Aanrijding in Nederland

Krijg je in Nederland een verkeersongeval, bijvoorbeeld met een andere auto of een fietser? Dan is het belangrijk om vast te stellen wie aansprakelijk is. Soms is er geen tegenpartij.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

De regel is dat ieder zijn eigen schade draagt, tenzij er iemand anders aansprakelijk is. Het uitgangspunt na een verkeersongeluk is dat ieder zijn eigen schade draagt. Alleen als kan worden vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeluk, kun je een schadevergoeding van die persoon eisen.

Dader onbekend

Blijft de veroorzaker van je schade onbekend? Bijvoorbeeld omdat deze is doorgereden? Dan kun je proberen je schade vergoed te krijgen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • De schade moet zijn veroorzaakt door een motorvoertuig of een daaraan gekoppelde aanhangwagen.
 • Je moet laten zien dat je je hebt ingespannen om de identiteit van de veroorzaker te achterhalen. Doe zo spoedig mogelijk politieaangifte na het ontdekken van de schade. Daarnaast kun je buurtonderzoek doen, een advertentie plaatsen of een getuigenoproep doen op social media. Doe dit zo snel mogelijk na het ontdekken van de schade.
 • Je eigen verklaring alléén is onvoldoende bewijs. Zoek daarom getuigen. Als er sprake is van een parkeerschade, moet vast staan dat de auto in parkeerstand is aangereden. Getuigen moeten dan kunnen bevestigen dat je auto onbeschadigd geparkeerd werd, beschadigd werd teruggevonden en dat er in de tussentijd niet met de auto is gereden.
 • Aan de hand van de politieaangifte en getuigenverklaringen moet vaststaan dat niet jij, maar de onbekende partij aansprakelijk is voor de schade.

Houd verder rekening met het eigen risico van € 250,- van het Waarborgfonds. Dit bedrag wordt van een eventuele uitkering afgetrokken als de veroorzaker onbekend is.

Wat te doen bij schade met onbekende dader

Is de veroorzaker onbekend en wil je je schade vergoed krijgen? Volg de volgende stappen:

 1. Zoek getuigen.
  Vraag aan buurtbewoners of zij iets gezien of gehoord hebben. Of gebruik social media.
 2. Doe direct aangifte bij de politie. 
  Je kunt online aangifte doen bij de politie via www.politie.nl/aangifte of door te bellen met de politie op nummer 0900-8844.
 3. Laat de hoogte van de schade vaststellen.
  Waarborgfonds Motorverkeer wil dat een expert van een expertisebureau je schade onderzoekt. Vast moet komen te staan dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig.
 4. Levert buurtonderzoek of een advertentie niets op? 
  Misschien kan het Waarborgfonds Motorverkeer je schade vergoeden.

Veelgestelde vragen

Ik heb schade door slecht wegdek. Wat kan ik doen?

Wanneer je schade lijdt door een slecht onderhouden wegdek, dan kun je de schade in sommige gevallen verhalen op de wegbeheerder. Meestal is dat Rijkswaterstaat, de gemeente of de provincie. Je moet wel bewijzen dat er een gebrek is aan de weg en dat je daardoor schade hebt geleden. Ook moet je bewijzen dat  je je rijgedrag hebt aangepast aan de situatie. Je moet dus met gepaste snelheid hebben gereden.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.