Plichten na je scheiding

Als je gaat scheiden van je partner, moet je een hoop dingen regelen. Misschien moeten jullie gezamenlijke eigendommen verdelen, of afspraken maken over de opvoeding van de kinderen. Op deze pagina lees je alles over plichten na een scheiding.

Wat je wilt weten over plichten na je scheiding

Onderhoudsplicht

Na een scheiding houd je een onderhoudsplicht. Er bestaat een onderhoudsplicht voor partners en voor kinderen. 

Onderhoudsplicht voor ex-partner

Heeft één van beiden niet genoeg inkomen om van te leven? Dan heeft diegene meestal recht op partneralimentatie. De hoogte van de alimentatie kun je samen bepalen. Meestal gebeurt dat in overleg met een mediator, advocaat of notaris. Kom je er niet uit? Dan kan de rechter een bedrag vaststellen. Hoelang de partneralimentatie doorloopt, hangt af van of je kinderen hebt en hoelang je huwelijk heeft geduurd.

Als je voor 1 januari 2020 bent gescheiden, gelden de volgende regels:

 • Als het huwelijk langer dan 5 jaar heeft geduurd of als er kinderen zijn, is de maximale alimentatieduur 12 jaar.
 • Als er geen kinderen zijn en het huwelijk heeft korter dan 5 jaar geduurd, is de alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk.

Als je na 1 januari 2020 bent gescheiden, gelden de volgende regels:

 • De maximale alimentatieduur is 5 jaar voor huwelijken zonder kinderen.
 • Bij huwelijken korter dan 10 jaar wordt de helft van de duur van het huwelijk als referentie genomen. Als jouw huwelijk bijvoorbeeld 8 jaar heeft geduurd, heb je recht op 4 jaar alimentatie.

Uitzonderingen:

 • Bij huwelijken met kinderen loopt de alimentatieplicht door totdat het jongste kind 12 jaar oud is.
 • Als het huwelijk ten minste 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt, eindigt de alimentatieplicht wanneer de AOW-uitkering ingaat.
 • Als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd, de alimentatiegerechtigde is geboren voor 1 januari 1970 en voor het eerst AOW ontvangt over meer dan 10 jaar, geldt een alimentatieplicht van 10 jaar.

Onderhoudsplicht voor kinderen

Als je kinderen hebt en ze wonen bij één van beide ouders, betaal je daarvoor samen de kosten. Vaak gaat er dan kinderalimentatie van de ene naar de andere ouder als bijdrage aan de opvoeding. Ook over deze vorm van alimentatie kun je samen afspraken maken. De rechter beoordeelt het bedrag als je er samen niet uitkomt, aan de hand van de zogenoemde TREMA-normen.

De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. Tot het kind 18 jaar oud is, krijgt de verzorgende ouder het geld. Als het kind zelfstandig woont, kan het daarna ook direct op diens rekening worden gestort. 

Samen voor kinderen zorgen

Als je samen kinderen hebt en je gaat uit elkaar, blijf je er samen verantwoordelijk voor. Het is belangrijk dat je een goede manier vindt om met elkaar om te gaan. Vermijd deze valkuilen:

Maak geen ruzie als kinderen in de buurt zijn

Soms is een ruzie onvermijdelijk. Maar ga alleen in discussie als de kinderen het niet horen. Voor kinderen is het feit dat hun ouders ruziemaken, voor en na de scheiding, verschrikkelijk. Ga ook niet touwtrekken om de kinderen. Gun de andere ouder het om bij de kinderen te zijn. Hoe moeilijk dat misschien ook is.

Maak de andere ouder niet zwart

Het is vervelend voor kinderen als ouders negatief over elkaar praten. Heb je kritiek? Deel die dan liever met goede vrienden of familieleden. Zo voorkom je dat je kind zich gedwongen voelt om voor één van beide ouders te kiezen.

Belast je kind niet te veel met jouw problemen

Kinderen van gescheiden ouders zijn vaak heel behulpzaam. Dat is fijn, maar betrek ze niet meer dan nodig bij allerlei klussen in het huishouden. Ze moeten ook de ruimte krijgen om kind te zijn. Gebruik ze ook niet als uitlaatklep of als boodschapper om je ex-partner iets te laten weten.

Nieuwe relatie

Na een scheiding kan jij of je ex-partner een nieuwe relatie krijgen. Dit is waarschijnlijk een ingrijpende verandering voor je kinderen. Ze moeten hun huis ineens delen met de nieuwe partner en misschien zelfs met diens kinderen. Nieuwe afspraken over de omgangsregeling zijn dan noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan:

Gevolgen van een nieuwe partner

Een nieuwe relatie heeft gevolgen. Zeker als je gaat trouwen of samenwonen. Eventuele partneralimentatie stopt helemaal. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de nieuwe partner automatisch stiefouder van de kinderen. Diegene krijgt dan ook een onderhoudsplicht voor de stiefkinderen. Er is echter wel een wetsvoorstel op handen die deze onderhoudsplicht afschaft.

Afspraken maken

Een nieuw, samengesteld gezin is wennen voor iedereen. Om problemen te voorkomen, is het slim om afspraken te maken. Wat is bijvoorbeeld de rol van de nieuwe partner in de opvoeding, zijn je kinderen en die van de nieuwe partner altijd gelijktijdig thuis en hoe zit het met de financiën?

Is de nieuwe partner al in beeld tijdens de scheiding? Dan kun je die afspraken meteen vastleggen in het ouderschapsplan. Zo geef je kinderen duidelijkheid en een veilig gevoel.


Hoe kunnen wij je helpen?

Online scheiden via Uitelkaar.nl

 • Zelf online aan je scheiding werken
 • In eigen tijd en tempo
 • Persoonlijke ondersteuning
 • Voldoet aan alle juridische eisen
 • Voor een vaste prijs
 • Gratis proefaccount
Vanaf575,-
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.