Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!

Zomer! Een zee van vrije tijd golft ons tegemoet. Wat heerlijk, elk jaar weer. Ik verheug me er zelf ook weer op. Lekker bijkomen van het harde werken aan een zonnig strand. Heerlijk ook al die voorpret, elk jaar weer. Die gun ik echt iedereen. Ook gescheiden ouders, die apart van elkaar op vakantie gaan.

 

Over hen wil ik het hier specifiek hebben. Want wat zie ik in mijn praktijk? Problemen bij het plannen van een vakantie. Vaak vergeten gescheiden ouders op tijd belangrijke afspraken met elkaar te maken. Zoals de ander toestemming vragen voor een buitenlandse reis met hun minderjarige kinderen.

Grijp je de reddingsboei van de rechter?

Als je dat niet op tijd doet, kan het heel vervelend worden. Vaak komt er onenigheid en ruzie van, met een gang naar de rechter als reddingsboei. Dat wordt dan een spoedprocedure of kort geding, anders kan de rechter niet op tijd uitspraak doen.

Of regel je het op tijd met elkaar?

Als gescheiden ouder moet je je houden aan regels voor het reizen met minderjarige kinderen. In Nederland, en veel andere landen, moet je de andere ouder toestemming geven voor buitenlandse reizen. Die toestemming moet je schriftelijk vastleggen, met de handtekening van de andere ouder, een kopie van zijn of haar geldig legitimatiebewijs én een uittreksel uit of een ‘verklaring niet voorkomen’ van het gezagsregister van de rechtbank. Leef je deze regel niet na? Dan kan je vakantie niet doorgaan als je wordt gecontroleerd bij de grensovergang. Regel het dus op tijd met elkaar! Dat kan heel makkelijk met dit toestemmingsformulier.

Kijk vooruit en maak afspraken

Wees samen proactief bij het plannen van jullie afzonderlijke vakanties. Ga direct met elkaar in gesprek als de schoolvakanties bekend zijn. Kijk dus alvast vooruit naar komend schooljaar: Overzicht schoolvakanties 2023-2024 | Schoolvakanties | Rijksoverheid.nl.

Ook en vooral jullie kinderen zijn blij

Bespreek jullie vakantieplanning en regel elkaars toestemmingen. Doe je dat op tijd, dan voorkom je met elkaar veel stress en problemen. Je komt gezamenlijk tot een goede verdeling van de vakanties en dat is alleen maar in het belang van jullie kinderen. Zij blij, jullie ook blij. Ook al is het niet altijd makkelijk om alles naar ieders wens te regelen, dat zie ik ook in mijn praktijk. Maar doe het, en wees bereid om eventueel wat water bij de wijn te doen.

En anders… een mediator van DAS

Regel het op tijd met elkaar, dat is mijn oprechte advies. Heb je toch hulp nodig? Kies dan voor een mediator van DAS. Die helpt jullie om er samen uit te komen. Met oog voor jullie eigen situatie, emoties en belangen.

Ook in dit artikel van RTL Nieuws vertel ik hierover: Alleen met kind op vakantie? 'Regel toestemming voor vertrek' | RTL Nieuws.

Dit blog is van Lennard van Kesteren, advocaat familierecht & mediator bij DAS

 

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden