blog
3 tips om de vrede met Kerst te bewaren
Bij DAS zagen we dit jaar het aantal conflicten toenemen. Eén van de oorzaken daarvan was corona. Sinds het uitbreken van corona is het aantal conflicten tussen buren bijvoorbeeld enorm gestegen. Door het coronavirus zitten we vaker thuis dan normaal en hebben we meer en sneller last van de buren. De muziek die net even te hard staat, huilende kinderen, boor- en sloopgeluiden. Ook ruziën gescheiden ouders meer met elkaar. Dat ging vooral over de omgang met de kinderen.
Met de Kerst in aantocht liggen ruzies binnen families op de loer. Iedereen heeft een andere visie over de aanpak van de coronacrisis. Niet iedereen volgt de coronamaatregelen even nauwgezet op. Een deel van de Nederlanders denkt dat de ernst van het coronavirus bewust overdreven wordt. En zo gaan dit jaar met Kerst de meeste ruzies binnen families over de coronamaatregelen. De invulling van de feestdagen leveren de nodige irritaties en ruzies op.
Wat doe je als jij de hele familie met Kerst op bezoek gevraagd hebt, maar de meesten niet willen komen en boos op je zijn? Of als jij door je schoonouders gevraagd bent, maar het liefste de kerstdagen met je gezin wilt doorbrengen? Of als je buren klagen over het feit dat je te veel gasten thuis hebt en voor overlast zorgt?
Hetzelfde lot ondergaan
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Niemand heeft om corona gevraagd en iedereen moet hetzelfde lot ondergaan. Dat geldt zowel voor degenen die zich streng aan de maatregelen houden als voor degenen die het allemaal overdreven vinden. Voor iedereen is de situatie vervelend.
Tips om conflicten te voorkomen
Wat kun je doen om irritaties en ruzies zoveel mogelijk te voorkomen?
1.Relativeer
Voor de meeste mensen is Kerst een tijd van stress. De december maand brengt normaal gesproken allerlei verplichtingen met zich mee. Deadlines op het werk, kerstvieringen op de school van je kinderen, borrels en etentjes, cadeaus kopen. Al die druk leverde veel stress op. De coronamaatregelen beperken onze activiteiten waardoor ook veel meer rust ontstaat. Geniet daar ook van. En neem tijd voor jezelf en geef aandacht aan elkaar.
2.Stel vragen
Heb niet meteen een oordeel en stel je open voor de ander. Zo kom je erachter wat de zorgen, behoeften en wensen van die ander zijn. Wat maakt dat je schoonouders jullie graag allemaal over de vloer hebben? En hoe komt het dat je zus zo voorzichtig doet? Door dit uit te spreken, kun je vanuit daar verder kijken.
3.Kijk wat wél mogelijk is en vind oplossingen
Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van een uitgebreid kerstdiner een gezamenlijke wandeling maken met een paar mensen. Én je bent in beweging én de verspreiding van het virus is zo een stuk lastiger. Om de wandeling extra leuk te maken kun je wat lekkers te eten en te drinken meenemen voor onderweg.
Heb fijne feestdagen! Mocht je nu toch ruzie krijgen dan zijn wij er voor je om te helpen bij het vinden van een oplossing.
Christa Verploeg
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende z...
Meer artikelen van Christa Verploeg