WhatsApp-fraude: kun je er iets tegen doen?

In 2019 werden slachtoffers van WhatsApp-fraude in totaal voor ruim een miljoen euro opgelicht. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2018, namelijk vier keer zo veel. Dat berichtte verschillende media begin van het jaar.

Ook bij ons komen regelmatig meldingen en vragen binnen van slachtoffers. Oplichters doen zich voor als een familielid of bekende die geld nodig heeft en vraagt om een bedrag over te maken. Het begint vaak met een verhaal dat door diefstal en verlies de vorige telefoon zoek geraakt is en daarom met een nieuw nummer contact wordt gezocht. Je denkt hoogstwaarschijnlijk: ‘Daar trap ik toch niet in’. Maar hoe doorzichtig de oplichters ook te werk gaan, er trappen veel mensen in.

Je weet niet bij wie je moet zijn

Het gebeurt heel snel, vaak via rekeningen van katvangers, die soms weer snel worden gesloten. Evenals de telefoonnummers waarmee het gebeurt. Gevolg is dat je er weinig aan kunt doen. De politie kan er vaak ook niets mee. Dat betekent dat er meestal geen strafzaak wordt gestart tegen een verdachte. Via die weg kun je als benadeelde dus niets.Je weet niet bij wie je moet zijn en bewijs is ook moeilijk te leveren. Ook de banken verstrekken niet snel de NAW-gegevens van de rekeninghouder nu zij in het kader van de zorgplicht de privacy moeten beschermen. Slechts in enkele uitzonderingsgevallen –al dan niet na tussenkomst van de rechter- worden dergelijke gegevens vrijgegeven.

Oplichters zoeken de grens op

De meldingen die bij ons binnen komen gaan meestal om kleine bedragen, maar vaak probeert men de grens op te zoeken van wat de betaler wil en kan betalen. Dan vragen ze in eerste instantie een laag bedrag, met het verhaal dat de overschrijving niet is gelukt. Dan loopt het uiteindelijk soms toch nog in de duizenden euro's.

Vertrouwen in WhatsApp is groot

Het enige dat je kunt doen is alert blijven en altijd even telefonisch checken door te bellen met degene die zogenaamd om geld vraagt. Mensen vertrouwen redelijk naiëf en blind WhatsApp, terwijl er soms vrij veel informatie over iemand en diens sociale netwerk te vinden is op openbare bronnen. Pas dus op met het delen van gegevens op internet. Geef bijvoorbeeld niet te makkelijk je telefoonnummer weg op websites. En tenslotte kun je op Whatsapp de zogenoemde tweestapverificatie instellen als extra beveiliging.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Woordvoering
Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.
Meer artikelen van Woordvoering

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden