blog

Stormschade aan je auto: wanneer kun je schade vergoed krijgen?

4 min leestijd05 aug 2023

Code rood. Storm Poly raast over ons land. Het zal tot meldingen leiden van schade die is ontstaan door goederen die tegen auto’s zijn gewaaid of takken van bomen. Maar kun je dan je schade vergoed krijgen?

Rembrandt Groenewegen

jurist

Bekijk meer

Er moet onderscheid gemaakt worden, tussen schade die is veroorzaakt door een boom, tuinmeubilair, dakpan of zonnepaneel die tegen je auto is gewaaid.

Schade door omgewaaide boom of afgebroken tak

Is er schade ontstaan door een omgewaaide boom of afgebroken tak en wil je de eigenaar van de boom met succes aansprakelijk stellen? Dan moet je bewijzen dat de boom niet goed was onderhouden en/of ziek was en de ziekte of inwendige rotting van de tak bij normale zorg en visuele controle had kunnen en moeten worden geconstateerd. Men kan nu eenmaal niet van de eigenaar van een boom eisen dat hij ongeacht de moeite en kosten, alle bomen zodanig inwendig of uitwendig controleert, dat onder geen enkele omstandigheid takken van bomen kunnen afbreken. Kort samengevat moeten er twee hoofdaspecten bewezen worden om schade vergoed te krijgen:

  1. Het moet gaan om een zieke boom respectievelijk verrotte tak.
  2. De eigenaar had bij normale zorg en visuele controle deze inwendige rotting van de boom of tak moeten constateren. Het gaat hier om een normale visuele controle.

Schade door weggewaaide goederen/ objecten

Heb je schade doordat bijvoorbeeld tuinmeubilair, een kliko of trampoline tegen je geparkeerd staande auto is gewaaid? Dan kun je de eigenaar hiervoor aanspreken. Als er storm aankomt, dan word je gewaarschuwd door de weerberichten op televisie, krant, radio en social media. Als eigenaar van tuinmeubilair, kliko of trampoline heb je de plicht om voldoende (voorzorgs)maatregelen te treffen. Je moet je spullen goed opbergen of goed vastzetten. Doe je dat niet? Dan kan dat leiden tot aansprakelijkheid.

Schade door omgewaaide fiets/ scooter

Waait door de storm een fiets of scooter om, waardoor er schade aan je auto ontstaat? Als vaststaat dat de fiets of scooter (later) naast jouw geparkeerd staande auto is neergezet en de bestuurder op de hoogte was dat het ging stormen of hiervan op de hoogte kon zijn, dan kan hem een verwijt worden gemaakt. Dat kan leiden tot aansprakelijkheid. Hij had kunnen weten dat zijn fiets of scooter kon omwaaien en had deze eenvoudig op een veiligere plek kunnen en moeten (vast) zetten.

Schade door afgewaaide zonnepanelen/ dakpannen

Het komt voor dat er door storm een zonnepaneel of dakpan van de woning van je buren tegen je auto waait. Je buren kan een verwijt worden gemaakt als er sprake is van een gebrek. Je moet dan wel bewijzen dat er sprake was van een slechte constructie van de zonnepanelen of slecht onderhoud van het dak. In principe mag je ervan uit gaan dat een zonnepaneel of dakpan blijft liggen, echter soms kan de storm zo hevig zijn dat ook een dakpan of zonnepaneel wegwaait.

Overmacht

Soms is de storm zo hevig dat er ook gezonde bomen omwaaien, gezonde takken van bomen afbreken of zonnepanelen/ dakpannen van een dak waaien. Er is dan sprake van overmacht. Er moet dan sprake zijn van een zeer zware storm (windkracht 11). Ondanks dat het vervelend is dat er schade aan je auto is ontstaan, bestaat de kans dat je de schade dan niet vergoed krijgt.

Beroep op je beperkt cascoverzekering

Is je auto beperkt casco (WA- plus) verzekerd? Dan kun je je autoverzekeraar benaderen voor een schadevergoeding. Er moet dan wel sprake zijn van windsnelheden van minimaal 14 meter per seconde. Een beroep op deze verzekering zorgt niet voor een premieverhoging of terugval in schadevrij jaren.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.


jurist

Rembrandt Groenewegen

Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

Ook interessant voor je

Letselschade door het werk: wanneer recht op schadevergoeding?
01 feb 20243 min leestijd

Letselschade door het werk: wanneer recht op schadevergoeding?

Vaak is het bij een beroepsziekte veel moeilijker om bewijs te leveren dat je letselschade hebt opgelopen tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden dan bij een ongeval. Het verschilt per zaak of geval of je schade kunt verhalen op je werkgever. Lees hier hoe het zit met de aansprakelijkheid van je werkgever.

Gladheid: wegbeheerder aansprakelijk voor uitglijer?
17 jan 20243 min leestijd

Gladheid: wegbeheerder aansprakelijk voor uitglijer?

Het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand iets te ruim de bocht doorkomt met die glibberige laag op straat. Maar ja, als het je gebeurt en je raakt van de weg waardoor er een fraaie deuk in je auto zit, wat dan? Kun je de wegbeheerder dan verwijten dat er niet gestrooid is?

Die vuurpijl knalt tegen Muriël’s oor, en dan is het stil…
20 dec 20233 min leestijd

Die vuurpijl knalt tegen Muriël’s oor, en dan is het stil…

Oudjaarsavond, een feest voor groot én klein. Maar hoe groot is het verdriet als het misgaat met de 10-jarige Muriël. Ondanks haar voorzichtigheid, kan ze een ongeluk niet afwenden...

1 van 3