blog

Een ongeluk in de sportschool: wat nu?

3 min leestijd05 mei 2023

Sporten is leuk, sporten is gezond. Dat klinkt goed, maar je moet je inspanningen wel goed doseren natuurlijk. Luisteren naar wat je lichaam aankan. Maar dan nog. Je kunt ook gewoon lekker bezig zijn in de sportschool en dan een ongeluk krijgen. Heel vervelend. En wat dan? Wie is aansprakelijk? Hoe zit dat juridisch?

Arthur van Eelen

Advocaat

Een ongeluk bij het sporten in de sportschool valt onder de aansprakelijkheidsregels van sport en spel. Als je deelneemt aan een sport of spel, accepteer je een risico. In een sport- of spelsituatie is de veroorzaker van letselschade minder snel verantwoordelijk voor een ongeval dan bij een gebeurtenis in het normale dagelijkse verkeer. Sporters nemen namelijk zelf een risico door te gaan sporten of deel te nemen aan een spel: het risico dat er ongelukken kunnen gebeuren.

Je hebt een eigen verantwoordelijkheid

Als sporter heb je een eigen verantwoordelijkheid. Je stelt je immers vrijwillig bloot aan uitdaging, competitie en risico. Dat kan leiden tot letsel of blessures. Er is dan eerder sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Het is daarom niet eenvoudig om je schade te verhalen op de sportschool na een ongeval.

De sportschool heeft een zorgplicht

De sportschool heeft wel een zorgplicht. Zowel de apparaten als de omgeving moeten veilig zijn. De apparaten moeten goed worden onderhouden. Zo moest sportschool Fit For Free de schade betalen aan een vrouw die in de sportschool struikelde over een slecht zichtbare verhoging. Onveilige situaties moet de eigenaar oplossen of voor waarschuwen.

Aansprakelijk door fout instructeur

Bovendien kan de sportschool aansprakelijk zijn als er onvoldoende toezicht is of er schade ontstaat door bijvoorbeeld een fout van een instructeur. Het werk van de instructeur is om de klant op de risico’s te wijzen en toezicht te houden. Is dat onvoldoende gedaan of is er onvoldoende begeleiding geweest? Dan zou de sportschool verwijtbaar gehandeld kunnen hebben en kan zij worden aangesproken voor het opgelopen letsel.

Voorbeelden uit de praktijk

Naast het genoemde voorbeeld van Fit For Free zijn er nog andere situaties denkbaar waarbij de sportschool aansprakelijk gehouden kan worden. Ik noem er twee:

  • Als je gevallen bent over een halter op de vloer en de sportschool geen beleid heeft voor het opbergen daarvan.
  • Als je letsel oploopt door een defect apparaat, waarvoor je niet tijdig bent gewaarschuwd.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker ook in een sportschool. Heb je vragen of heb je zelf een ongeluk meegemaakt in de sportschool? Meld het bij ons, DAS kan je verder helpen, of je nu verzekerd bent of niet. Bel: 085 1101632. Of kijk op onze site.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Ook interessant voor je


 Zorgeloos genieten van je zomervakantie, ook als er iets misgaat
17 aug 20234 min leestijd

Zorgeloos genieten van je zomervakantie, ook als er iets misgaat

Ga goed voorbereid op vakantie. Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren? Wij geven tips als je letsel oploopt tijdens je vakantie.


 Stormschade aan je auto: wanneer kun je schade vergoed krijgen?
05 aug 20234 min leestijd

Stormschade aan je auto: wanneer kun je schade vergoed krijgen?

Schade die is ontstaan door goederen die tegen auto’s zijn gewaaid of takken van bomen. Kun je dan je schade vergoed krijgen? Wij leggen het uit.


 Je kind veroorzaakt schade: en nu?
14 jul 20234 min leestijd

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid als ouder? Wij leggen het uit in dit blog.

1 van 3