blog

Julia strijdt voor invalideplek voor de deur

3 min leestijd07 jul 2022

Julia heeft reuma en flinke hart- en longproblemen. Daarom maakt ze gebruik van een elektrische rolstoel om zich voort te bewegen. Ze laat zich niet beperken en wil ook af en toe met de auto van haar ouders ergens heen, maar het lukt haar in haar eentje niet om de zware elektrische rolstoel in en uit de auto te tillen.

Recht uit de praktijk

Bekijk meer

Iedereen wil haar graag helpen maar haar moeder kampt zelf ook met gezondheidsproblemen en haar vader heeft vanwege zijn werk onvoldoende tijd. Een situatie waar Julia moedeloos van wordt.

Machteloos

Waar ze ook moedeloos van wordt, is dat er vrijwel nooit parkeerplekken bij haar huis in de buurt beschikbaar zijn. Ze moet dan ver weg parkeren en via hobbelige straten naar huis zien te komen. Dat geeft haar veel stress. Om Julia hierdoor niet meer te laten beperken, hebben haar ouders een verzoek voor een invalideparkeerplaats ingediend bij de gemeente. Ze zijn ervan overtuigd dat dit de situatie er beter op zal maken.

Schrijnende situatie

Tot Julia en haar ouders grote verbazing wijst de gemeente de aanvraag af. De gemeente stelt dat Julia de afstand tussen de auto en haar woning gewoon kan afleggen met een rolstoel of duwwagen. Julia is woedend: “Hoe kunnen ze nou niet begrijpen dat ik hulp nodig heb?” In overleg met haar ouders, besluit ze het er niet bij te laten zitten en neemt contact op met DAS. Wat is haar positie in deze situatie? Wat kan zij doen nu ze hulp nodig heeft? Ze voelt zich machteloos.

Indienen bezwaarschrift

Mijn collega Maurice Santokhi duikt in de zaak en concludeert al vrij snel dat de beslissing van de gemeente onredelijk is. Het is overduidelijk dat de situatie van Julia schrijnend is. Deze situatie is totaal onwerkbaar door de reuma en de hart- en longproblematiek van Julia. Een vergunningverlening is daarom noodzakelijk. Om Julia te helpen besluit hij om een concept bezwaarschrift op te stellen. Hierbij doet hij een beroep op de hardheidsclausule, toont aan dat de gemeente onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de situatie van Julia én dat er sprake is van een onevenredige belangenafweging. Hij legt zijn concept aan haar voor. Samen komen ze tot een definitieve versie en dienen ze het bezwaarschrift in bij de gemeente.

Eeuwig dankbaar

Er volgt goed nieuws: een gedegen medisch onderzoek wijst uit dat de moeder van Julia inderdaad niet in staat is om haar te helpen met het in en uit de auto tillen van de elektrische rolstoel. Het bezwaar wordt gegrond verklaard en Julia krijgt alsnog haar invalideparkeerplaatsvergunning. Julia zegt “eeuwig dankbaar” te zijn voor de inzet en begeleiding van mijn collega. Het voelt voor haar als een verademing om naar de vaste parkeerplek voor de deur te kunnen. Zo kan ze eindelijk stressvrij de auto in en uit. En dat is Julia helemaal gegund.

Disclaimer

In deze exclusieve serie vertellen juristen van DAS verhalen uit de praktijk. De verhalen die je hier leest, zijn echt gebeurd, maar de namen en kenmerken van de personages zijn fictief.Recht uit de praktijk

In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

Meer artikelen van Recht uit de praktijk

Ook interessant voor je

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden
11 apr 20243 min leestijd

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden

Van links komen aanrijden, botsen en toch niet aansprakelijk zijn voor de schade? Hoe zit dat?


 Je kind veroorzaakt schade: en nu?
11 apr 20244 min leestijd

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid als ouder? Wij leggen het uit in dit blog.

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt
03 apr 20242 min leestijd

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt

Een opgevoerde fatbike kun je niet verzekeren tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je een ongeval, dan moet je de schade zelf vergoeden.

1 van 3