case

Te laat beroep op financieringsvoorbehoud redt verkoper

4 min leestijd16 jun 2016

De huizenverkoop zat in 2016 een dal. Daar had mijn klant goed last van. Zijn huis stond al jaren te koop. Hoe vaak hij de woning weer helemaal op en top had opgeruimd voor een bezichtiging wist hij niet. Wel de domper als de bezichtiging niet leidde tot een bod. Maar toch, eindelijk na de zoveelste bezichtiging kwam er een bod. Behoorlijk onder de vraagprijs, dat wel. Toch accepteerde hij het.

Redactieteam

Bekijk meer

Financieringsvoorbehoud

De voorlopige koopovereenkomst werd getekend. Nog een paar onzekere weken volgde, want de koper en verkoper waren een financieringsvoorbehoud overeengekomen. Iets wat heel normaal is. Hoewel er de laatste tijd ook veel huizen verkocht worden zonder financieringsvoorbehoud. Iets dat ik al mijn vrienden, kennissen en klanten altijd afraad. Als de koper er nog niet zeker van is of hij de financiering rond kan krijgen en het blijkt dat de bank geen hypotheek verstrekt, dan kan je de koop niet meer ongedaan maken. Of je moet een boete betalen van 10% van de koopprijs.

Ongedaan

Waar mijn klant bang voor was, gebeurde. De koper van zijn huis wilde de koop ongedaan maken omdat hij de financiering niet rond kreeg. Dat vertelde hij na afloop van het financieringsvoorbehoud. Te laat dus. Een afwijzing van een bank of hypotheekverstrekker kon hij niet tonen. Mijn klant vond dat de koper zijn huis moest afnemen. Maar daar dacht de koper duidelijk anders over. Hij was daartoe niet verplicht, gaf hij aan. En omdat hij de waarborgsom niet had betaald voelde hij ook geen druk om verder iets te doen.

Waarborgsom

Vele gesprekken, e-mails en brieven later was de woning nog steeds niet geleverd. Dat was het moment dat mijn klant met mij contact opnam. Ik vroeg hem nog waarom er geen waarborgsom was betaald. Tja, kreeg ik als antwoord, daar heb ik niet op gelet, had ik het maar wel gedaan. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer. Belangrijk was nu dat de woning eindelijk afgenomen werd. Iedere dag later kostte immers geld en leverde ook alleen maar onzekerheid op.

Pittige brief

Ik schreef een pittige brief waarin ik de koper beval binnen zeven dagen de woning af te nemen. Een antwoord kreeg ik niet. Net voordat ik contact wilde opnemen met mijn klant over de volgende juridische stappen, kreeg ik een telefoontje van de receptie. Bleek mijn klant zich gemeld te hebben. Hij wilde me even spreken. Ik ging naar hem toe. In de hal wachtte hij me, samen met zijn vrouw, op. En een fles champagne. Ze waren bij de notaris geweest. Het huis was verkocht.

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je


 Conflict binnen de Vereniging van Eigenaren, waarom mediation?
21 mei 20243 min leestijd

Conflict binnen de Vereniging van Eigenaren, waarom mediation?

Hoe kan mediation helpen bij conflicten binnen een VvE?


 Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning
31 aug 20234 min leestijd

Help! Een verborgen gebrek aan mijn nieuwe woning

Zaken over verborgen gebreken bij een woning komen zeer regelmatig voor. Grote vraag in dit soort zaken is: kun je verkopers aanspreken voor na de koop ontdekte verborgen gebreken?


 Checklist aanschaf zonnepanelen: waar moet je op letten?
27 aug 20233 min leestijd

Checklist aanschaf zonnepanelen: waar moet je op letten?

Wil jij de huis of pand verduurzamen door zonnepanelen aan te laten leggen en problemen voorkomen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

1 van 3