blog

Checklist nalatenschap afhandelen

3 min leestijd07 nov 2023

Er komen bij ons maandelijks veel vragen binnen over erfrecht. Denk daarbij aan vragen over het aanvaarden of verwerpen van een nalatenschap, testamenten, kindsdeel en legitieme portie. Maar ook willen mensen vaak weten wat ze moeten regelen.

Irene Gorissen

advocaat

Bekijk meer

Gedoe over een nalatenschap leidt vaak tot zeer emotionele gevolgen. Het overlijden van een dierbare is al ingrijpend genoeg en dan zit je niet te wachten op allerlei onaangename verrassingen. Daarom geven wij tips om problemen bij het afhandelen van een nalatenschap te voorkomen.

Tip 1: Zoek altijd eerst uit of de overledene een testament had

Als je niet bekend bent met een testament, neem dan contact op met het Centraal Testament Register. Zij kunnen aangeven of iemand een testament heeft en bij welke notaris je die kunt opvragen. In het testament is bepaald wie erfgenamen zijn en op welke wijze er afgewikkeld moet worden. Dat schept al een hoop duidelijkheid. Als er geen testament is opgemaakt, dan moet je afwikkelen zoals de wet dat voorschrijft.

Tip 2: Beneficiair aanvaarden bij onduidelijkheid over bezittingen en schulden

Als iemand overlijdt heb je drie mogelijkheden: je kunt de nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Als je zuiver aanvaardt, dan erf je niet alleen de bezittingen maar ook de schulden. Als de bezittingen niet voldoende zijn om de schulden te voldoen, dan kunnen schuldeisers hun vordering op jou privé verhalen. Vaak is niet vooraf duidelijk of het saldo positief zal uitvallen. Daarom is het verstandig om bij twijfel altijd beneficiair te aanvaarden. Je bent dan niet privé aansprakelijk voor schulden uit de nalatenschap.

Tip 3: Binnen vijf jaar beroep doen op legitieme portie

Als kind kun je onterfd worden. Je kunt dan nog wel aanspraak maken op je legitieme portie. Dat komt overeen met de helft van je kindsdeel, ook al staat in het testament dat je bent onterfd. Je moet wel binnen vijf jaar na het overlijden je beroep op de legitieme portie kenbaar maken aan de erfgenamen en/of degene die de nalatenschap afwikkelt. Je legitieme portie kun je pas na zes maanden na het overlijden opeisen.


Neem contact op

Vragen over dit artikel


Lees meer

Afhandelen erfenis

Bekijk meer over het afhandelen van een erfenissen.


advocaat

Irene Gorissen

Ik zit inmiddels meer dan twintig jaar in het vak en heb al zeer veel zaken behandeld als jurist/advocaat. Er is in mijn vak niet veel wat ik nog niet heb meegemaakt. Ik vind het leuk om me te blijven verdiepen en up-to-date ...

Meer artikelen van Irene Gorissen

Ook interessant voor je

Ik ben onterfd. Heb ik dan helemaal nergens recht op?
19 mrt 20243 min leestijd

Ik ben onterfd. Heb ik dan helemaal nergens recht op?

Waar heb je recht op bij onterving? Wij leggen het uit in ons blog.


 Johanna’s broer maakt moeders overlijden nóg verdrietiger
13 okt 20234 min leestijd

Johanna’s broer maakt moeders overlijden nóg verdrietiger

Johanna is samen met haar broers en zussen erfgenaam geworden in de nalatenschap van haar moeder. Hun moeder had in haar testament de oudste broer benoemd tot executeur. Die ging goed van start maar al gauw ging het mis. Johanna is samen met haar broers en zussen erfgenaam geworden in de nalatenschap van haar moeder. Hun moeder had in haar testament de oudste broer benoemd tot executeur. Die ging goed van start maar al gauw ging het mis. In dit blog lees je hoe wij konden helpen.


 Beneficiair aanvaarden: zo doe je dat
22 jul 20233 min leestijd

Beneficiair aanvaarden: zo doe je dat

Een erfenis beneficiair aanvaarden. Stel dat je daarvoor kiest, wat moet je dan doen? Wij leggen het uit in dit blog.

1 van 3