Ernstige verkeersovertreding begaan? Dit zijn de gevolgen

Regelmatig krijgen mijn collega’s en ik op de Adviesdesk vragen over zwaardere verkeersovertredingen en wat de mogelijke gevolgen daarvan zijn. De vragen gaan met name over te hard rijden en rijden onder invloed. Dat kan grote financiële consequenties hebben, maar ook voor je rijbevoegdheid of je baan. Ik denk dat het goed is om de gevolgen eens op een rij te zetten.

Recidive

Het Openbaar Ministerie pakt bestuurders die ernstige overtredingen begaan harder aan sinds 2015. Dat geldt voor bestuurders die binnen twee jaar meer dan drie overtredingen begaan die gevaarlijk en hinderlijk zijn voor anderen. Vanaf 2017 wordt er gekeken naar strafbare feiten die gepleegd zijn in de twee voorafgaande jaren.

Strafblad

Een ernstige overtreding die je begaat, zoals rijden onder invloed of met meer dan 30 km p/u te hard rijden, worden opgenomen in het strafregister door de Justitiële Informatiedienst. In de volksmond ook wel een “strafblad” genoemd. In dit strafregister wordt opgenomen hoeveel keer een bestuurder in het verleden de fout in is gegaan en wat de afloop daarvan was. Dus: of je bent vrijgesproken of veroordeeld.

VOG

Een registratie in het strafregister kan invloed hebben bij een aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Of de registratie meetelt bij de beoordeling voor het afgeven van de verklaring is afhankelijk van de functie waarvoor de VOG is aangevraagd. Het kan dus zijn dat een baan niet doorgaat omdat er geen VOG wordt afgegeven.

Soorten straffen

Wat voor soort straf er wordt opgelegd, is afhankelijk van de overtreding die is gepleegd. Bij een eerste overtreding krijg je vaak een strafbeschikking en een geldboete. Heb je meerdere overtredingen begaan in relatief korte tijd? Dan volgt doorgaans een dagvaarding en moet je voor de rechter verschijnen. Er kan een hogere boete worden opgelegd die vaak in combinatie gaat met een ontzegging van de rijbevoegdheid. Wanneer er sprake is van meerdere ernstige overtredingen kan het zelfs zijn dat je in hechtenis wordt genomen.

Verzet

Heb je een strafbeschikking ontvangen voor een verkeersovertreding en je bent het daar niet mee eens? Dan kun je verzet indienen binnen veertien dagen bij de officier van justitie. De officier kan de zaak dan voorleggen aan de strafrechter, of hij kan beslissen om de strafbeschikking in te trekken of te wijzigen.

Ik zou zeggen: laat het niet zover komen en houd je aan de regels.

Mireille Detrixhe
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te communiceren.
Meer artikelen van Mireille

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden