Conflict met je verhuurder, wat nu?

Heb je achterstallig onderhoud waar je verhuurder maar niets aan doet? Wordt je huur opeens verhoogd? Dan is het tijd om in actie te komen. Hoe kun je nu het beste handelen zonder dat het tot een conflict leidt? Bekijk onderstaande stappen om tot een oplossing te komen.

Achterstallig onderhoud, wat kan je doen?

1. Bekijk wie waar verantwoordelijk voor is

Een van de belangrijkste verplichtingen van een verhuurder is het herstellen van gebreken aan de huurwoning. Zodra jij de verhuurder op de hoogte hebt gebracht van het gebrek is de verhuurder verplicht dit gebrek te verhelpen.

2. Praat met elkaar

Een goede relatie met je verhuurder en andersom is belangrijk. Wanneer je op tijd aangeeft wat de gebreken zijn, kan de verhuurder daar ook tijdig wat aan doen. Wacht niet te lang tot de gebreken erger worden. Staat er een inspectie op de planning? Vraag dan of de verhuurder ook eventueel naar andere gebreken kan kijken.

3. Meld de tekortkomingen schriftelijk

Meld de gebreken altijd schriftelijk of per mail bij de verhuurder en gun hem de tijd om deze op te lossen. Gebeurt er niets, dan zijn er anderen middelen om de verhuurder tot actie te bewegen.

4. Geding via huurcommissie of rechter

De wet geef je dan de volgende middelen. Reageert de verhuurder niet, dan kan er bij een sociale huurwoning een procedure worden opgestart bij de Huurcommissie. Deze kan de huur tijdelijk verlagen, totdat de verhuurder het heeft opgelost. Ook kan er eventueel een procedure bij de kantonrechter opgestart worden. Daar kan de huurder naast huurverlaging ook vragen om de verhuurder te verplichten de gebreken te herstellen. Dat kan bij de Huurcommissie niet. Woont de huurder in een vrije sector woning? Dan kan er alleen naar de rechter gestapt worden. Ook kun je de gebreken zelf herstellen en de kosten verrekenen bij je verhuurder, in de huurprijs bijvoorbeeld.

5. Ga voor een goede relatie

Naar de rechter gaan verbetert de relatie meestal niet. Als je nog lang op een prettige manier wilt wonen is het beter om een goede relatie te behouden. Daarom blijft ons advies, blijf goed communiceren met elkaar. Meestal kom je er samen wel uit.

Wat als de verhuurder de huurprijs wilt verhogen?

Jouw verhuurder wil de huurprijs verhogen. Hoeveel hij maximaal mag verhogen, hangt af van of je woont in een sociale geliberaliseerde huurwoning. Bekijk meer in onderstaande video.

.

Voorbeeldbrief bezwaar maken huurverhoging

Ben je het niet eens met de huurverhoging? Dan kun je bezwaar maken met een voorbeeldbrief. Lees meer over je rechten op onze pagina huurverhoging.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden