case

Wanneer mag je zelf beslissen over je woning als lid van een VvE?

3 min leestijd04 mrt 2020

Erwin vertelde mij dat hij nog deze winter een houtkachel in zijn woning wil laten plaatsen. Op mijn vraag of hij hiervoor toestemming had gevraagd aan de Vereniging van Eigenaren reageerde Erwin verbaasd: Nee, waarom zou ik, het is toch mijn woning?” Ik legde hem vervolgens uit waarom het belangrijk is uit te zoeken of hij toestemming nodig heeft van de Vereniging van Eigenaren.

Christa Verploeg

jurist, mediator

Bekijk meer

De koopwoning van Erwin maakt onderdeel uit van een blok koopwoningen met boven- en benedenburen. En bij de woning van Erwin hoort een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dat betekent dat Erwin niet alleen zijn eigen woning gekocht heeft, maar ook mede-eigenaar is geworden van het hele blok woningen. Samen met de andere eigenaren heeft Erwin de zorg voor de gemeenschappelijke delen. Welke delen gemeenschappelijk zijn, is geregeld in de akte van splitsing en het splitsingsreglement. Zo behoren ook delen in de eigen woning van Erwin tot gemeenschappelijke gedeelten. Dat betekent dat Erwin over die delen niet alleen mag beslissen.

Gemeenschappelijke gedeelten

Voor het plaatsen van zijn houtkachel zal Erwin een gat moeten maken in de muur van zijn woning. Ook moeten aanpassingen plaatsvinden aan de schoorsteen met de zich daarin bevindende kanalen. De akte van splitsing en het splitsingsreglement bepalen dat die muur en de schoorstenen met kanalen behoren tot de gemeenschappelijke gedeelten. Nu deze documenten bovendien bepalen dat zonder toestemming van de andere eigenaren geen haardinstallatie mag worden aangelegd, is het Erwin duidelijk dat hij zijn wens om een houtkachel aan te leggen eerst zal moeten voorleggen aan de andere eigenaren.

Plan maken

“Poe”, geeft Erwin aan. “Dit had ik niet verwacht”. Het voorkomt in ieder geval een hoop narigheid achteraf als ik zo maar, zonder toestemming, die kachel zou hebben geplaatst”. De eerst volgende vergadering van eigenaren vindt over een maand plaats. Ik adviseer Erwin om samen met een haardenspecialist zijn plan uit te werken en tijdens de vergadering toestemming te vragen voor de aanleg van zijn houtkachel.

Conclusie

Het is dus goed om te weten dat er een belangrijk verschil is tussen het kopen van een boven- of een benedenwoning met de aankoop van een eengezinswoning. Realiseer je dat er veel zaken zijn waarover je als eigenaar niet zelf mag beslissen, maar dat daarvoor toestemming van de mede-eigenaren nodig is. Lees hiervoor altijd de akte van splitsing en het splitsingsreglement. En bij vragen kun je altijd bij DAS terecht.

jurist, mediator

Christa Verploeg

Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende z...

Meer artikelen van Christa Verploeg

Ook interessant voor je


 Conflict binnen de Vereniging van Eigenaren, waarom mediation?
21 mei 20243 min leestijd

Conflict binnen de Vereniging van Eigenaren, waarom mediation?

Hoe kan mediation helpen bij conflicten binnen een VvE?


 Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning
31 aug 20234 min leestijd

Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning

Zaken over verborgen gebreken bij een woning komen zeer regelmatig voor. Grote vraag in dit soort zaken is: kun je verkopers aanspreken voor na de koop ontdekte verborgen gebreken?


 Checklist aanschaf zonnepanelen: waar moet je op letten?
27 aug 20233 min leestijd

Checklist aanschaf zonnepanelen: waar moet je op letten?

Wil jij de huis of pand verduurzamen door zonnepanelen aan te laten leggen en problemen voorkomen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

1 van 3