Kan een verhuurder het huurcontract van een bedrijfspand opzeggen?
Is er geen dringende reden of aanleiding voor de verhuurder om het huurcontract van het bedrijfspand op te zeggen? Dan mag hij het niet zomaar opzeggen. Krijg je een geschil met de verhuurder van het pand? Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de voorwaarden en je rechten.
Zo is een verhuurder onder andere verplicht om de huurovereenkomst schriftelijk op te zeggen per aangetekende brief. Ook moet hij in deze brief de redenen voor opzegging duidelijk aangeven. Of die redenen geldig zijn, hangt af van het soort bedrijfspand dat je huurt.
Voorwaarden opzeggen bedrijfspand door de verhuurder
Een verhuurder van een bedrijfspand mag niet zomaar de huurovereenkomst opzeggen. Juridisch is er een onderscheid tussen winkelruimte en overige bedrijfsruimten.
Opzeggen huurcontract winkelruimte
Je huurt een middenstandsbedrijfsruimte (ook wel detailhandelsbedrijfsruimte) wanneer het pand voor het publiek vrij toegankelijk is of er rechtstreeks goederen of diensten worden geleverd. Hieronder vallen winkelruimtes, maar ook restaurants, hotels, bars, een afhaal- of een besteldienst. Bij het huren van een middenstandsbedrijfsruimte staat de bescherming van de huurder voorop. Dat is wettelijk vastgelegd. Een verhuurder mag hier alleen van afwijken wanneer de rechter hier toestemming voor geeft.
Overige bedrijfsruimten
Alle andere bedrijfspanden zoals kantoren, fabrieken en opslaglocaties vallen onder overige bedrijfsruimten. Bij deze panden zijn minder regels van toepassing. Het is daarom makkelijker voor de verhuurder om de huur op te zeggen.
Wat zijn jouw rechten als huurder van een bedrijfspand?
Als huurder van een bedrijfspand heb je verschillende rechten die wettelijk zijn vastgelegd. De verhuurder mag nooit van de wettelijke regels afwijken. Ook niet wanneer dit in de huurovereenkomst staat. De opzegtermijn is daarom nooit korter dan een jaar. Wil de verhuurder de huur van het bedrijfspand opzeggen? Dan moet dit met een aangetekende brief of een deurwaardersexploot waar de reden van opzegging in vermeld staat. Daarnaast heb je rechten als huurbescherming, ontruimingsbescherming en heb je optiejaren in het huurcontract.
Huurbescherming
Je hebt recht op huurbescherming. Zie dat als een verzekering dat je de bedrijfsruimte voor een langere periode kunt gebruiken. Dat is de reden dat je een winkelruimte-huurovereenkomst voor een langere periode aangaat. De verhuurder mag de huurovereenkomst alleen opzeggen met een reden die in de wet staat. Zoals overlast, huurachterstand of bij dringend eigen gebruik.
Ontruimingsbescherming
Bij ontruimingsbescherming heb je als huurder de mogelijkheid om de ontruiming van het bedrijfspand te vertragen. Dit kan tot één jaar na de einddatum van de huurovereenkomst. Het is zelfs mogelijk om de termijn daarna nog twee keer voor de duur van maximaal één jaar te verlengen. Zo kan het zijn dat je pas drie jaar later het gehuurde pand hoeft te ontruimen.
Wil je beroep doen op de ontruimingsbescherming? Start dan binnen twee maanden een procedure bij de kantonrechter. De belangen van de huurder en verhuurder worden dan tegen elkaar afgewogen. Daarna bepaalt de rechter of je hier aanspraak op maakt en voor welke periode. Tussen het einde van de overeenkomst en de ontruimingsdatum hoef je als huurder geen huur te betalen, maar wel een gebruiksvergoeding.
Opzegtermijn verhuurder
Jij moet de huur tijdig opzeggen, maar de verhuurder van het bedrijfspand ook. Huurovereenkomsten voor winkelruimten gelden meestal voor de duur van 5 jaar. In samenspraak kun je ook een andere duur kiezen.
Zijn de 5 jaar voorbij? Dan wordt de huur automatisch verlengd tot maximaal 10 jaar. Daarna wordt de huurovereenkomst voortgezet voor onbepaalde tijd. De verhuurder kan de huur van het bedrijfspand opzeggen tegen het einde van de eerste of tweede termijn. Daarvoor geldt een opzegtermijn van minimaal één jaar. Voor overige bedrijfsruimten geldt een opzegtermijn van minimaal één maand.
Juridische hulp bij huuropzegging door verhuurder bedrijfspand
Zegt de verhuurder de huur van je bedrijfspand op? Een van onze juristen bekijkt graag samen met jou hoe je er juridisch voor staat. Samen kijken we naar de situatie en hoe we die zo snel mogelijk kunnen oplossen. Voorkom een onnodig stressvolle situatie en neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Ben je niet verzekerd? Bel dan 088 3279 853. Ben je wel verzekerd? Bel ons dan op telefoonnummer 088 3279 800 voor advies.