Omgangs­regeling bij scheiding

In een omgangsregeling staan alle afspraken die u maakt over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. De afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling (of bezoekregeling) is een onderdeel van het ouderschapsplan. Daarin staan alle afspraken over de omgang met de niet-verzorgende ouder. De verzorgende ouder is de ouder die de meeste zorg- en opvoedingstaken op zich neemt en waar de kinderen de meeste tijd verblijven. De omgangsregeling bepaalt u en uw ex-partner zelf. Willen jullie beide verzorgend zijn, dan kiest u voor een co-ouderschap. In dat geval neemt u allebei de helft van alle verzorgende taken op u.

Omgangsregeling in de praktijk

De omgangsregeling in de praktijk is vaak afhankelijk van de leeftijd van jullie kinderen. Gaat het om een baby die nog borstvoeding krijgt, dan zal een uitgebreide omgangsregeling zeer lastig zijn. Ook hebben jongere kinderen meer behoefte aan rust en regelmaat. Te veel heen en weer gesleep is dan niet aan te raden. Als de kinderen ouder worden zal dit veel makkelijker zijn. Dan is het ook mogelijk de kinderen te betrekken bij het vaststellen van de omgangsregelingen. De afspraken die u in een omgangsregeling vastlegt:
  • Wanneer de kinderen naar welke ouder gaan.
  • Hoelang zij daar blijven.
  • Hoe de schoolvakanties worden geregeld..
  • Wie de kinderen ophaalt en brengt.

In het ouderschapsplan. legt u de afspraken over de omgang vast. Beide ouders zijn verplicht zich eraan te houden. Het ouderschapsplan is een onderdeel van het scheidingsconvenant, daarin staan alle afspraken die jullie maken over de echtscheiding.

Omgangsregeling aanpassen?

Wanneer een omgangsregeling niet werkt, kan dit voor veel onrust zorgen bij de ouders, maar ook bij de kinderen. Het is dan mogelijk om de omgangsregeling te wijzigen. Een omgangsregeling kan om meerdere redenen wijzigen:

  • Één van de ouders houdt zich niet aan de afspraken.
  • Één van de ouders verhuist naar een ander deel van het land.
  • De omgangsregeling werkt niet voor de kinderen.
  • De behoefte van de kinderen verandert omdat ze ouder worden.

Wilt u de omgangsregeling wijzigen? Schakel dan een mediator (bemiddelaar) in. Komt u er ook via een mediator of bemiddelaar niet uit? Dan kunt u via een advocaat de rechter vragen om een omgangsregeling te wijzigen.

Lees verder

Veelgestelde vragen