nieuwsbericht

Toename van verkeerszaken met letsel onder fietsers

3 min leestijd03 jun 2024

Het aantal verkeerszaken met letsel waarbij fietsers betrokken zijn, is in het eerste kwartaal van 2024 wederom gestegen bij juridisch dienstverlener DAS. Zij ziet een toename van 14 procent in het aantal meldingen vergeleken met dezelfde periode in 2023. Deze stijging is consistent met de toename van 14 procent die ook in 2023 werd waargenomen ten opzichte van het jaar daarvoor in diezelfde periode.

W

Woordvoering

Bekijk meer

Volgens Rembrandt Groenewegen, specialist verkeersrecht bij DAS, is de oorzaak van deze stijging tweeledig. “Enerzijds wordt het steeds drukker in het verkeer, anderzijds zien we dat fietsers en automobilisten vaker afgeleid zijn door het gebruik van telefoon, muziek, navigatie en berichtenapps tijdens het fietsen. Deze factoren dragen bij aan het toenemende aantal fietsongelukken.

Toename moderne voertuigen

De toename van moderne voertuigen zoals e-bikes en fatbikes in het straatbeeld draagt ook bij aan de complexiteit van het verkeer. Burgers zijn vaak niet volledig op de hoogte van de regels en hebben moeite met het inschatten van de snelheid van e-bikes. Bestuurders verwachten een “gewone fietser” en worden verrast door de hogere snelheid van e-bikes. Er is duidelijk een gewenningsperiode nodig voor deze nieuwe vorm van mobiliteit,” legt Groenewegen uit. “Maar we zien ook meer niet toegestane e-bikes en fatbikes die te hard rijden. Dan is de snelheid nog lastiger in te schatten en kans op (ernstiger) letsel groter.”

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Ondanks de verschillen in snelheid en ontwerp, genieten bestuurders van fatbikes en e-bikes, die voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving dezelfde wettelijke bescherming als “gewone” fietsers. Ze worden beschouwd als kwetsbare zwakkere verkeersdeelnemers en genieten daarom extra bescherming ten opzichte van gemotoriseerd verkeer. Echter, fatbikes en e-bikes met een gashendel worden als gemotoriseerd verkeer beschouwd.

Fietsers te vaak onverzekerd

Groenewegen benadrukt het belang van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP-verzekering) voor fietsers. “We zien nog te vaak dat fietsers onverzekerd zijn, wat grote financiële risico’s met zich meebrengt als je aansprakelijk bent bij ongevallen. Een AVP-verzekering dekt deze risico’s tegen een relatief lage premie,” adviseert hij.

In de media

Rembrandt Groenewegen werd in verschillende media over dit onderwerp geciteerd, waaronder het Algemeen Dagblad.W

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

DAS kondigt vertrek aan van Chief Transformation Officer
04 jul 20242 min leestijd

DAS kondigt vertrek aan van Chief Transformation Officer

DAS maakt bekend dat Jaap Witteveen, Chief Transformation Officer (CTO) en statutair bestuurder, heeft besloten om zijn functie per 1 september 2024 neer te leggen.

Hoge Raad slaat piketpaaltje voor ontbinden koop elektrische auto bij afwijkende actieradius
03 jul 20243 min leestijd

Hoge Raad slaat piketpaaltje voor ontbinden koop elektrische auto bij afwijkende actieradius

De actieradius van elektrische auto’s levert vaak juridische discussies op. De Hoge Raad heeft recent een belangrijke uitspraak gedaan die meer duidelijkheid en richting zal geven aan lopende en nieuwe discussies over non-conformiteit.

Onterecht ontslag op staande voet na twee maanden niet meer aan te vechten
29 mei 20243 min leestijd

Onterecht ontslag op staande voet na twee maanden niet meer aan te vechten

Er bestaat een harde deadline voor het aanvechten van ontslag op staande voet. Die termijn is twee maanden. Veel mensen weten dat niet.

1 van 3