veel hoger dan bij een situatie waarbij u alleen een litteken heeft door bijvoorbeeld een hondenbeet.

Soorten letselschade

U kunt op vele verschillende manieren letselschade oplopen. Het verschilt echter per situatie hoe hoog de schadevergoeding is en wat de regels zijn. U kunt bijvoorbeeld letsel hebben opgelopen doordat uw (huis)arts een fout heeft gemaakt maar u kunt ook gevallen zijn over een stoeptegel en daarom de gemeente aansprakelijk stellen. Wij hebben de meest voorkomende soorten letselschade voor u op een rijtje gezet met de daarbij behorende regels.

Lees verder

Veelgestelde vragen