Gemeente tript na ontmantelen van wietplantage

Vol ongeloof leest Joep* de brief van de gemeente. Of hij even de kosten voor een inval in zijn bedrijfspand wil betalen. De gemeente heeft op de eerste verdieping een hennepkwekerij ontmanteld. Joep weet van niks.

Wat blijkt? De politie heeft een inval gedaan bij het buurpand van Joep. Op de eerste verdieping van dat pand blijkt in de muur een gat gemaakt, dat toegang biedt tot het pand van Joep. De gemeente vindt dat Joep als eigenaar van het pand de wet overtreedt en daarom alle kosten moet betalen als zijn buurman dat niet doet. Volgens de gemeente had Joep van het illegale gebruik op de hoogte moeten of kunnen zijn.

Naar de rechter

Joep vertikt het om de kosten te betalen. Dit kan de gemeente niet maken. Hij meldt de zaak bij een collega van mij. Die gaat Joep helpen en tekent bezwaar aan. Tot verbazing van mijn collega wordt dat bezwaar van tafel geveegd, ondanks een voor Joep positief advies van de bezwaarschriftencommissie. Het College van burgemeester en wethouders wijkt dus van dat advies af. Dat accepteert mijn collega niet en kaart de zaak aan bij de rechtbank.

Leegstand

Mijn collega benadrukt dat intensief beheer niet noodzakelijk is vanwege de leegstand van het pand. Joep heeft zijn pand niet verhuurd: er is illegaal via een buurpand toegang verschaft tot de bovenverdieping, er zit geen trap in het bedrijfspand van Joep en vanaf de benedenverdieping is de bovenverdieping nauwelijks te zien. De hennepkwekerij was slechts bereikbaar via het buurpand.

Niet onopgemerkt

De gemeente meent op haar beurt dat het er niet toe doet of het pand verhuurd is of niet. Zij vindt dat Joep het pand regelmatig moet controleren. Bovendien was het een grote plantage met uitgebreide bouw- en installatiewerk dat niet onopgemerkt hadden mogen blijven, aldus de gemeente.

Illegaal gebruik

De rechtbank vindt dat Joep het pand niet regelmatig had hoeven te inspecteren als er geen activiteiten in het pand plaatsvinden. Het pand is vrij nieuw, heeft goede sloten en wordt niet gebruikt. Joep hoeft ook niet bedacht te zijn op illegaal gebruik. Nu de toegang van het pand is verschaft via het buurpand, kon Joep de sporen van illegale toegang niet zien. Eind goed al goed voor Joep. Deze ‘trip’ zal hij niet snel meer vergeten.

Woordvoering
Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.
Meer artikelen van Woordvoering

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen voor ondernemers met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden