blog

Checklist aanschaf zonnepanelen: waar moet je op letten?

3 min leestijd27 aug 2023

Bij DAS komen veel geschillen binnen over zonnepanelen die niet of te laat worden geleverd, niet naar behoren functioneren, zonnepanelen die niet conform voorschriften zijn geplaatst of dat het garantiebewijs niet wordt overhandigd, ondanks dat dit is afgesproken. Ook komt het regelmatig voor dat er schade wordt veroorzaakt aan het dak met lekkages tot gevolg.

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

Wil jij je huis of pand verduurzamen door zonnepanelen aan te leggen en problemen voorkomen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

  • Check met wie je in zee gaat. Lees reviews van andere klanten.
  • Laat een duidelijke offerte opmaken en vraag wat de levertijd is.
  • Leg goed vast wat je nu precies koopt om problemen te voorkomen. Welke panelen krijg je en waar worden ze geplaatst?
  • Vraag of alle onderdelen direct leverbaar zijn en zo niet, binnen welke termijn wel. Als je zekerheid wil inbouwen, adviseer ik vast te leggen dat als de zonnepanelen niet op een bepaalde datum binnen zijn, je de mogelijkheid hebt om kosteloos van de overeenkomst af te zien.
  • Controleer of de geleverde zonnepanelen dezelfde zijn als die op de offerte (check de sticker).
  • Maak duidelijke betalingsafspraken en betaal het laatste deel pas bij een volledig functionerende installatie. Betaal nooit meer dan maximaal 50 procent vooraf. Het is gebruikelijk om 10 procent als aanbetaling te voldoen.
  • En loop je al tegen een probleem aan? Maak daar dan direct een officiële en schriftelijke melding van, zodat een in gebrekestelling duidelijker is.

Conclusie

Leg in de overeenkomst dus goed vast wat precies wanneer wordt geleverd, wanneer er wordt betaald en wat er gebeurt indien niet alles tijdig kan worden geleverd, zoals bijvoorbeeld het volledig ontbinden van de overeenkomst.

Dit blog is van Sjaak Drinkenburg, jurist bij DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je


 Conflict binnen de Vereniging van Eigenaren, waarom mediation?
21 mei 20243 min leestijd

Conflict binnen de Vereniging van Eigenaren, waarom mediation?

Hoe kan mediation helpen bij conflicten binnen een VvE?


 Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning
31 aug 20234 min leestijd

Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning

Zaken over verborgen gebreken bij een woning komen zeer regelmatig voor. Grote vraag in dit soort zaken is: kun je verkopers aanspreken voor na de koop ontdekte verborgen gebreken?


 Een nieuw huis kopen: waar moet je op letten?
30 apr 20234 min leestijd

Een nieuw huis kopen: waar moet je op letten?

Je hebt overeenstemming bereikt over de koop van je nieuwe huis. Om de koop tot stand te brengen is een schriftelijke koopovereenkomst nodig. Wat moet er in zo’n koopovereenkomst opgenomen worden? Wat zijn je rechten en welke onderdelen mogen zeker niet ontbreken? Je leest het in dit blog.

1 van 3