Makelaar komt niet onder onjuiste woonoppervlakte uit

Jet en Ivo hebben een paar jaar heerlijk in hun huis gewoond, maar met de kleine op komst willen ze groter gaan wonen. Ze verkopen hun benedenhuis. In de brochure stond indertijd: ’Benedenhuis van honderd vierkante meter met zonnige tuin’. Die informatie nemen ze over. Hun makelaar meet de woning toch nog even na en komt op 91 vierkante meter uit.

Jet en Ivo zijn daar helemaal niet blij mee. Zij bellen mij op om te vragen of ze nog stappen kunnen ondernemen richting de verkopend makelaar van destijds. Die heeft fout gemeten en doordat de oppervlakte kleiner is, lijden ze schade, zo meent het echtpaar. Zij willen de verkopend makelaar van toen daarvoor aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen.

Onrechtmatige daad

Hun vraag herinnert mij aan een vergelijkbare zaak. Die kwam uiteindelijk bij de rechter terecht. De rechtbank wees de vordering af. Later oordeelde het Hof dat de verkopend makelaar wél een schadevergoeding moest betalen. Tegen het arrest van het Hof heeft de makelaar beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Die was duidelijk: de onjuiste vermelding van de oppervlakte is een onrechtmatige daad van de verkopend makelaar.

Meetinstructie volgen

De Hoge Raad vond dat de makelaar destijds de meetinstructie had moeten volgen die voor alle NVM-makelaars geldt. Hierdoor zijn alle NVM-makelaars verplicht op dezelfde manier te meten. Zo kunnen kopers erop vertrouwen dat de gegeven oppervlaktematen correct zijn.

Forse schadevergoeding

De makelaar verweerde zich in die zaak door onder meer de zin in de brochure aan te halen: ‘Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend’. Dit verweer hielp hem niet. De makelaar moest aan het echtpaar een schadevergoeding van 10.000 euro betalen.

Aan de slag?

Ik vertel Jet en Ivo dat we de verkopend makelaar van destijds zeker kunnen aanspreken op zijn fout. Als zij mij alle informatie opsturen, kan ik aan de slag. De dag daarna bellen ze mij op om mij te vertellen dat ik niets hoef te doen. Het makelaarskantoor bestaat niet meer. Maar ze hebben inmiddels ook een heel goed bod ontvangen, dus hebben ze besloten om zich te focussen op hun nieuwe huis en leven in plaats van op de makelaar.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden