Wat u nog meer moet weten over kinderalimentatie
Wat is kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is het bedrag dat de ene ouder betaalt aan de andere ouder als bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind. Hiervoor spreek je samen een regeling af waarbij normaal gesproken als ondergrens een berekening op grond van de Trema-normen wordt aangehouden.
Meestal wordt de alimentatie aan de ouder betaald waar de kinderen wonen, in ieder geval geldt dit totdat de kinderen 18 jaar zijn. Daarna heeft het kind zelf recht op een bijdrage in de kosten van het levensonderhoud en de studie totdat het kind 21 jaar is. Als het kind nog woonachtig is bij één van de ouders wordt meestal aan deze ouder betaald, maar in principe beslist het jongmeerderjarige kind over hoe dit wordt geregeld na zijn 18e verjaardag.
Hoogte alimentatie kind
Als de kinderen door de ouders worden opgevoed, dan betaalt de ouder waar de kinderen niet wonen meestal kinderalimentatie aan de andere ouder. Er zijn uitzonderingsgevallen mogelijk in bijzondere situaties. Het uitgangspunt is dat de levensstandaard van de kinderen er zo min mogelijk op achteruit gaat.
Bij een scheiding maak je samen met je ex-partner afspraken over de alimentatiebetaling voor jullie kind. In het leg je onder andere de hoogte van het bedrag aan kinderalimentatie vast en wie dit aan wie betaalt. De rechter kijkt wel of het overeengekomen bedrag niet veel te laag is. In dat geval kan hij of zij het bedrag bijstellen of de afspraken ongeldig verklaren.
Kinderalimentatie bij co-ouderschap
Sommige ouders kiezen voor een co-ouderschap. In dat geval nemen zij beiden voor ongeveer de helft de feitelijke verzorging en opvoeding van het kind op zich. Ook hier moet gekeken worden naar de kosten en de draagkracht van beide ouders. Ondanks dat de zorg gelijk gedeeld wordt, kunnen draagkrachtverschillen toch maken dat de ene ouder aan de andere ouder een bedrag aan kinderalimentatie moet betalen.
Als co-ouders kun je samen afspraken maken over de verdeling van de kosten en de eventueel te betalen kinderalimentatie. Deze worden dan vastgelegd in een co-ouderschapsakte of het echtscheidingsconvenant. Wanneer de ouders er niet uitkomen, stelt de rechter alsnog de kinderalimentatie vast aan de hand van de Trema-normen.
Kom je er samen niet uit?
Lukt het niet om afspraken te maken met je ex-partner? Dan kun je kijken of je er samen met een mediator alsnog uitkomt. Lukt dit ook niet, dan kan er een verzoek tot vaststelling van de kinderalimentatie bij de rechtbank ingediend worden. Voor de procedure bij de rechtbank heb je een advocaat nodig.