Rookmelder verplicht vanaf 1 juli: hoe zit dat?

Vanaf 1 juli aanstaande moet er in elke woning op elke verdieping een rookmelder aanwezig zijn. Schaf ze dus snel aan, als je dat nog niet hebt gedaan.

 

Waarom? De cijfers liegen er niet om: het Verbond van Verzekeraars houdt jaarlijks het aantal claims voor woningbranden bij. In 2020 registreerde het Verbond 66.657 claims, met een gemiddeld bedrag van 3.377 euro. Het aantal claims groeit ook elk jaar weer. Zie voor meer informatie de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars.

Hoe zit dat met je verzekering?

Wat is jouw brand- of opstalverzekering waard als je(nog) geen rookmelder in huis heb? Als er na 1 juli aanstaande brand in je woning uitbreekt en je hebt nog geen rookmelder in je huis, dan kan dat gevolgen voor de dekking hebben als je een woningbrand claimt. Maar dan moet er wel iets over in de polisvoorwaarden staan.

Geen wijzigingen in de polisvoorwaarden

Elke verzekeraar kan zelf de polisvoorwaarden aanpassen, maar is verplicht jou als verzekerde daarvan altijd op de hoogte te brengen. Volgens het Verbond van Verzekeraars hebben veel verzekeraars aangegeven voorlopig geen wijzigingen aan te brengen in de kleine lettertjes. Wil je gedoe met je verzekeraar voorkomen, zorg er dan voor dat de rookmelders vóór 1 juli aanstaande geïnstalleerd zijn.

Ben je huurder? Dan is je verhuurder verantwoordelijk

Als je huurt hoef je niet zelf rookmelder(s) aan te schaffen.! Dat moet de verhuurder doen. Wel ben jij als huurder verantwoordelijk voor het testen en het onderhoud. Zo moet je bijvoorbeeld zelf de batterij vervangen. En als de rookmelder(s) nog in je woning moeten worden geïnstalleerd, ben je verplicht om daaraan medewerking te verlenen.

Gemeente kan controleren, maar…

Wie controleert nu eigenlijk of je een of meer rookmelders thuis hebt? Daar zijn gemeenten verantwoordelijk voor. Word je gecontroleerd en zijn er geen rookmelders aanwezig, dan mag de gemeente je een boete opleggen. Wees wél op je hoede als iemand zich bij je voordeur meldt voor een controle. Er zijn babbeltrucs genoeg bekend van criminelen die zich voorstellen als iemand van de gemeente en dan voor een controle bij je binnen willen komen. En ze komen natuurlijk voor heel iets anders: jouw geld of waardevolle spullen bijvoorbeeld. Wees dus alert als er iemand voor je deur staat en laat niemand binnen als je het niet vertrouwt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de aankoop en het gebruik van rookmelders? Kijk dan op www.rookmelders.nl. Ook kan er een test gedaan worden om te kijken hoeveel rookmelders je in je woning nodig hebt.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Sanne Depmann Advocaat

Ik heb ruime (proces)ervaring op het gebied van contractenrecht en onderwijsrecht.

Wat mij typeert, is mijn 'hands on'-mentaliteit. Ik ben doelgericht en praktisch, maar ga een juridische discussie zeker niet uit de weg,

Meer artikelen van Sanne

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden