Aanrijding in Nederland

Krijgt u in Nederland een verkeersongeval, bijvoorbeeld met een andere auto of een fietser? Dan is het belangrijk om vast te stellen wie aansprakelijk is. Soms is er geen tegenpartij.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

De regel is dat ieder zijn eigen schade draagt, tenzij er iemand anders aansprakelijk is. Het uitgangspunt na een verkeersongeluk is dat ieder zijn eigen schade draagt. Alleen als kan worden vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeluk, kun je een schadevergoeding van die persoon eisen.

Dader onbekend

Blijft de veroorzaker van uw schade onbekend? Bijvoorbeeld omdat deze is doorgereden? Dan kunt u proberen uw schade vergoed te krijgen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • De schade moet zijn veroorzaakt door een motorvoertuig of een daaraan gekoppelde aanhangwagen.
 • U moet laten zien dat u zich heeft ingespannen om de identiteit van de veroorzaker te achterhalen. Denk aan een politieaangifte, een buurtonderzoek of een advertentie. Doe dit zo snel mogelijk na het ontdekken van de schade.
 • Uw eigen verklaring alléén is onvoldoende bewijs. Zoek daarom getuigen. Als er sprake is van een parkeerschade, moet vast staan dat de auto in parkeerstand is aangereden. Getuigen moeten dan kunnen bevestigen dat uw auto onbeschadigd geparkeerd werd, beschadigd werd teruggevonden en dat er in de tussentijd niet met de auto is gereden.
 • Aan de hand van de politieaangifte en getuigenverklaringen moet vaststaan dat niet u, maar de onbekende partij aansprakelijk is voor de schade.

Houd verder rekening met het eigen risico van € 250,- van het Waarborgfonds. Dit bedrag wordt van een eventuele uitkering afgetrokken als de veroorzaker onbekend is.

Wat te doen bij schade met onbekende dader

Is de veroorzaker onbekend en wilt u uw schade vergoed krijgen? Volg de volgende stappen:

 1. Zoek getuigen.
  Vraag aan buurtbewoners of zij iets gezien of gehoord hebben. Of gebruik social media.

 2. Doe direct aangifte bij de politie. 
  Neem ook een schadeformulier en uw beschadigde auto mee naar het bureau. Bij veel bureaus neemt de politie zo’n aangifte namelijk niet op. In plaats daarvan plaatst de politie een stempel van het betreffende bureau, informatie over de waargenomen schade en een handtekening met datum op het schadeformulier.

 3. Laat de hoogte van de schade vaststellen.

 4. Levert buurtonderzoek of een advertentie niets op? 
  Misschien kan het Waarborgfonds Motorverkeer uw schade vergoeden.
Lees verder

Veelgestelde vragen