Ongeval op de piste: waar heb je recht op?

Au! Daar lig ik. Mijn benen in de lucht en de ski’s er nog aan. Heel onhandig. Gelukkig ben ik ongedeerd en kan ik een uitgestoken hand grijpen en weer overeind komen. Maar wat als het minder goed afloopt? Als je dus wél je been breekt doordat je onderuit wordt geskied? Ik vraag het mijn collega Marcus Donker, senior jurist Zorg en Letsel.

Is een medewintersporter aansprakelijk als je onderuit geskied wordt en daardoor letsel oploopt?

Marcus: Dat kan zeker. Op de piste gelden regels, opgesteld door de FIS (Internationale Ski Federatie), een soort verkeersregels op de piste. Als je medewintersporter zich niet houdt aan die regels en jij daardoor letsel oploopt, is hij of zij zeker aansprakelijk te stellen.

Waar moet je rekening mee houden?

Marcus: De regels van de FIS zijn erg belangrijk. Daarnaast spelen ook de omstandigheden een grote rol. Te denken valt aan de weersomstandigheden en ervaring van de skiërs. En dan zijn de Nederlanders met vaak maar een week ervaring per jaar, meestal minder ervaren dan de lokale wintersporter die drie maanden per jaar skiën.

Bovendien is de hoofdregel dat het recht geldt van het land waar het ongeval plaatsvond. Dat kan dus leiden tot uiteenlopende regels bij het vaststellen van de schuld en de schade. Zo blijkt uit rechterlijke uitspraken in Oostenrijk dat het niet-dragen van een ski-helm je als slachtoffer duur kan komen te staan.

Hoe kun je het beste handelen?

Marcus: Zorg voor zoveel mogelijk informatie. Noteer de gegevens van de tegenpartij, de exacte plaats van het ongeval en heel belangrijk: van mogelijke getuigen. Maak beeldmateriaal of zorg dat de politie ter plaatse komt, zodat er een politierapport wordt opgemaakt. In Oostenrijk komt bijvoorbeeld de Alpinpolizei in geval van letsel altijd assistentie verlenen. En zorg ervoor dat je letsel is vastgelegd: ga altijd naar een dokter en neem de buitenlandse medische informatie mee naar huis of maak er een foto van.

Welke schade kun je claimen?

Marcus: Voor het opgelopen letsel kun je smartengeld claimen. Verder is het mogelijk om je materiële schade te vorderen. Daarbij kun je denken aan een kapotte bril of beschadigde ski’s, maar ook aan letsel gerelateerde schade zoals eigen bijdragen in de ziektekosten, reiskosten voor doktersbezoek of schade door arbeidsongeschiktheid. Ook hier geldt: de schade die voor vergoeding in aanmerking komt, hangt af van het recht in het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden. En dat betekent ook nogal eens een gerechtelijke procedure in een ander land als je er niet uitkomt. Gelukkig kan je rechtsbijstandverzekering in die gevallen helpen met advies en vergoeding van redelijke kosten voor rechtsbijstand.

In veel gevallen vergoedt een goede reisverzekering ook de nodige letselschade. En in het geval de andere partij jou aansprakelijk stelt voor zijn schade, check van te voren of je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten die dit soort risico’s dekt.

Mocht je na een afdaling op je buik met spoed moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, neem dan direct contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar, maar ik hoop dat je zonder brokken kunt genieten van je wintersport.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden