De Feestdagen: hoe houd je het gezellig?

De Decembermaand is leuk en gezellig, maar voor veel mensen ook stressvol. Op het werk nog even vlug je plannen afmaken voordat de vakantie begint. Alhoewel vakantie? De volgende uitdagingen staan al te wachten. Keuze maken wat te eten, wie is er ook alweer allergisch, de kerstinkopen, drukte in de winkels trotseren, en de keuken in. Je weer opladen voor ontvangst van je vrienden en of familie. En hoe ga je om met je schoonzus die het altijd beter weet. Een paar tips om het hoofd koel te houden zonder de kerstsfeer te verkillen.

1. Neem tijd voor jezelf

Probeer om tussendoor een moment voor jezelf te nemen. Neem bijvoorbeeld je hardloop- of wandelschoenen mee. De drukte kun je dan even laten voor wat die is en je kunt je weer opladen. Als er wat spanningen zijn met je partner of familie dan kunnen de emoties even zakken waardoor je weer onbevangen kunt zijn.

2. Besef dat je de ander niet kunt veranderen

Het kan soms helpen als je probeert te begrijpen waarom de ander doet zoals die doet. De ander kun je niet veranderen. Je kunt zelf wel anders doen. Dan zul je merken dat de ander ook anders zal doen.

3. Kijk door andere ogen

Als je vanuit een andere positie naar dezelfde situatie kijkt, ontstaan nieuwe inzichten over de behoeften, zorgen en verlangens van anderen. Je bent dan in staat om meer rekening te houden met de ander. De kans dat je je ergert aan de ander wordt dan een stuk kleiner.

4. Vraag hulp

Je hoeft dat kerstdiner niet in je eentje te maken. Voor je het weet sta je knorrig in de keuken en reageer je geïrriteerd op anderen. Vraag om hulp. Misschien wil je zus het voorgerecht wel maken en je schoonmoeder het toetje.

5. Relativeer en geniet van het moment

Heb geen hoge verwachtingen. Het “moet” niet gezellig zijn. Relax en geniet van het eten en de momenten met je familie en vrienden. Kijk de tafel rond en wees dankbaar dat je de feestdagen met deze mensen mag vieren.  

Hulp nodig?

Heb je een conflict met je familie, je buren of je baas? Een conflict kan je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Mediation kan dan eventueel uitkomst bieden. We kunnen je helpen om samen met de ander tot een oplossing te komen.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa