Check de bestemming van je woning als je wilt verkopen

Direct na de oorlog zag je ze veel: bedrijfswoningen. Dat zijn woningen bij een bedrijf waarin je alleen mocht wonen als je bij het bedrijf werkte. Philips was daarvan een goed voorbeeld. Of boerderijen waarin je alleen mag wonen als je ook echt boer bent. Steeds vaker staan dit soort woningen te koop maar blijken ze onverkoopbaar omdat hypotheekverstrekkers kijken naar de bestemming van een woning. Wat kun je doen met een onverkoopbare bedrijfswoning?

Vaak zijn de bedrijfswoningen kadastraal afgesplitst en verkocht aan iemand die geen binding heeft met het bedrijf. Maar sinds een aantal jaren zijn hypotheekverstrekkers strenger geworden en nemen ze de bestemming van een perceel mee in de afweging een hypotheek te verstrekken. Als de bestemming niet meer klopt, krijgen huizenkopers vaak geen hypotheek.

Lastig te verkopen

Vaak staat in allerlei documenten - van de gemeente, de makelaar en de notaris - dat het om een woning gaat, maar niet expliciet dat het een bedrijfswoning betreft. De eigenaren zitten met een onverkoopbaar, of in ieder geval een heel lastig te verkopen, huis. Vaak zonder dat zij het weten. Het treft met name de babyboomers die bijvoorbeeld met pensioen gaan en kleiner willen wonen of om gezondheidsredenen noodgedwongen elders moeten wonen.

Verdiepen in bestemmingsplan

Het is belangrijk is om je goed te verdiepen in het bestemmingsplan van de woning. Maar wat kun je doen als blijkt dat je in een bedrijfswoning woont? Voordat je wilt verkopen, kun je dan bijvoorbeeld een vergunning aanvragen voor een woonbestemming. De vraag is natuurlijk wel of die vergunning verstrekt wordt. Dat kan niet altijd omdat bedrijven die in de omgeving liggen daardoor worden gehinderd of beperkt in hun uitbreidingsmogelijkheden. Maar dan heb je in ieder geval duidelijkheid over je positie.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Woordvoering

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden