blog

Muur, schutting of heg plaatsen? Check wat kan!

3 min leestijd20 sep 2023

Dan ben je eruit: jullie plaatsen een muur, schutting of heg op je eigen grond. Breng je buren daarvan vooraf op de hoogte. Daarnaast moet je rekening houden met de regels die dan gelden. Hier geef ik je de belangrijkste mee.

Christa Verploeg

Advocaat

Staat er al een muur op de erfgrens? Dan gelden er speciale regels. Voordat je op of tegen die bestaande muur bouwt: check wie de rechtmatige eigenaar van de muur is. Check of het een gedeelde (vakterm: mandelige) muur of een privé-muur is.

Staat de muur óp de erfgrens?

De eerste mogelijkheid is dat de muur precies óp de erfgrens staat. Dan is het een gedeelde muur (vakterm: mandeligheid). Jij en je buren zijn dan elk voor de helft eigenaar van de muur. Je mag dan ook balken en ankers aanbrengen of vervangen, tot de helft van de dikte van de muur. Zolang je de muur maar geen schade toebrengt. Ook mag je tot op de helft van de muur een goot leggen, zolang je het water maar op eigen grond loost.

Staat de muur op de grond van jouw buren?

Maar staat de muur geheel op de grond van jouw buren? Dan is het een privé-muur van je buren. Dan mag je niet zonder toestemming tegen de muur op- of aanbouwen. Andersom geldt dit voor je buren natuurlijk ook. Is de muur onderdeel van een gebouw?

Is de muur onderdeel van een gebouw?

Dan is de muur van de eigenaar van het gebouw. Je bent dus eigenaar als de muur al onderdeel is van jouw woning. Het maakt dan niet uit of de muur op de erfgrens staat of op de grond van jouw buren. Je mag niet zonder toestemming tegen de muur bouwen als die eigendom is van je buren.

Willen jouw buren tegen de erfgrens aan bouwen?

Willen jouw buren tegen de erfgrens aan bouwen en moeten ze hiervoor een schutting, scheidsmuur of heg weghalen? Dan moeten de buren aan jou toestemming vragen. Controleer dan of de grond waarop de buren willen bouwen, hun eigen grond is. De gemeente hoeft dit zelf te controleren als jouw buren bij de gemeente een vergunning aanvragen. Bouwen je buren op jouw grond?

Bouwen je buren op jouw grond?

Dat is echt heel vervelend en natuurlijk ook niet toegestaan. Ga dan eerst met ze in gesprek. Ik merk vaak dat buren dat niet doorhebben dat ze op grond van hun buren bouwen. Helpt het praten niet of willen je buren niet praten? Dan kun je hiertegen bezwaar maken. Het is tenslotte jouw grond. Je kunt dan eisen dat ze de schutting, muur of heg verplaatsen. Of dat ze eventueel een schadevergoeding betalen.

Blijf met elkaar in gesprek, vraag een mediator!

Probeer de gang naar de rechter te vermijden! Een rechtszaak maakt je relatie met je buren meestal niet beter. En je moet vaak nog met elkaar verder. Ook kijkt een rechter naar wat je zelf voor stappen hebt ondernomen en of je mediation of buurtbemiddeling hebt geprobeerd. Dus begin daar zelf gewoon eerst mee! Als mediator en buurtbemiddelaar ga ik graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we eruit. En blijven jullie als buren met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist en mediator bij DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Ook interessant voor je

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!
11 okt 20233 min leestijd

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

Wil je een warmtepomp of airco plaatsen of heb je overlast ervan? Lees hier waar je rekening mee moet houden.

Verbouwen in je nieuwe huis? Voorkom herrie met je buren!
11 okt 20233 min leestijd

Verbouwen in je nieuwe huis? Voorkom herrie met je buren!

Last van de verbouwing van je buren? Lees het advies van onze collega jurist en mediator Christa Verploeg


 Tegen die muur van de buren lopen Wilfred en Anne niet op
05 okt 20233 min leestijd

Tegen die muur van de buren lopen Wilfred en Anne niet op

De buren van Wilfred en Anne wilden hun woning gaan uitbreiden. Deze uitbouw zou voor twee ramen van de woning komen. Wilfred en Anne maakten bezwaar tegen de bouwplannen van hun buren. Lees hoe dit afloopt.

1 van 3