blog

Kan een eigenaar een gemeenschappelijke VvE-ruimte blijven verhuren?

4 min leestijd11 aug 2023

De gemoederen kunnen soms behoorlijk verhit raken. Niet alleen in een persoonlijke zaak, ook in een gedeelde. Zeker als bewoners van een appartement niet van een gemeenschappelijke ruimte gebruik kunnen maken. En dat wel heel graag willen. Met recht ook.

Redactieteam

Bekijk meer

In een Vereniging van Eigenaars gebruiken de eigenaar en de huurder van een kantoor een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond. Dat is ongeveer twaalf jaar geleden begonnen. Met de eerste bewoners van het pand waren daar afspraken over gemaakt. Maar er zijn geen vergadernotulen van terug te vinden en ook is het niet in de splitsingsakte opgenomen.

Geef ons de ruimte

Op een gegeven moment willen de bewoners van de appartementen erboven toch wel weer erg graag zélf die ruimte gebruiken. Dat brengt de eigenaar op de begane grond natuurlijk in de problemen. Die heeft tenslotte de ruimte al verhuurd.

Afspraak is afspraak?

Hij vindt dan ook dat hij tot in lengte van dagen de ruimte mag gebruiken en verhuren. Hij is namelijk rechthebbende van de ruimte, vanwege afspraken met de eerste bewoners. Dat standpunt heeft de VvE wel zien aankomen. Maar die vindt dat het nog steeds een gemeenschappelijke ruimte is. Ook al zijn er in het verleden afspraken gemaakt die dus niet zijn vastgelegd.

Botsende belangen

Kortom, de belangen over en weer zijn groot. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Dat duurt al maanden en maanden, als de VvE bij mij aanklopt. Ik help ze graag.

Geen sprake van een overtreding

De VvE wil dat de eigenaar de ruimte ontruimt en weer geschikt maakt voor gemeenschappelijk gebruik. Of ik hem daartoe wil dwingen? Dan kan ik doen, maar eerst leg ik de VvE uit dat het gebruik van de ruimte wel berust op een afspraak. Er is dus geen sprake van een overtreding van de splitsingsakte. De VvE kan tijdelijk gemeenschappelijke ruimtes of delen daarvan in gebruik geven, zoals dus ook twaalf jaar lang is gebeurd.

Geef de eigenaar een redelijke termijn

Maar dit betekent óók dat de VvE deze toestemming weer kan intrekken. De rechtspraak zegt dat je de eigenaar hiervoor een redelijke termijn moet geven. In de maand maart doe ik mijn voorstel om hem tot het einde van het jaar te geven voor de ontruiming. Dat lijkt mij dan een redelijke termijn. De VvE is het daar mee eens.

Na twee begripvolle brieven werkt hij mee

Ik schrijf de eigenaar van de begane grond aan. Ik leg hem rustig uit hoe de rechtsverhouding ligt en dat hij, linksom of rechtsom, de ruimte moet teruggeven. Ik erken namens de VvE zijn belangen en dat de afspraak van twaalf jaar geleden legaal is geweest. Geen verwijt dus, wel een klemmend verzoek. Het blijft even stil. Er gaat nóg een begripvolle brief zijn kant op. En dan duurt het nog even, maar dan zegt hij zijn medewerking toe.

Iedereen kan ermee leven

VvE is erg blij dat we de kwestie buiten de rechter en zonder al te veel ruzie hebben opgelost. Vooral ook dat laatste telt voor een VvE zwaar mee. Want partijen moeten vaak nog langer met elkaar verder. Ik hou daar als VvE-jurist altijd rekening mee. Als je elkaars belangen probeert in te zien, blijf je weg van al te starre standpunten. Het helpt je écht sneller aan een oplossing waar beide partijen mee kunnen leven. Letterlijk ook, zoals bij deze VvE.


Dit blog is van Anco Goldhoorn, advocaat bij DAS

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je


 Overname horeca- of winkelpand? Dit is waarom je je goed moet voorbereiden
18 okt 20234 min leestijd

Overname horeca- of winkelpand? Dit is waarom je je goed moet voorbereiden

Hier moet je goed op letten als je een horeca- of winkelpand overneemt. Zo is de kans kleiner dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. In ons blog lees je er meer over.


 'Wet goed verhuurderschap’, waar moet je als verhuurder op letten?
29 jul 20233 min leestijd

'Wet goed verhuurderschap’, waar moet je als verhuurder op letten?

Op 1 juli 2023 treedt de Wet Goed Verhuurderschap in werking. Nieuwe wetgeving die een aantal veranderingen doorvoert voor verhuurders. In dit blog zetten we vier belangrijke veranderingen op een rij.


 Bedrijf verkocht, maar verhuurder wil geen huurovereenkomst sluiten met de nieuwe eigenaar.  Wat nu?
17 jun 20234 min leestijd

Bedrijf verkocht, maar verhuurder wil geen huurovereenkomst sluiten met de nieuwe eigenaar. Wat nu?

Je hebt een koper voor je bedrijf die ook de huurovereenkomst van je wil overnemen. Maar hoe regel je het met de verhuurder? In dit blog vertellen we waar je rekening mee moet houden.

1 van 3