blog

Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!

3 min leestijd12 dec 2023

Kerst! Heerlijk ook al die voorpret, elk jaar weer. Ik verheug me al op de vrije dagen die komen. Lekker bijkomen van het harde werken. Dat gun ik echt iedereen. Ook gescheiden ouders, die apart van elkaar op vakantie gaan.

Lennard van Kesteren

advocaat, mediator

Bekijk meer

Over hen wil ik het hier specifiek hebben. Want wat zie ik in mijn praktijk? Problemen bij het plannen van een vakantie. Vaak vergeten gescheiden ouders op tijd belangrijke afspraken met elkaar te maken. Zoals de ander toestemming vragen voor een buitenlandse reis met hun minderjarige kinderen.

Grijp je de reddingsboei van de rechter?

Als je dat niet op tijd doet, kan het heel vervelend worden. Vaak komt er onenigheid en ruzie van, met een gang naar de rechter als reddingsboei. Dat wordt dan een spoedprocedure of kort geding, anders kan de rechter niet op tijd uitspraak doen.

Of regel je het op tijd met elkaar?

Als gescheiden ouder moet je je houden aan regels voor het reizen met minderjarige kinderen. In Nederland, en veel andere landen, moet je de andere ouder toestemming geven voor buitenlandse reizen. Die toestemming moet je schriftelijk vastleggen, met de handtekening van de andere ouder, een kopie van zijn of haar geldig legitimatiebewijs én een uittreksel uit of een ‘verklaring niet voorkomen’ van het gezagsregister van de rechtbank. Leef je deze regel niet na? Dan kan je vakantie niet doorgaan als je wordt gecontroleerd bij de grensovergang. Regel het dus op tijd met elkaar! Dat kan heel makkelijk met dit toestemmingsformulier.

Kijk vooruit en maak afspraken

Wees samen proactief bij het plannen van jullie afzonderlijke vakanties. Ga direct met elkaar in gesprek als de schoolvakanties bekend zijn. Kijk dus alvast vooruit naar komend schooljaar: Overzicht schoolvakanties 2023-2024 | Schoolvakanties | Rijksoverheid.nl.

Ook en vooral jullie kinderen zijn blij

Bespreek jullie vakantieplanning en regel elkaars toestemmingen. Doe je dat op tijd, dan voorkom je met elkaar veel stress en problemen. Je komt gezamenlijk tot een goede verdeling van de vakanties en dat is alleen maar in het belang van jullie kinderen. Zij blij, jullie ook blij. Ook al is het niet altijd makkelijk om alles naar ieders wens te regelen, dat zie ik ook in mijn praktijk. Maar doe het, en wees bereid om eventueel wat water bij de wijn te doen.

En anders… een mediator van DAS

Regel het op tijd met elkaar, dat is mijn oprechte advies. Heb je toch hulp nodig? Kies dan voor een mediator van DAS. Die helpt jullie om er samen uit te komen. Met oog voor jullie eigen situatie, emoties en belangen.


Ook in dit artikel van RTL Nieuws vertel ik hierover: Alleen met kind op vakantie? 'Regel toestemming voor vertrek' | RTL Nieuws.

Dit blog is van Lennard van Kesteren, advocaat familierecht & mediator bij DAS


Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat, mediator

Lennard van Kesteren

Bij de DAS-vestiging in Zoetermeer treed ik op als advocaat en als Family MfN-registermediator. Als specialist houd ik mij met name bezig met personen- en familierecht, jeugdrecht en ADR (alternative dispute resolution). Voor...

Meer artikelen van Lennard van Kesteren

Ook interessant voor je

Alleen op vakantie met je kinderen? Rechters geven niet zomaar toestemming
24 apr 20243 min leestijd

Alleen op vakantie met je kinderen? Rechters geven niet zomaar toestemming

Wil je als ouder alleen op vakantie naar het buitenland met je minderjarige kinderen? Dan moet je toestemming hebben van de andere ouder met het gezag. Vaak vergeten gescheiden ouders dat te regelen of komen er samen niet uit.

Rechter heeft het laatste woord over vaccinatie minderjarige kinderen
18 mrt 20243 min leestijd

Rechter heeft het laatste woord over vaccinatie minderjarige kinderen

Mediator kan hulp bieden bij conflict over vaccinatie kinderen.

Is mediation tussen ouders verplicht als zij een geschil hebben over hun kinderen?
13 dec 20233 min leestijd

Is mediation tussen ouders verplicht als zij een geschil hebben over hun kinderen?

Als ouders uit elkaar gaan, leggen zij de afspraken over hun kinderen vast in een ouderschapsplan. In dat ouderschapsplan staat meestal ook een mediationclausule. Wat zo'n clausule inhoudt en hoe het zit met mediation, lees je in dit blog.

1 van 3