case

Schaatser gaat niet over één nacht ijs in Oostenrijk

3 min leestijd21 jan 2019

Tjibbe* geniet van een schaatstocht op de prachtige Weissensee in Oostenrijk. Maar niet voor lang. Tjibbe wordt hard onderuit geschaatst door Chris*, een andere deelnemer van de toertocht. Tjibbe breekt op een pijnlijke en lelijke manier zijn schouder.

MD

Mireille Detrixhe

Bekijk meer

Hij wil zijn letselschade vergoed krijgen door Chris, ook een Nederlander. Tjibbe meldt de zaak bij een collega van mij. Die stelt Chris aansprakelijk. Daarop schakelt Chris zijn aansprakelijkheidsverzekeraar in, die de zaak beoordeelt op grond van het Nederlands recht.

Geen schadevergoeding

In Nederland wordt aansprakelijkheid in een sportsituatie niet snel aangenomen. Volgens de verzekeraar van Chris valt de botsing binnen de normale risico’s die je loopt als je meedoet aan een schaatstoertocht. Daarom wil de verzekeraar van Chris de schade van Tjibbe niet vergoeden.

Compensatie

Tjibbe wil onder meer zijn kosten voor fysiotherapie, zijn reiskosten voor het artsenbezoek en zijn kosten voor huishoudelijke hulp terug. Daarnaast wil hij een compensatie voor zijn geleden pijn en de gemiste vakantievreugde. Veel mensen uit zijn omgeving hadden hem al geadviseerd het bijltje erbij neer te gooien, maar hij vertrouwde op mijn volhardende collega.

Helder rapport

Mijn collega laat het er niet bij zitten. Zij wijst erop dat het Oostenrijks recht van toepassing is. In Oostenrijk gelden veiligheidsregels voor wintersporten, zoals schaatsen, skiën en rodelen. Mijn collega raadpleegt een Oostenrijkse deskundige. Die schrijft een helder rapport waarmee zij verweer kan voeren richting de verzekeraar van Chris. Mijn collega stelt dat de Oostenrijkse rechter hoogstwaarschijnlijk zal bepalen dat Chris aansprakelijk is. De verzekeraar van Chris laat het zover niet komen en is bereid om de schade te vergoeden.

MD

Mireille Detrixhe

DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te commun...

Meer artikelen van Mireille Detrixhe

Ook interessant voor je

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden
11 apr 20243 min leestijd

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden

Van links komen aanrijden, botsen en toch niet aansprakelijk zijn voor de schade? Hoe zit dat?


 Je kind veroorzaakt schade: en nu?
11 apr 20244 min leestijd

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid als ouder? Wij leggen het uit in dit blog.

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt
03 apr 20242 min leestijd

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt

Een opgevoerde fatbike kun je niet verzekeren tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je een ongeval, dan moet je de schade zelf vergoeden.

1 van 3