blog

Betrokken bij een verkeersongeval: wat moet je doen?

4 min leestijd14 dec 2022

De herfst is begonnen en de winter komt er aan. Tijdens deze maanden vinden er meer verkeersongevallen plaats. Weersomstandigheden als regen, storm, mist en sneeuw zorgen voor veel overlast. Zo geeft ook het veranderende klimaat meer kans op extreem weer. En wist je dat er in het donker meer ongevallen gebeuren? Met name voetgangers en fietsers lopen meer risico.

Arthur van Eelen

jurist

Bekijk meer

Bij DAS werden er tot 1 oktober in 2022 bijna 3500 verkeerszaken gemeld waarbij een klant helaas letsel had opgelopen. Als je wordt aangereden is dat enorm schrikken en ik kan mij voorstellen dat je dan van slag bent. Misschien heb je schade aan je fiets of auto, maar heb je ook letsel opgelopen. Dan wil je natuurlijk weten wat je moet doen in zo’n heftige situatie.

Als slachtoffer kun je een aantal dingen doen om de afwikkeling van jouw letselschade zo vlot mogelijk te laten verlopen. Om in een later stadium discussies te voorkomen raad ik je het volgende aan:

1.Vul gezamenlijk een Europees schadeformulier in

Vul gezamenlijk een Europees schadeformulier in en noteer in ieder geval het kenteken, merk en type van de andere betrokken auto. Dan kun je de verzekeringsgegevens altijd achterhalen.

2. Verzamel bewijs

Ook is het van belang om bewijs te verzamelen. Denk hierbij aan verklaringen van betrokkenen, verklaringen van getuigen, foto’s van de plaats van het ongeval. Meld het ongeval bij de politie. Noteer namen, adressen en telefoonnummers van omstanders die de aanrijding hebben gezien. Als er een discussie volgt over hoe de aanrijding heeft plaatsgevonden, kan je de getuigen later om een verklaring vragen.

3. Direct naar een arts

Ga bij lichamelijke klachten zo snel mogelijk, het liefst binnen 24 uur na het ongeval, naar een (huis)arts om jouw letsel te laten beoordelen. Ook als de klachten niet zo erg lijken. Samen moeten we aantonen dat jouw klachten het gevolg zijn van het ongeval. Dat kan met de diagnose die de arts heeft gesteld. Uit de medische informatie moet blijken dat er een verband is tussen jouw letsel en het ongeval.

4. Houd je kosten bij

Je hebt recht op een vergoeding van alle schade die een aantoonbaar gevolg is van het ongeval. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, vergoeding voor behandelingen bij de fysiotherapeut en vergoeding voor beperking in het huishouden. Als je door het ongeval arbeidsongeschikt raakt en jouw salaris niet volledig wordt doorbetaald, komt ook de schadepost ‘verlies aan verdienvermogen’ voor vergoeding in aanmerking. Houd altijd zelf een overzicht bij van alle kosten die je als gevolg van het ongeval maakt. Bewaar alle rekeningen.

5. Schakel juridische hulp in

Het is belangrijk dat jij je kunt richten op je herstel, een letselschadejurist zal zich inzetten om de door jou geleden (letsel)schade vergoed te krijgen. Die zal de aansprakelijke verzekeraar verzoeken om de schade aan jou te vergoeden. Dat scheelt jou een heleboel tijd en energie.

Ik hoop natuurlijk dat jou geen ongeval overkomt, maar als je slachtoffer bent of wordt dan hoop ik dat je iets hebt aan mijn tips. Als slachtoffer wil je zo snel mogelijk herstellen. Ik kan me voorstellen dat je niet zit te wachten op allerlei zaken die geregeld moeten worden. Dit kan ik, samen met mijn collega letselschadejuristen voor je uit handen nemen.

Hulp nodig?

Krijg je te maken met een verkeersongeval en loop je letselschade op? We staan voor je klaar. Ook als je niet verzekerd bent, kun je bij ons terecht als je letsel hebt opgelopen. Vaak kunnen we je zelfs kosteloos helpen. Op onze site vind je een scan om dat vooraf in te kunnen schatten. Bekijk hier hoe we je kunnen helpen: Letselschade verkeersongeval | Wat te doen bij een ongeval | DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

jurist

Arthur van Eelen

Heb je letselschade? Dan kan ik je helpen. Als senior letselschadejurist bij DAS Letselschadehulp help ik al vele jaren slachtoffers om hun schade te verhalen. #breakintro# Bijvoorbeeld na een aanrijding, bedrijfsongeval of m...

Meer artikelen van Arthur van Eelen

Ook interessant voor je

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden
11 apr 20243 min leestijd

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden

Van links komen aanrijden, botsen en toch niet aansprakelijk zijn voor de schade? Hoe zit dat?


 Je kind veroorzaakt schade: en nu?
11 apr 20244 min leestijd

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid als ouder? Wij leggen het uit in dit blog.

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt
03 apr 20242 min leestijd

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt

Een opgevoerde fatbike kun je niet verzekeren tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je een ongeval, dan moet je de schade zelf vergoeden.

1 van 3