Zakelijk conflict oplossen? Mediators van DAS helpen

Veel kleine ondernemers maken niet de stap naar de rechter.

Een rechtszaak is snel duurder dan wat het de ondernemer kan opleveren. Denk dan aan mediation.

Procederen kost meer dan dat het oplevert

Veel winkeliers en horecaondernemingen voelen zich met hun rug tegen de muur staan als hun verhuurder weigert huurkorting te geven over de lockdownperiode. Een juridisch traject met een procedure bij de rechtbank kost meestal veel meer dan dat het oplevert. Maar een procedure bij de rechter kost je meer dan alleen geld. Het kost je ook veel tijd en vaak ook je nachtrust. Bovendien is de gang naar de rechter slecht voor je relatie met de ander. Die relatie overleeft dat meestal niet. Winkeliers en ondernemers laten het er dan maar bij zitten.

Zakelijke mediation kan zeker werken als goed alternatief voor een procedure. Vooral nu uit de rechtspraak wel blijkt dat verhuurders en huurders de pijn moeten verdelen.
Een goed alternatief voor de stap naar rechter is dus de stap naar de mediationtafel.

Als mediator heb ik de afgelopen maanden veel huurders en verhuurders kunnen helpen. Vóór de mediation leek een oplossing ver weg. Het onderlinge contact was in de meeste gevallen óf helemaal gestopt óf door tussenkomst van advocaten en juristen juist grimmig geworden. De juridische loopgraven werden ingenomen. Inmiddels ging het helemaal niet meer over belangen en oplossingen. Het ging over winnen en in ieder geval niet willen verliezen. Wat de wet zegt en hoe de jurisprudentie luidt, is voor de meeste ondernemers weinig interessant. Ze willen maar één ding, en dat is een goede oplossing. Bij mij aan de mediationtafel zijn de meeste verhuurders en huurders erin geslaagd om met elkaar tot afspraken te komen over de huurprijs tijdens de lockdownperiode

Zakelijke mediation geeft een kans op oplossingen

Aan de mediationtafel gaan beide partijen weer met elkaar in gesprek als er bereidheid bestaat om naar elkaar te luisteren en naar elkaar toe te bewegen. En dan is een oplossing snel dichtbij. Terwijl een procedure bij de rechter meestal meer dan een jaar duurt, zijn mediations meestal binnen twee maanden afgerond. Dan kun je weer verder met wat je het liefste doet: ondernemen. Bovendien zorgt mediation ervoor dat relatie met de ander blijft bestaan. Zo kun je ook in de toekomst eventuele onenigheden op een goede manier met elkaar oplossen.

Heb je een zakelijk conflict? DAS-mediators helpen

Heb je een conflict met je verhuurder of huurder? Of heb je een ander zakelijk conflict, bijvoorbeeld met je opdrachtgever, leverancier of vennoot?
DAS-mediators helpen je bij het vinden van een oplossing. Lees hier meer over zakelijke mediation. Of neem contact op met mij of mijn collega's via mediation@das.nl.