case

Help! Ik heb een huis gekocht: 3 tips voor kopers

3 min leestijd13 mei 2021

Het woningtekort loopt op en de huizenprijzen stijgen. De kans is groot dat je moet overbieden als je een woning wilt kopen. Dat overkwam ook mijn cliënte Inge. Ze had een woning gevonden op Funda die precies aan de wensen van haar gezin voldeed. Een dag later had ze een bod gedaan, boven de vraagprijs. Voor het inschakelen van een aankoopmakelaar was geen tijd. Huizen in die buurt gingen als zoete broodjes over de toonbank. En nu was haar bod geaccepteerd. De makelaar van de verkopers had de koopovereenkomst in concept zelfs al toegestuurd. Bij Inge sloeg de paniek toe: “wat moet ik nu allemaal doen?”.

Christa Verploeg

Advocaat

De koopovereenkomst laten beoordelen

Ik vertelde Inge dat ik mijn cliënten altijd adviseer niet mee te gaan in de haast van de verkopers, en dan meestal hun verkoopmakelaar, om snel een handtekening te zetten onder de koopovereenkomst die meestal vrijwel direct na acceptatie van het bod toegestuurd wordt. Het gaat tenslotte om de koop van een woning en dus een hoop geld.

De eerste tip die ik je wil geven is dan ook om de koopovereenkomst te laten beoordelen door je eigen aankoopmakelaar en als je die niet hebt door een jurist. Een makelaar van de verkopende partij is er in de eerste plaats om de belangen van de verkopers te behartigen.

Financieringsvoorbehoud

Als tweede is van belang om een financieringsvoorbehoud op te nemen in de koopovereenkomst. Hanteer hierbij een ruime termijn. Hypotheekverstrekkers hebben het in deze tijd erg druk en het is aan jou als koper om de termijn waarbinnen je je nog kunt beroepen op het financieringsvoorbehoud in de gaten te houden.

Bouwkundig onderzoek

Een derde tip voor een koper is het inschakelen van een deskundige om de gekochte woning te laten onderzoeken. Voor gebreken die zichtbaar zijn of die bij een deskundig onderzoek aan het licht gekomen zouden zijn, kun je niet meer aankloppen bij de verkopers. Je hebt met deze overspannen huizenmarkt vaak geen tijd om van tevoren een bouwkundig onderzoek te laten doen. Daarom adviseer ik om hierover een bepaling in de koopovereenkomst te laten opnemen. Je kunt bijvoorbeeld bedingen dat je het recht hebt om van de koop af te zien als uit onderzoek blijkt dat de kosten van herstel van gebreken meer dan 15.000 euro bedragen.

Verhuizen naar droomhuis

Inge had het financieringstraject al opgestart. De termijn om de financiering rond te krijgen, heeft ze zekerheidshalve nog wel met twee weken verlengd. De hypotheekverstrekker heeft zo meer dan voldoende tijd om de financiering te beoordelen.

Daarnaast heeft Inge ook een bouwkundige geraadpleegd. Gelukkig kwamen uit dat onderzoek geen noemenswaardige gebreken naar voren, zodat Inge de koop niet ongedaan heeft moeten maken vanwege te verwachten hoge herstelkosten. Het ziet er dan ook naar uit dat Inge eind juli van dit jaar kan verhuizen naar haar droomhuis.

Hulp nodig?

Een koop van een woning gaat soms razendsnel. Voordat je het weet kun je een woning hebben gekocht. Heb je hulp nodig bij het opstellen of beoordelen van je koopovereenkomst dan kun je altijd contact opnemen met één van onze specialisten.  Christa Verploeg Senior jurist en mediator

Ook interessant voor je


 Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning
31 aug 20234 min leestijd

Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning

Zaken over verborgen gebreken bij een woning komen zeer regelmatig voor. Grote vraag in dit soort zaken is: kun je verkopers aanspreken voor na de koop ontdekte verborgen gebreken?


 Checklist aanschaf zonnepanelen: waar moet je op letten?
27 aug 20233 min leestijd

Checklist aanschaf zonnepanelen: waar moet je op letten?

Wil jij de huis of pand verduurzamen door zonnepanelen aan te laten leggen en problemen voorkomen? Wij zetten een aantal tips op een rij.


 Een nieuw huis kopen: waar moet je op letten?
30 apr 20234 min leestijd

Een nieuw huis kopen: waar moet je op letten?

Je hebt overeenstemming bereikt over de koop van je nieuwe huis. Om de koop tot stand te brengen is een schriftelijke koopovereenkomst nodig. Wat moet er in zo’n koopovereenkomst opgenomen worden? Wat zijn je rechten en welke onderdelen mogen zeker niet ontbreken? Je leest het in dit blog.

1 van 3