Voorbeeldfactuur voor ondernemers: dit hoort er op een factuur te staan

Voor het maken van een factuur gelden wettelijke regels. Wat hoort er standaard op een factuur te staan? We hebben een aantal basisvereisten voor u op een rij gezet. En wilt u zelf een factuur maken en weten hoe een correcte factuur eruitziet? Dat kan met behulp van onze voorbeeldfactuur.

Basiseisen voor een factuur

Ben je ondernemer en factureert je een dienst of product aan een afnemer? Op de factuur hoort in ieder geval te staan:
 • De naam en het volledige adres van uw bedrijf
  Vermeld uw bedrijfsnaam zoals geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, inclusief je volledige vestigingsadres (straat, huisnummer, postcode en woonplaats).

 • Je telefoonnummer en e-mailadres
  Een telefoonnummer en e-mailadres zijn niet wettelijk vereist, maar wél sterk aan te raden. Heeft een afnemer vragen over de factuur? Dan kan hij makkelijk contact met u opnemen.

 • Je bankrekeningnummer
  Vermeld altijd je volledige IBAN, ook als w rekeningnummer te vinden is op je website. Vergeet bij internationale betalingen ook de Bank Identificatie Code (BIC) niet.

 • Je KvK-nummer
  Aan elke onderneming die wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, wordt een uniek nummer toegekend. Dit nummer bestaat uit 8 cijfers en is terug te vinden in het KvK-uittreksel, de welkomstbrief of het online Handelsregister.

 • Je btw-nummer
  Ben je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan krijg je naast een KvK-nummer ook een btw-nummer. Dit nummer bestaat uit 14 tekens en wordt in alle correspondentie van de Belastingdienst gebruikt.

 • De (bedrijfs)naam en het volledige adres van de afnemer
  Controleer een bedrijfsnaam altijd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Noteer het volledige adres (straat, huisnummer, postcode en woonplaats) (en ook het btw-nummer bij een buitenlandse afnemer of bij het verleggen van btw). Gebruik geen postbus. Vermeld bij voorkeur ook een contactpersoon of afdeling. Heeft u zaken gedaan met een consument? Vermeld dan de voorletters en achternaam.

 • Het factuurnummer
  Geef je facturen een opeenvolgende nummering, zodat een betaling eenduidig kan worden geïdentificeerd en verwerkt in je administratie.

 • De datum waarop de factuur is verstuurd
  Vergeet de dagtekening niet. Op welke datum is de factuur uitgereikt? Deze datum is van belang voor het bepalen van de vervaldatum van de factuur.

 • De vervaldatum van de factuur en/of de betalingsvoorwaarden
  Binnen hoeveel dagen wordt de betaling verwacht? Het is niet nodig om uw volledige betalingsvoorwaarden te vermelden. Je kan volstaan met de betalingstermijn die u hanteert, bijvoorbeeld 30 dagen. Vermeld bij voorkeur een vervaldatum. Zo weet de afnemer precies wanneer de factuur betaald moet worden.

 • Een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen of diensten, bij voorkeur inclusief leveringsdatum
  Welke goederen of diensten heb je wanneer geleverd? Maak het de afnemer gemakkelijk en zorg voor een nauwkeurige omschrijving. Heb je een offerte gehanteerd? Verwijs naar het offertenummer.
 •  Het factuurbedrag en de btw
  Welk bedrag breng je in rekening en hoeveel bedraagt de btw? Vermeld op iedere factuur:
  • het factuurbedrag exclusief btw.
  • het btw-bedrag (inclusief percentage).
  • het factuurbedrag inclusief btw.

  Ook wanneer geen btw in rekening wordt gebracht (bijvoorbeeld bij een vrijstelling of verlegging van de btw) moet dit worden vermeld.

Voorbeeldfactuur

Benieuwd naar een voorbeeld van een goede factuur? Bekijk onze voorbeeldfactuur.

Zelf een factuur maken?

Meer weten over het opstellen van een factuur? Download onze gids ‘Een factuur maken als mkb’er: zo doe je dat’ voor een handig stappenplan.

Lees verder