Lage daad van WhatsAppfraude maakt rouw nog rauwer

Kasja* kon het nog steeds niet geloven. Ze was honderden euro’s kwijt. Ze voelde zich belazerd en ook stom. Hoe kon ze hier nou intrappen? Ze dacht haar neef in nood te helpen die via WhatsApp om financiële steun vroeg. En nu blijkt ze te zijn opgelicht.

 

Kasja is slachtoffer geworden van WhatsAppfraude. Ze was er erg emotioneel onder, vooral ook omdat haar vader net was overleden. Een heel verdrietige gebeurtenis. Toen haar neef om hulp vroeg zocht zij eerst contact met hem, maar toen dat niet lukte heeft ze het geld naar hem overgemaakt. En dat bleek dus foute boel.

Laffe lage streek

Door het ondragelijke verlies was zij niet zo scherp als anders. Maar hoe moet ze nu verder? Degene die haar dit heeft aangedaan moet ervoor boeten. Daarvoor wil Kasja alles op alles zetten. Heel begrijpelijk. Ze vraagt mij om hulp en ik wil haar heel graag helpen. Dit is zo’n laffe lage streek en het steekt me dat er op zo’n kwetsbaar moment in haar leven zo’n misbruik van Kasja is gemaakt. Ik heb echt met haar te doen.

Vals account

De dader heeft vermoedelijk rouwadvertenties gelezen en vervolgens via WhatsApp een vals account aangemaakt, waarbij hij een foto van de neef van Kasja van Facebook heeft gedownload. Het leek dus net of het bericht écht van hem afkomstig was. Zelfs het taalgebruik leek op dat van haar neef.

Schadevergoeding vragen

Kasja is zeer doortastend met het doen van aangifte. De politie kan daardoor een verdachte aanhouden. Dat betekent dat de verdachte voor de rechter moet verschijnen en dat we tijdens de zitting een schadevergoeding kunnen vragen.

Toestemming voor woordvoering

Ik kan me voorstellen dat het voor Kasja te emotioneel is om tijdens de zitting zelf het hele verhaal te doen. Daarom stel ik voor dat ik dat namens haar doe. Dat vindt zij een goed idee. Ik regel toestemming bij de rechtbank om daar namens Kasja het woord te doen. Voorafgaand aan de zitting bespreken we de verschillende scenario's. Ik wil Kasja graag op haar gemak stellen door haar te vertellen wat haar te wachten staat tijdens de zitting. Wat als de verdachte wel aanwezig is en wat als hij niet komt opdagen?

Zorgvuldig voorbereid

Dat laatste is het geval. De dader komt niet opdagen. Ik wijs de rechter erop dat Kasja in een nare periode van haar leven ook nog eens slachtoffer is geworden van WhatsAppfraude. De verdachte heeft zich voorgedaan als een medelevend familielid in nood. Alles is zorgvuldig voorbereid, waardoor het leek alsof ze echt met het familielid in contact was.

Taakstraf en schadevergoeding

De rechter vindt het strafbare feit bewezen en veroordeelt de verdachte tot een taakstraf en een week gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij aan Kasja het geld terugbetalen, inclusief wettelijke rente. Als de veroordeelde het bedrag niet binnen acht maanden betaalt, schiet de staat het voor. Kasja krijgt dus sowieso haar geld terug. Daar is ze blij mee. Maar de emotionele schade die ze hierdoor heeft opgelopen heeft veel meer tijd nodig.

* De naam is gefingeerd.

Wil je weten wat je tegen WhatsAppfraude kunt doen? Lees dan ons blog 'WhatsApp-fraude: kun je er iets tegen doen?'

 

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Peggy Vos Jurist
Ik ben werkzaam op de afdeling Verkeer en letsel als senior juridisch medewerker, specialisatie verkeerszaken. Ik hou me bezig met verkeerszaken, onrechtmatige-daadzaken, civiele procedures en verkeersstrafzaken. Mijn klanten sta ik bij in lastige verhaalskwesties, in civiele procedures en verkeersstrafzaken.
Meer artikelen van Peggy

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden