Huis kopen? 10 stappen waar je op moet letten

Fijn, een eigen plek op het oog. Een goede investering voor later en waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. Daar komt wel veel bij kijken: de hoogte van het bod, eventueel ontbindende voorwaarden, bedenktijd, etc. Ik help je graag, zodat je goed voorbereid het traject ingaat. Volg hieronder mijn stappen.

1. Huis bezichtigen

Heb je een huis op het oog? Dan wil je gaan kijken. Denk er niet te makkelijk over, maar bereid je bezichtiging goed voor. Stel vragen aan de verkoopmakelaar, bijvoorbeeld over de relatie met de buren, de buurt en verdere omgeving, waarom het huis te koop staat, hoeveel geld (in het geval van een appartement) in de VVE-kas zit, of er nog groot onderhoud op de planning staat, etc. Bekijk echt alle hoeken en gaten en neem zo nodig een bouwkundig expert mee. Voelt het nog steeds goed? Doe een bod.

2. Bod doen

Door de huidige krappe huizenmarkt ben je vaak niet de enige die een bod zal uitbrengen. Houd er rekening mee dat je (ver) boven de vraagprijs moet bieden. Heb je geen idee wat je moet bieden? Een aankoopmakelaar kan je helpen om de onderhandelingen te voeren en een geschikt bod te doen.

3. Voorlopig koopcontract

Is bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Nu kan het echte werk beginnen. In de koopovereenkomst leg je samen met de verkopende partij alle gemaakte afspraken over de aankoop vast, zoals de koopsom, ontbindende voorwaarden, de datum van de overdracht, etc. Er is pas sprake van een koop als de koopovereenkomst door beide partijen getekend is. Zorg dat je de koop schriftelijk vastlegt, dat ben je verplicht. Het is niet veel, maar de dag na het tekenen van het koopcontract heb je nog 3 dagen bedenktijd om de koop kosteloos te ontbinden. Daar hoef je geen reden bij op te geven.

4. Ontbindende voorwaarden

Ai, wat als blijkt dat je de financiering niet rond krijgt? Bijvoorbeeld als je geen hypotheek van de bank krijgt? Dan kun je mogelijk van de koop afzien, dankzij ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract. Vermeld in het contract: “onder voorbehoud van financiering”. Dat scheelt je een schuld van 10% van de aankoopsom.

5. Hypotheek regelen

Bij het kopen van je huis leen je het geld (meestal) van een bank. Met dat geld financier je de woning. Bij de financiering heb je verschillende hypotheekvormen. Wil je weten welke dat zijn? Een hypotheekadviseur bekijkt wat in jouw situatie de beste hypotheek is en vraagt deze ook voor je aan.

6. Verborgen gebreken huis – bouwkundig onderzoek

Je ziet jezelf al genieten van je nieuwe woning, maar al snel volgt een mankement, zoals een lekkage. Maar je hebt net het huis gekocht, hoe kan dat? Nadat je eigenaar geworden bent, kan het voorkomen dat je een verborgen gebrek tegenkomt. Denk aan scheuren in de muren, lekkages en verstoppingen, houtwormen, asbest, etc. Een verkoper is zeker verplicht de koper in te lichten over gebreken aan de woning, voorafgaand aan de koop. Dit heet mededelingsplicht. Toch gebeurt dit niet altijd. Een verkoper heeft niet altijd weet van gebreken aan de woning. Het gebeurt dus niet expres. Dat is waarom ik altijd aanraad om een deskundige in te schakelen.

Ja maar met deze overspannen huizenmarkt heb je toch vaak geen tijd om van tevoren een bouwkundig onderzoek te laten doen? Nee dat klopt, daarom adviseer ik om een bepaling in de koopovereenkomst te laten opnemen. Je kunt bijvoorbeeld bedingen dat je het recht hebt om van de koop af te zien, als uit onderzoek blijkt dat de kosten van het herstel meer dan 15.000 euro bedragen. Of ieder ander bedrag wat je samen overeenkomt.

7. Appartementsrecht VvE

Heb je een appartement gekocht? Hier word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je wordt mede-eigenaar van het gebouw. Dit lidmaatschap kun je niet opzeggen, je bent lid zolang je eigenaar bent van het appartement.

Het is raadzaam om te kijken wat het maandelijkse bedrag is dat je moet betalen. Vraag in ieder geval alle notulen van afgelopen jaren op. Hoeveel geld zit er in de kas voor groot onderhoud? Wat is er nog nodig aan onderhoud in de gemeenschappelijke ruimtes? Dit om niet voor verrassingen te komen staan. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je zomaar 10.000 euro moet ophoesten voor de plaatsing van een nieuw dak, terwijl je er net woont. Die afweging wil je vooraf kunnen maken.

8. Verzekeringen

Voor een koopwoning met hypotheek is een opstalverzekering (woonhuisverzekering) verplicht. Een opstalverzekering dekt de schade aan het huis. Bijvoorbeeld bij brand, inbraak of storm. Deze verzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd. Sluit verder een inboedel- en aan aansprakelijkheidsverzekering af. Laat je hierover adviseren.

9. Kosten van een huis kopen

Voor het kopen van een huis betaal je een aantal kosten, ‘de kosten koper’ genoemd. Dit zijn de kosten die je maakt bij de aankoop van een huis; om eigenaar te kunnen worden van een woning. Dit bedraagt ongeveer vier tot zes procent van de waarde van de woning.

Houd rekening met de volgende kosten:

  • Kosten voor hypotheekadvies;
  • Kosten voor de taxatie van je woning;
  • De overdrachtsbelasting;
  • De notariskosten voor de inschrijving van je hypotheek.

Goed om te weten: de kosten voor hypotheekadvies, de taxatiekosten en de notariskosten zijn aftrekbaar bij je belastingaangifte over het jaar waarin je het huis koopt.

10. De sleuteloverdracht

Het genieten van je nieuwe huis kan echt bijna beginnen. Op de dag van de sleuteloverdracht, ga je samen met de verkoper nog één keer voor een laatste inspectie van de woning. Daarna gaan jullie naar de notaris waar je de hypotheekakte en leveringsakte ondertekent. Hoera! De aankoop van je nieuwe huis is rond, je bent officieel eigenaar.

Hulp nodig?

Een koop van een woning gaat soms razendsnel. Voordat je het weet kun je een woning hebben gekocht. Heb je hulp nodig bij het opstellen of beoordelen van je koopovereenkomst dan kun je altijd contact opnemen met één van onze specialisten.

Christa Verploeg Senior jurist en mediator

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden