Alles over bedenktijd en retouren van uw aankoop

Als u iets koopt, dan sluit u een koopovereenkomst met de verkoper. U zit er dan in principe aan vast. Voor online of telefonische aankopen heeft u een bedenktijd van 14 dagen.

Geen bedenktijd aankoop winkel

Als u een product koopt in een winkel, dan heeft u geen wettelijke bedenktijd. Veel winkeliers bieden wel een retour of ruilmogelijkheid aan voor ongebruikte en onbeschadigde producten. Dit is dan een extra service van de winkel. Vaak ontvangt  u een tegoedbon of uw geld terug. Dit is een gunst van de verkoper. Hij is dus niet verplicht om uw product te ruilen of geld terug te geven. De mogelijkheid om te ruilen of teruggave van uw geld moet op de kassabon staan of vermeld worden in de winkel zelf. Ook moet u voldoen aan de voorwaarden die de winkel stelt.

Bedenktijd via internet of telefoon

Aankoop via internet of telefoon wordt ook wel koop op afstand genoemd. Omdat u het product van te voren niet goed kunt beoordelen, heeft u bij koop op afstand een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen de termijn kunt u laten weten dat u het product wilt retourneren en u krijgt dan binnen 14 dagen uw geld terug, ook de bezorgkosten. De koopovereenkomst wordt dan ontbonden. De bedenktijd start op de dag dat uw bestelling, zoals kleding of telefoon, wordt bezorgd op het adres dat u heeft opgegeven. Bij een dienst, zoals energie of een abonnement, start de bedenktijd op het moment dat u de overeenkomst sluit.

Bedenktijd aankoop op straat of aan de deur

De verkoop op straat of aan de deur heet koop buiten de verkoopruimte. Ook verkoopdemonstraties bij iemand thuis of op het werk vallen hieronder. Koopt u iets buiten de verkoopruimte wat duurder is dan 50 euro? Dan heeft u ook een bedenktijd van 14 dagen. Dit gaat in op de dag dat u het product heeft ontvangen of de datum waarop u de overeenkomst voor een dienst sluit. Binnen deze bedenktijd kunt u de aankoop kosteloos ongedaan maken.

Aankoop annuleren binnen bedenktijd

Binnen de bedenktijd kunt u de aankoop zonder reden annuleren. Dit moet u aan de verkoper mededelen. Dit kan per e-mail, brief of u kunt gebruik maken van het formulier dat de verkoper u heeft toegestuurd. Is de bedenktijd verstreken? Dan is het niet meer mogelijk om de koopovereenkomst te ontbinden.  

Product stuk na bedenktijd?

De wet geeft consumenten een garantie van 6 maanden. Gaat een product binnen die termijn stuk of voldoet het niet aan de verwachtingen? Dan wordt ervan uitgegaan dat het product op het moment dat u het kreeg al niet aan de eisen voldeed. De verkoper moet het gebrek dan kosteloos herstellen of vervangen.

Heeft de verkoper u niet geïnformeerd over de bedenktijd?

De verkoper is verplicht u te informeren over de bedenktijd van 14 dagen. Doet hij dit niet, dan wordt de bedenktijd verlengd naar 12 maanden. Stuur in dit geval binnen 12 maanden een aangetekende brief waarin u de aankoop annuleert. Als de verkoper u toch nog wijst op de bedenktijd, dan gaat vanaf dat moment de bedenktijd van 14 dagen alsnog lopen.

Regels bij retour sturen

Heeft u binnen de bedenktijd gebruik gemaakt van de mogelijkheid de koopovereenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden, dan moet u het product terugsturen.. In de algemene voorwaarden leest u hoe u het product terug moet sturen. Daarbij gelden de volgende regels:

  • De bezorgkosten die u bij de aankoop heeft betaald, krijgt u terug.
  • Als u de producten terugstuurt binnen de bedenktijd, mag de verkoper u vragen om de kosten van de retourzending te betalen.
  • Retourneren is op eigen risico. Raakt het product beschadigd, dan bent u daarvoor aansprakelijk. Het is verstandig om bij het postkantoor te vragen om een verzendbewijs. Zo heeft u een bewijs dat u het product verstuurd heeft.
  • Binnen 14 dagen nadat u de verkoper heeft laten weten dat u van de koop af wilt, moet u het product terugsturen en moet de verkoper u het aankoopbedrag terugbetalen. De verkoper mag hiermee wachten totdat hij uw retourzending heeft ontvangen.
Lees verder

Veelgestelde vragen