blog

Bedrijf verkocht, maar verhuurder wil geen huurovereenkomst sluiten met de nieuwe eigenaar. Wat nu?

4 min leestijd17 jun 2023

Je besluit om je bedrijf te beëindigen en te vertrekken uit je bedrijfspand voordat je huurperiode is afgelopen. Je hebt een koper voor je bedrijf die ook de huurovereenkomst van je wil overnemen. Maar hoe regel je het met de verhuurder? Ik vertel je in dit blog met welke belangrijke zaken je rekening moet houden.

Christa Verploeg

jurist, mediator

Bekijk meer

Wanneer een nieuwe eigenaar van het bedrijf de plaats van de oude eigenaar in de bestaande huurovereenkomst overneemt, wordt dat indeplaatsstelling genoemd. Wanneer je als oorspronkelijke huurder een indeplaatsstelling wenst, moet je toestemming vragen aan de verhuurder.

Voorwaarden voor indeplaatstelling

Wil je in aanmerking komen voor indeplaatsstelling? Dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Er moet sprake zijn van overdracht van het bedrijf. De nieuwe eigenaar moet het bedrijf in het pand voortzetten. Indeplaatsstelling is niet mogelijk als de nieuwe eigenaar een ander soort bedrijf in het pand wil starten.
  • Als verkopende partij/huidige huurder moet je een zwaarwichtig belang hebben bij de overdracht van je bedrijf. Bijvoorbeeld een goede verkoopprijs, ziekte of pensioenleeftijd.
  • De nieuwe eigenaar biedt voldoende financiële waarborgen. Hij moet de huurovereenkomst kunnen nakomen en waarborgen bieden voor een behoorlijke bedrijfsvoering.

Voorzien van informatie

Het is verstandig om de verhuurder al in een vroeg stadium bij je verkoopplannen te betrekken. Toon bijvoorbeeld aan je verhuurder aan dat de nieuwe huurder de huur kan blijven betalen. Ook kun je aanbieden om de huur een aantal maanden vooruit te betalen of een bankgarantie. Daarnaast kun je het ondernemingsplan van de nieuwe huurder aan de verhuurder laten zien en daarmee aantonen dat de nieuwe huurder veel ervaring heeft. Dit om eventuele zorgen bij de verhuurder weg te nemen

Naar de rechter

Weigert de verhuurder alsnog? Dan kun je een procedure bij de rechter beginnen. In zo’n procedure vorder je als huidige huurder bij de kantonrechter dat je gemachtigd wordt om de nieuwe huurder in jouw plaats als huurder te stellen. Je moet dan aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet. Een juridisch adviseur kan je helpen om je zaak voor te leggen aan een rechter.

Start die procedure zo snel mogelijk na weigering van de verhuurder en vóór de overdracht van de onderneming. Als de nieuwe eigenaar het pand al gebruikt, kan er sprake zijn van wanprestatie en kan de verhuurder jou daarvoor aanspreken en zelfs de huurovereenkomst ontbinden.

Deskundig advies

Indeplaatsstelling kan een ingewikkeld (juridisch) proces zijn. Daarom raad ik je aan om deskundig advies in te winnen als je een indeplaatsstelling overweegt en voordat je actie onderneemt.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

jurist, mediator

Christa Verploeg

Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende z...

Meer artikelen van Christa Verploeg

Ook interessant voor je


 Overname horeca- of winkelpand? Dit is waarom je je goed moet voorbereiden
18 okt 20234 min leestijd

Overname horeca- of winkelpand? Dit is waarom je je goed moet voorbereiden

Hier moet je goed op letten als je een horeca- of winkelpand overneemt. Zo is de kans kleiner dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. In ons blog lees je er meer over.


 Kan een eigenaar een gemeenschappelijke VvE-ruimte blijven verhuren?
11 aug 20234 min leestijd

Kan een eigenaar een gemeenschappelijke VvE-ruimte blijven verhuren?

In een Vereniging van Eigenaars gebruiken de eigenaar en de huurder van een kantoor een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond. De VvE wil dat de eigenaar de ruimte ontruimt en weer geschikt maakt voor gemeenschappelijk gebruik. Kan hij daartoe worden gedwongen?


 'Wet goed verhuurderschap’, waar moet je als verhuurder op letten?
29 jul 20233 min leestijd

'Wet goed verhuurderschap’, waar moet je als verhuurder op letten?

Op 1 juli 2023 treedt de Wet Goed Verhuurderschap in werking. Nieuwe wetgeving die een aantal veranderingen doorvoert voor verhuurders. In dit blog zetten we vier belangrijke veranderingen op een rij.

1 van 3