blog

Zorgeloos genieten van je zomervakantie, ook als er iets misgaat

4 min leestijd30 mei 2024

Je verheugt je met de naderende vakantie vast op een paar dagen of weken ontspanning. Of misschien ben je al klaar voor een avontuur en nieuwe ervaringen. Nieuwe plekken ontdekken, dichtbij huis of verder weg. Daar kijk je naar uit. We helpen je graag om goed voorbereid te zijn. Als er dan een ongelukje gebeurt tijdens jouw tripje, weet je wat je kunt doen.

Stefanie Fernandez y van Tol- Pinkney

jurist

Bekijk meer

Wees voorbereid

Je kunt thuis of onderweg al wat tijd nemen om wat meer te leren over je bestemming. Over de lokale wetten en gebruiken. In het buitenland gelden vaak andere verkeersregels dan hier. Kijk daar ook alvast naar, zodat je de juiste spullen in je koffer hebt. Eenmaal op je bestemming: denk aan de afspraken die hier gelden. Van badmuts tot fietshelm: volg de voorschriften voor een vakantie zonder gedoe.

Check verzekeringen

Voordat je op reis gaat, raad ik je aan om te checken of je de juiste verzekering(en) hebt afgesloten. Ik maak het helaas nog weleens mee dat niet het juiste werelddeel is verzekerd of reizigers veronderstellen dat er een passende reisverzekering is afgesloten, terwijl dat niet zo is. Een check kan dus geen kwaad.

Zoek medische hulp

Als je gewond raakt tijdens je vakantie, schakel dan medische hulp in. Je reisverzekering kan je hierbij helpen. Wij geven je ook graag vier tips voor wanneer je letsel oploopt tijdens je vakantie.

1. Documenteer het letsel

Je hoofd staat er misschien niet naar, als er net iets gebeurd is. Maar informatie over de gebeurtenissen kan later erg belangrijk zijn. Maak daarom foto's van het letsel, de locatie en eventuele betrokken partijen. Of vraag iemand die bij je is om dat te doen. Noteer belangrijke details, zoals de datum, tijd en getuigen van het incident.

2. Verzamel en bewaar bewijsmateriaal

Verzamel bewijsmateriaal dat je letsel ondersteunt. Denk aan kopieën van medische rapporten, ziekenhuisrekeningen en getuigenverklaringen. Deze documenten heb je nodig bij het indienen van een claim of het krijgen van compensatie.

3. Schakel de politie in

In sommige landen is een rol weggelegd voor de politie na het oplopen van (fors) letsel door toedoen van een ander (niet alleen na een mishandeling of verkeersongeval). Als je letsel oploopt in het buitenland, loont het om hier ter plaatse navraag naar te doen. Schakel zo nodig de politie in.

4. Zoek juridisch advies

Als je ernstig letsel hebt opgelopen of als je denkt dat iemand anders verantwoordelijk is voor je letsel, win dan juridisch advies in. Een juridisch specialist kan je helpen bij het beoordelen van je zaak en het nemen van de juiste juridische stappen.

Door voorbereid te zijn, snel medische hulp te zoeken en de juiste documentatie te verzamelen, vergroot je je kansen op een succesvolle afhandeling van je letselzaak. Pas goed op jezelf en je reisgenoten. Ik wens je een veilige en plezierige vakantie toe!

Dit blog is van Stefanie Pinkney, senior jurist letselschade bij DAS

jurist

Stefanie Fernandez y van Tol- Pinkney

Ik ben een allround senior letselschadejurist en help mensen met hun juridische vragen en problemen na een (verkeers)ongeval, medisch incident, mishandeling, bedrijfsongeval en geschil met hun arbeidsongeschiktheidsverzekerin...

Meer artikelen van Stefanie Fernandez y van Tol- Pinkney

Ook interessant voor je

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden
11 apr 20243 min leestijd

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden

Van links komen aanrijden, botsen en toch niet aansprakelijk zijn voor de schade? Hoe zit dat?


 Je kind veroorzaakt schade: en nu?
11 apr 20244 min leestijd

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid als ouder? Wij leggen het uit in dit blog.

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt
03 apr 20242 min leestijd

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt

Een opgevoerde fatbike kun je niet verzekeren tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je een ongeval, dan moet je de schade zelf vergoeden.

1 van 3