Wat je nog meer moet weten over de plichten na de scheiding
Onderhoudsplicht
Na een scheiding houd je een onderhoudsplicht. Er bestaat een onderhoudsplicht voor partners en voor kinderen.
Onderhoudsplicht voor ex-partnerHeeft één van beiden niet genoeg inkomen om van te leven? Dan heeft diegene meestal recht op partneralimentatie. De hoogte van de alimentatie kun je samen bepalen. Meestal gebeurt dat in overleg met een mediator, advocaat of notaris. Kom je er niet uit, dan kan de rechter een bedrag vaststellen. Hoelang de partneralimentatie doorloopt, hangt er vanaf of je kinderen hebt en hoelang je huwelijk heeft geduurd:
- Maximaal 12 jaar voor een huwelijk met kinderen.
- Maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen als het huwelijk langer duurde dan 5 jaar.
- Net zolang als het huwelijk duurde bij een huwelijk korter dan 5 jaar, zonder kinderen.
Als je kinderen hebt en ze wonen bij een van beide ouders, dan betaal je daarvoor samen de kosten. Vaak gaat er dan kinderalimentatie van de ene naar de andere ouder als bijdrage aan de opvoeding. Ook over deze vorm van alimentatie kun je samen afspraken maken. De rechter beoordeelt het bedrag als je er samen niet uitkomt, aan de hand van de zogenoemde TREMA-normen. De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. Tot het kind 18 jaar oud is, krijgt de verzorgende ouder het geld. Als het kind zelfstandig woont, kan het daarna ook direct op zijn of haar rekening worden gestort.
Samen voor kinderen zorgen
Als je samen kinderen hebt en je gaat uit elkaar, blijf je er samen verantwoordelijk voor. Het is belangrijk voor de kinderen dat je een goede manier vindt om met elkaar om te gaan. Een paar bekende valkuilen die jedan moet proberen te omzeilen.
Maak geen ruzie als kinderen in de buurt zijnSoms is een ruzie onvermijdelijk. Maar ga alleen in discussie als de kinderen het niet horen. Voor kinderen is het feit dat hun ouders ruziemaken, voor en na de scheiding, verschrikkelijk. Ga ook niet touwtrekken om de kinderen. Gun de andere ouder het om bij de kinderen te zijn. Hoe moeilijk dat misschien ook is.
Maak de andere ouder niet zwartHet is vervelend voor kinderen als ouders negatief over elkaar praten. Heb je kritiek? Deel die dan liever met goede vrienden of familieleden. Zo voorkom je dat uw kind zich gedwongen voelt om voor een van beide ouders te kiezen.
Belast je kind niet te veel met jouw problemenKinderen van gescheiden ouders zijn vaak heel behulpzaam. Dat is fijn, maar betrek ze niet meer dan nodig bij allerlei klussen in het huishouden. Ze moeten ook de ruimte krijgen om kind te zijn. Gebruik ze ook niet als uitlaatklep of als boodschapper om je ex-partner iets te laten weten.
Nieuwe relatie
Na een scheiding kan jij of jouw ex-partner een nieuwe relatie krijgen. Een ingrijpende verandering voor je kinderen. Ze moeten hun huis ineens delen met de nieuwe partner en misschien zelfs met zijn of haar kinderen. Nieuwe afspraken over de omgangsregeling zijn dan soms noodzakelijk. Een overzicht van een paar belangrijke zaken waaraan je moet denken.
Gevolgen van een nieuwe partnerEen nieuwe relatie heeft gevolgen. Zeker als je gaat trouwen of samenwonen. Eventuele partneralimentatie stopt helemaal. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de nieuwe partner automatisch stiefouder van de kinderen.
Afspraken makenEen nieuw, samengesteld gezin is wennen voor iedereen. Om problemen te voorkomen, is het slim om afspraken te maken. Wat is de rol van de nieuwe partner in de opvoeding bijvoorbeeld, zijn je kinderen en die van de nieuwe partner altijd gelijktijdig thuis en hoe zit het met de financiën? Allemaal onderwerpen die je met elkaar moet bespreken. Is de nieuwe partner al in beeld tijdens de scheiding? Dan kun je die afspraken al vastleggen in het ouderschapsplan. Zo geef je kinderen duidelijkheid en een veilig gevoel.