blog

Verkeersboete in het buitenland: acht overtredingen in Nederland geïnd

1 min leestijd22 sep 2019

Buitenlandse verkeersboetes kun je het beste gewoon betalen. Het is de gok niet meer waard om te denken dat het wel los loopt als er een buitenlandse boete bij je op de mat valt. Sterker nog, je kunt te maken krijgen met verhogingen en uiteindelijk met de deurwaarder.

MD

Mireille Detrixhe

Bekijk meer

CJIB

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Nederland incasseert tegenwoordig de buitenlandse boetes. Nederland heeft inmiddels met verschillende Europese landen afspraken gemaakt daarover. Landen uit de Europese Unie mogen voertuiggegevens opvragen uit het Nederlandse kentekenregister.

Acht overtredingen

De afspraken tussen de Europese lidstaten gelden voor acht overtredingen. Gegevens mogen opgevraagd worden bij de volgende acht overtredingen:

  1. rijden met een te hoge snelheid;
  2. het niet dragen van een veiligheidsgordel;
  3. niet stoppen voor een rood licht;
  4. rijden onder invloed van drank;
  5. rijden onder invloed van drugs;
  6. het niet dragen van een veiligheidshelm;
  7. het gebruiken van een verboden rijstrook;
  8. het illegale gebruik van een mobiele telefoon of een ander communicatieapparaat tijdens het rijden.

Snelheidsovertredingen op 1

Het kan zomaar zijn dat een land opeens heel streng controleert op een vergrijp waar voordien weinig aandacht aan werd gegeven, maar als ik kijk naar onze eigen praktijk staan snelheidsovertredingen op een eerste plaats. Dat is in elk land wel aan controle en vervolging onderworpen. Op een goede tweede plaats komen momenteel de autovrije zona’s. Vooral in Italië nog steeds veel voorkomend. Ook zorgen de tolregelingen en milieustickerregelingen nog voor onduidelijkheid. Ze kunnen per land namelijk verschillen. Vaak moet vooraf online een vignet worden aangevraagd en/of moet het kenteken van de auto in het bewuste land worden aangemeld.

Voorkomen

Om incassokosten te voorkomen, is het belangrijk om een buitenlandse verkeersboete tijdig te betalen of tijdig bezwaar te maken en daarvoor het benodigde bewijs aan te leveren. Houd de termijnen dus goed in de gaten. En let bij betaling van de boete goed op het juiste IBAN-nummer. Dat is cruciaal. Je zal niet de eerste zijn die een onjuist kenmerk gebruikt met een aanmaning tot gevolg.

MD

Mireille Detrixhe

DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te commun...

Meer artikelen van Mireille Detrixhe

Ook interessant voor je


 Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen
27 aug 20233 min leestijd

Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

Aanrijding op vakantie in het buitenland? Volg deze stappen!


 Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen
27 aug 20233 min leestijd

Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen

Wat kun je doen als je accommodatie niet voldoet? Wij geven drie tips.


 Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?
12 aug 20235 min leestijd

Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?

Als je deelneemt aan het verkeer ontkom je er niet aan: moderne elektrische voertuigen. Maar mogen ze op de openbare weg rijden? Ben je verzekerd als je een ongeval veroorzaakt? Kan je een boete krijgen als je ermee op de weg rijdt? En hoe zit het in het buitenland? In dit blog leggen we het uit.

1 van 3