blog

Check de bestemming van je woning als je wilt verkopen

3 min leestijd22 jul 2021

Direct na de oorlog zag je ze veel: bedrijfswoningen. Dat zijn woningen bij een bedrijf waarin je alleen mocht wonen als je bij het bedrijf werkte. Philips was daarvan een goed voorbeeld. Of boerderijen waarin je alleen mag wonen als je ook echt boer bent. Steeds vaker staan dit soort woningen te koop maar blijken ze onverkoopbaar omdat hypotheekverstrekkers kijken naar de bestemming van een woning. Wat kun je doen met een onverkoopbare bedrijfswoning?

W

Woordvoering

Bekijk meer

Vaak zijn de bedrijfswoningen kadastraal afgesplitst en verkocht aan iemand die geen binding heeft met het bedrijf. Maar sinds een aantal jaren zijn hypotheekverstrekkers strenger geworden en nemen ze de bestemming van een perceel mee in de afweging een hypotheek te verstrekken. Als de bestemming niet meer klopt, krijgen huizenkopers vaak geen hypotheek.

Lastig te verkopen

Vaak staat in allerlei documenten - van de gemeente, de makelaar en de notaris - dat het om een woning gaat, maar niet expliciet dat het een bedrijfswoning betreft. De eigenaren zitten met een onverkoopbaar, of in ieder geval een heel lastig te verkopen, huis. Vaak zonder dat zij het weten. Het treft met name de babyboomers die bijvoorbeeld met pensioen gaan en kleiner willen wonen of om gezondheidsredenen noodgedwongen elders moeten wonen.

Verdiepen in bestemmingsplan

Het is belangrijk is om je goed te verdiepen in het bestemmingsplan van de woning. Maar wat kun je doen als blijkt dat je in een bedrijfswoning woont? Voordat je wilt verkopen, kun je dan bijvoorbeeld een vergunning aanvragen voor een woonbestemming. De vraag is natuurlijk wel of die vergunning verstrekt wordt. Dat kan niet altijd omdat bedrijven die in de omgeving liggen daardoor worden gehinderd of beperkt in hun uitbreidingsmogelijkheden. Maar dan heb je in ieder geval duidelijkheid over je positie.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

W

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je


 Conflict binnen de Vereniging van Eigenaren, waarom mediation?
21 mei 20243 min leestijd

Conflict binnen de Vereniging van Eigenaren, waarom mediation?

Hoe kan mediation helpen bij conflicten binnen een VvE?


 Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning
31 aug 20234 min leestijd

Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning

Zaken over verborgen gebreken bij een woning komen zeer regelmatig voor. Grote vraag in dit soort zaken is: kun je verkopers aanspreken voor na de koop ontdekte verborgen gebreken?


 Checklist aanschaf zonnepanelen: waar moet je op letten?
27 aug 20233 min leestijd

Checklist aanschaf zonnepanelen: waar moet je op letten?

Wil jij de huis of pand verduurzamen door zonnepanelen aan te laten leggen en problemen voorkomen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

1 van 3