blog

Een ongeluk in de sportschool: wat nu?

3 min leestijd05 mei 2023

Sporten is leuk, sporten is gezond. Dat klinkt goed, maar je moet je inspanningen wel goed doseren natuurlijk. Luisteren naar wat je lichaam aankan. Maar dan nog. Je kunt ook gewoon lekker bezig zijn in de sportschool en dan een ongeluk krijgen. Heel vervelend. En wat dan? Wie is aansprakelijk? Hoe zit dat juridisch?

Arthur van Eelen

jurist

Bekijk meer

Een ongeluk bij het sporten in de sportschool valt onder de aansprakelijkheidsregels van sport en spel. Als je deelneemt aan een sport of spel, accepteer je een risico. In een sport- of spelsituatie is de veroorzaker van letselschade minder snel verantwoordelijk voor een ongeval dan bij een gebeurtenis in het normale dagelijkse verkeer. Sporters nemen namelijk zelf een risico door te gaan sporten of deel te nemen aan een spel: het risico dat er ongelukken kunnen gebeuren.

Je hebt een eigen verantwoordelijkheid

Als sporter heb je een eigen verantwoordelijkheid. Je stelt je immers vrijwillig bloot aan uitdaging, competitie en risico. Dat kan leiden tot letsel of blessures. Er is dan eerder sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Het is daarom niet eenvoudig om je schade te verhalen op de sportschool na een ongeval.

De sportschool heeft een zorgplicht

De sportschool heeft wel een zorgplicht. Zowel de apparaten als de omgeving moeten veilig zijn. De apparaten moeten goed worden onderhouden. Zo moest sportschool Fit For Free de schade betalen aan een vrouw die in de sportschool struikelde over een slecht zichtbare verhoging. Onveilige situaties moet de eigenaar oplossen of voor waarschuwen.

Aansprakelijk door fout instructeur

Bovendien kan de sportschool aansprakelijk zijn als er onvoldoende toezicht is of er schade ontstaat door bijvoorbeeld een fout van een instructeur. Het werk van de instructeur is om de klant op de risico’s te wijzen en toezicht te houden. Is dat onvoldoende gedaan of is er onvoldoende begeleiding geweest? Dan zou de sportschool verwijtbaar gehandeld kunnen hebben en kan zij worden aangesproken voor het opgelopen letsel.

Voorbeelden uit de praktijk

Naast het genoemde voorbeeld van Fit For Free zijn er nog andere situaties denkbaar waarbij de sportschool aansprakelijk gehouden kan worden. Ik noem er twee:

  • Als je gevallen bent over een halter op de vloer en de sportschool geen beleid heeft voor het opbergen daarvan.
  • Als je letsel oploopt door een defect apparaat, waarvoor je niet tijdig bent gewaarschuwd.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker ook in een sportschool. Heb je vragen of heb je zelf een ongeluk meegemaakt in de sportschool? Meld het bij ons, DAS kan je verder helpen, of je nu verzekerd bent of niet. Bel: 085 1101632. Of kijk op onze site.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

jurist

Arthur van Eelen

Heb je letselschade? Dan kan ik je helpen. Als senior letselschadejurist bij DAS Letselschadehulp help ik al vele jaren slachtoffers om hun schade te verhalen. #breakintro# Bijvoorbeeld na een aanrijding, bedrijfsongeval of m...

Meer artikelen van Arthur van Eelen

Ook interessant voor je

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden
11 apr 20243 min leestijd

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden

Van links komen aanrijden, botsen en toch niet aansprakelijk zijn voor de schade? Hoe zit dat?


 Je kind veroorzaakt schade: en nu?
11 apr 20244 min leestijd

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid als ouder? Wij leggen het uit in dit blog.

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt
03 apr 20242 min leestijd

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt

Een opgevoerde fatbike kun je niet verzekeren tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je een ongeval, dan moet je de schade zelf vergoeden.

1 van 3