blog

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt

2 min leestijd03 apr 2024

Er wordt veel geklaagd over fatbikes die te hard rijden. Het demissionaire kabinet is van plan het bezit en gebruik van opvoersets voor elektrische fietsen te verbieden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) beschouwt de fatbike potentieel gevaarlijk voor de verkeersveiligheid. Daarnaast kleven er risico's aan aansprakelijkheid bij een ongeval. Dat beseffen veel ouders en kinderen niet.

Rembrandt Groenewegen

jurist

Bekijk meer

Bij een ongeval schade zelf vergoeden

Een fatbike die is opgevoerd of waarmee je vooruitkomt zonder mee te trappen, is niet op de openbare weg toegestaan. Deze kun je niet verzekeren tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je een ongeval, dan zul je de schade dus zelf moeten vergoeden. Bij een ongeval met letsel kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Dat beseffen veel jongeren niet.

Ouder moet betalen

Afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder kunnen ouders aansprakelijk zijn voor de schade die hun kind met een niet toegestane fatbike heeft veroorzaakt. Ouders zijn altijd aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door hun kind jonger dan 14 jaar. Ouders moeten de ontstane schade dan betalen.

Bestuurder 14 of 15 jaar

Kinderen van 14 en 15 jaar oud zijn in de eerste plaats zelf aansprakelijk voor schade die zij veroorzaken. Daarnaast kan ook de ouder aansprakelijk zijn. Ouders zijn niet aansprakelijk als ze kunnen aantonen dat ze er alles aan hebben gedaan om de schade te voorkomen. In het geval van een niet toegestane fatbike zal de ouder al snel aansprakelijk zijn, omdat zij in de meeste gevallen op de hoogte zijn dat hun kind op een niet toegestane fatbike reed.

Twee uitzonderingen als bestuurder 16 jaar is

Kinderen van 16 jaar en ouder zijn zelf aansprakelijk voor de schade die zij met hun fatbike veroorzaken. Hierop zijn wel twee uitzonderingen. De eerste uitzondering: als je als ouder het kind zelf uitlokt om schade te veroorzaken. De tweede: je doet als ouder niets om de schade te voorkomen, terwijl je weet dat het kind schade gaat veroorzaken.

Het is belangrijk je hiervan bewust te zijn.


jurist

Rembrandt Groenewegen

Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

Ook interessant voor je

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden
11 apr 20243 min leestijd

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden

Van links komen aanrijden, botsen en toch niet aansprakelijk zijn voor de schade? Hoe zit dat?


 Je kind veroorzaakt schade: en nu?
11 apr 20244 min leestijd

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid als ouder? Wij leggen het uit in dit blog.

Letselschade door het werk: wanneer recht op schadevergoeding?
01 feb 20243 min leestijd

Letselschade door het werk: wanneer recht op schadevergoeding?

Vaak is het bij een beroepsziekte veel moeilijker om bewijs te leveren dat je letselschade hebt opgelopen tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden dan bij een ongeval. Het verschilt per zaak of geval of je schade kunt verhalen op je werkgever. Lees hier hoe het zit met de aansprakelijkheid van je werkgever.

1 van 3