Co-ouderschap bij scheiding

Gaan jij en je partner scheiden? Dit is waarschijnlijk een lastige situatie voor je – al helemaal als jullie samen kinderen hebben. Met co-ouderschap streef je ernaar om de zorg voor hen over jullie beide te verdelen. Op deze pagina ontdek je welke afspraken je hierover kunt maken.

Afspraken bij co-ouderschap

Co-ouderschap is niet wettelijk geregeld. Het is iets wat jullie samen bepalen.

Om co-ouderschap succesvol te laten verlopen, zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Een belangrijke voorwaarde is dat jullie als ouders goed met elkaar omgaan en goed met elkaar communiceren. Jullie zullen elkaar namelijk regelmatig tegenkomen en veel moeten overleggen. Het is dus essentieel dat jullie hier open voor staan. Daarnaast is het belangrijk dat jullie niet te ver van elkaar wonen, zodat de kinderen in de buurt van hun school en vrienden kunnen blijven. Houd rekening met het volgende:

  • Verdeel de zorg en opvoeding voor de kinderen zo eerlijk mogelijk. Dit houdt in dat de kinderen (ongeveer) evenveel tijd bij elke ouder doorbrengen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat ze de ene week bij de ene ouder verblijven en de andere week bij de andere ouder. Hoe jullie dit precies verdelen, hangt af van jullie eigen wensen, werk en gewoonten.
  • Draag samen de kosten voor de opvoeding. Houd er rekening mee dat de co-ouderschapsregeling invloed kan hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.
  • Werk samen en houd rekening met zowel de kinderen als elkaar. Spreek ook af op welke manier jullie informatie over de kinderen met elkaar delen.

Alle afspraken leggen jullie vast in een het ouderschapsplan. Als jullie getrouwd zijn, maakt het ouderschapsplan deel uit van het het scheidingsconvenant. In dat geval hebben jullie een (gezamenlijke) advocaat nodig om de echtscheiding en het co-ouderschap bij de rechter te regelen.

Als het niet lukt om samen tot een regeling te komen, kun je overwegen om met behulp van een mediator alsnog afspraken te maken. Als dat ook niet lukt, kun je de rechter vragen om co-ouderschap vast te stellen, maar in de meeste gevallen zal dit niet worden toegewezen als de verstandhouding tussen de ouders niet goed genoeg is. Voor zo’n procedure heb je ook een advocaat nodig.

Alimentatie en co-ouderschap

Niet iedere ouder heeft dezelfde financiële mogelijkheden. In de meeste gevallen moet de ouder met een hoger inkomen daarom alimentatie betalen aan de ander. Dit is ook het geval bij co-ouderschap.

Ouders kunnen er ook voor kiezen om gezamenlijk een kinderrekening te openen. Op deze rekening wordt maandelijks een bedrag gestort, op basis van draagkracht, inclusief de kinderbijslag. Het geld op deze rekening kan vervolgens worden gebruikt voor kleding, contributies en andere uitgaven zoals boodschappen en medische kosten voor de kinderen.

Co-ouderschap aanpassen?

Heb je co-ouderschap afgesproken, maar wil je toch een andere regeling? Of wil je juist overstappen naar co-ouderschap? Bespreek dit met je ex-partner. In overleg met elkaar mag je eerdere afspraken wijzigen. Leg de nieuwe afspraken vast in een nieuw ouderschapsplan, of maak een aanvulling op het bestaande ouderschapsplan.


Veelgestelde vragen

De ouder bij wie het kind staat ingeschreven krijgt de kinderbijslag. Deze ouder kan ook kindgebonden budget aanvragen. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Je kunt dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Hoe kunnen wij je helpen?

Online scheiden via Uitelkaar.nl

  • Zelf online aan je scheiding werken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning
  • Voldoet aan alle juridische eisen
  • Voor een vaste prijs
  • Gratis proefaccount
Vanaf575,-
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.