DAS introduceert DAS voor de Zorg - beroep en praktijk

Op 14 maart 2022 introduceert DAS een nieuwe verzekering: DAS voor de Zorg - beroep en praktijk, een uitgebreide rechtsbijstandverzekering voor zorgverleners.

In de huidige situatie kunnen distributiepartners kiezen uit verschillende verzekeringen voor deze specifieke doelgroep en het was niet altijd even duidelijk welk product het beste bij welke klant past. Met DAS voor de Zorg - beroep en praktijk is er straks één aanbod, een verzekering met een uitgebreide dekking.


Voor wie is dit product?

DAS voor de Zorg - beroep en praktijk is bestemd voor alle zorgverleners die BIG-geregistreerd zijn, (huis)artsen, specialisten, apothekers en paramedici zoals fysiotherapeuten. Maar ook voor alternatieve zorgverleners die aangesloten bij een Wkkgz erkende klachteninstantie en voor dierenartsen die zijn geregistreerd in het diergeneeskundig register.
Zowel zorgverleners met een eigen praktijk (al dan niet in samenwerkingsverband), als zorgverleners die als waarnemer werken, kunnen deze verzekering afsluiten.

Wat biedt DAS voor de Zorg - beroep en praktijk?

De verzekering biedt advies en juridische hulp bij de meest voorkomende conflicten waar een zorgverlener mee te maken kan krijgen. Denk hierbij aan conflicten over:

 • de behandeling van patiënten/cliënten;
 • de verwerking van persoonsgegevens van patiënten of cliënten;
 • straf-, tucht- en klachtzaken;
 • met zorgverzekeraars, bijvoorbeeld over de hoogte van vergoedingen;
 • overeenkomsten met leveranciers;
 • letsel- en materiële schade;
 • wanneer de zorgverlener als vrijwilliger hulp biedt bij hulporganisatie en daarover in conflict raakt.

Daarnaast kan uw relatie altijd telefonisch juridisch advies vragen. En betaalt een klant de factuur niet? Dan kan uw relatie, via DAS, de hulp inroepen van een incassobureau. Met DAS voor de Zorg - beroep en praktijk voorkomt uw klant hoge onvoorziene kosten voor juridische hulp.

Uitbreiden DAS voor de Zorg - beroep en praktijk

Klanten kunnen DAS voor de Zorg - beroep en praktijk uitbreiden met:

 • Onderlinge geschillen
  Wanneer uw klant hier voor kiest zijn alle op de polis vermelde deelnemers binnen het samenwerkingsverband verzekerd voor juridische hulp bij onderlinge geschillen.
 • Vrije Keuze Rechtshulpverlener (VKR) in medische zaken
  Wanneer door uw klant hiervoor wordt gekozen geldt een hoger kostenmaximum voor externe rechtshulpverleners in specifiek medische conflicten.
 • DAS voor Eigenaren van verhuurde onroerende zaken
  Verhuurt uw klant een woning,  bedrijfsruimte of een deel van zijn eigen praktijkruimte? Dan kan DAS voor Eigenaren van onroerende zaken aanvullend worden afgesloten.
 • DAS voor Particulieren Totaal
  Heeft uw klant behoefte aan een particuliere dekking? DAS voor Particulieren Totaal biedt onder andere een gezinsdekking, inclusief werk en scheidingsmediation zonder eigen bijdrage. Op de premie van DAS voor Particulieren Totaal krijgt uw klant 20% korting als deze in combinatie met DAS voor de Zorg – beroep en praktijk wordt afgesloten op één polis.

Inregelen systeemhuizen

DAS voor de Zorg - beroep en praktijk wordt uitsluitend aangeboden via VPI Tariferen en Accepteren. Alle beschikbare handleidingen (ANVA, CCS en DIAS) en het GIM bericht zijn gereed en beschikbaar op Volmachtbeheer.nl. De AFD-definitie is vanaf heden gedistribueerd via de AOS-tooling.
AWI gaat dit product de komende periode inrichten en is in april beschikbaar. Atosi is wel beschikbaar.
Wij vragen u om dit product uiterlijk 1 juli 2022 in te regelen. Na deze datum is het niet meer mogelijk om de bestaande verzekeringen gericht op deze doelgroep aan te bieden voor nieuwe verkoop.

Verbeteringen DAS voor de Zorg - beroep en praktijk?

De verzekering is geactualiseerd. Zo biedt DAS voor de Zorg - beroep en praktijk onder andere ook dekking bij geschillen over de verwerking van patiëntgegevens.

De ruime bestaande dekking blijft. Hieronder valt onder andere juridische hulp bij klacht- en tuchtrechtzaken en geschillen die kunnen ontstaan in de bedrijfsvoering van de praktijk. Denk aan een medewerker die niet aan de verwachtingen voldoet.

Op verzoek van adviseurs is nu ook rekening gehouden dat een zorgverlener geen eigen praktijk heeft. In dat geval hoeft er alleen een beroepsdekking worden afgesloten. Stopt een zorgverlener met zijn beroep? Dan kan de beroepsdekking tegen een gereduceerd tarief als uitloopdekking gedurende maximaal 10 jaar blijven doorlopen.

Welke verzekeringen worden vervangen?

Met de introductie van DAS voor de Zorg - Beroep en Praktijk willen we een aantal bestaande verzekeringen converteren. U treft hieronder een overzicht van de bestaande verzekeringen die worden vervangen. Het is vanaf 1 juli 2022 niet meer mogelijk om de volgende producten nieuw te sluiten:

 • DAS voor Zorgverleners (13701)
 • DAS Optimaal voor Zorgverleners - Niet Maatschappen (13121)
 • DAS Optimaal voor Zorgverleners - Maatschappen (13122)
 • DAS Optimaal voor Zorgverleners - Alternatieve Zorg (13123)
 • DAS Rechtspartner voor Zorgverleners - Niet Maatschappen (13221)
 • DAS Rechtspartner voor Zorgverleners - Maatschappen (13222)
 • DAS Rechtspartner voor Zorgverleners - Alternatieve Zorg (13223)

Hieronder vindt u de verschillenoverzichten tussen de bestaande verzekeringen en DAS voor de Zorg.

Buiten de conversie

Het specifieke doelgroep product DAS voor thuiszorgverleners en begeleiders (met productcode 16053) kunt u gewoon sluiten. Deze valt buiten de conversie.

Start conversie

Vanaf de zomer van 2022 maken wij met u een afspraak om samen te kijken naar de omzetting van de huidige verzekeringen naar DAS voor de Zorg - beroep en praktijk. De omzetting moet uiterlijk gereed zijn op 1 januari 2025. Dit betekent dat de conversie uiterlijk op 1 januari 2024 gestart moet zijn.

Alle informatie op een rij

Op DASwijzer vindt u alle aanvullende productinformatie.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met:

Zij staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

We kijken ernaar uit om samen met u een succes te maken van de overgang naar DAS voor de Zorg - beroep en praktijk!

Lees verder