blog

De Feestdagen: hoe houd je het gezellig?

4 min leestijd23 jan 2020

De Decembermaand is leuk en gezellig, maar voor veel mensen ook stressvol. Op het werk nog even vlug je plannen afmaken voordat de vakantie begint. Alhoewel vakantie? De volgende uitdagingen staan al te wachten. Keuze maken wat te eten, wie is er ook alweer allergisch, de kerstinkopen, drukte in de winkels trotseren, en de keuken in. Je weer opladen voor ontvangst van je vrienden en of familie. En hoe ga je om met je schoonzus die het altijd beter weet. Een paar tips om het hoofd koel te houden zonder de kerstsfeer te verkillen.

Christa Verploeg

Advocaat

1. Neem tijd voor jezelf

Probeer om tussendoor een moment voor jezelf te nemen. Neem bijvoorbeeld je hardloop- of wandelschoenen mee. De drukte kun je dan even laten voor wat die is en je kunt je weer opladen. Als er wat spanningen zijn met je partner of familie dan kunnen de emoties even zakken waardoor je weer onbevangen kunt zijn.

2. Besef dat je de ander niet kunt veranderen

Het kan soms helpen als je probeert te begrijpen waarom de ander doet zoals die doet. De ander kun je niet veranderen. Je kunt zelf wel anders doen. Dan zul je merken dat de ander ook anders zal doen.

3. Kijk door andere ogen

Als je vanuit een andere positie naar dezelfde situatie kijkt, ontstaan nieuwe inzichten over de behoeften, zorgen en verlangens van anderen. Je bent dan in staat om meer rekening te houden met de ander. De kans dat je je ergert aan de ander wordt dan een stuk kleiner.

4. Vraag hulp

Je hoeft dat kerstdiner niet in je eentje te maken. Voor je het weet sta je knorrig in de keuken en reageer je geïrriteerd op anderen. Vraag om hulp. Misschien wil je zus het voorgerecht wel maken en je schoonmoeder het toetje.

5. Relativeer en geniet van het moment

Heb geen hoge verwachtingen. Het “moet” niet gezellig zijn. Relax en geniet van het eten en de momenten met je familie en vrienden. Kijk de tafel rond en wees dankbaar dat je de feestdagen met deze mensen mag vieren.  

Hulp nodig?

Heb je een conflict met je familie, je buren of je baas? Een conflict kan je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Mediation kan dan eventueel uitkomst bieden. We kunnen je helpen om samen met de ander tot een oplossing te komen.

Ook interessant voor je

Vijf vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?
15 nov 20233 min leestijd

Vijf vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?

In dit blog beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over de indexering van alimentatie en bespreken we wat het gevolg is van deze jaarlijkse aanpassing.


 Checklist nalatenschap afhandelen
07 nov 20233 min leestijd

Checklist nalatenschap afhandelen

Drie belangrijke tips voor het afwikkelen van een nalatenschap op een rij.


 APK'tje voor het ouderschapsplan: geen overbodige luxe
13 okt 20233 min leestijd

APK'tje voor het ouderschapsplan: geen overbodige luxe

Wat als blijkt dat bepaalde regelingen in het ouderschapsplan niet goed (meer) werken? Soms is het nodig om een herziening van het ouderschapsplan aan te vragen. Zelfs het beste plan heeft af en toe wat finetuning nodig.

1 van 3