Wanneer schakel je juridische hulp in bij een arbeidsconflict

Juridische hulp schakel je in als je denkt dat er een arbeidsconflict dreigt te ontstaan. Er hoeft dus niet al iets aan de hand te zijn. Wat levert het op als je op tijd juridische hulp inschakelt? En in wat voor situaties kan juridische hulp nuttig zijn?

Op tijd juridische hulp inschakelen

Veel arbeidsconflicten zijn in een vroeg stadium te voorkomen. Daarom is het verstandig om op tijd juridische hulp in te schakelen. Een jurist kan je namelijk niet alleen helpen bij het oplossen van een bestaand arbeidsconflict, maar ook bij de preventie daarvan.

Zo is niet iedere werkgever goed op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Door op tijd een jurist in de arm te nemen, kun je goed beslagen ten ijs komen.

Juridische hulp: in wat voor situaties?

In wat voor situaties kan tijdige juridische hulp nuttig zijn? Enkele voorbeelden met uitleg over wat er mis kan gaan:

Arbeidsovereenkomst verlengen
Je wilt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van een werknemer verlengen, maar twijfelt nog over een vaste aanstelling. Daarom vraag je je af voor hoeveel maanden je die verlenging zult doen.

Sluit je meer dan 3 opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd? Of overschrijden meerdere arbeidsovereenkomsten de periode van 24 maanden? Dan gaat de arbeidsovereenkomst volgens de ketenregeling over in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, ook als je dat niet zo bedoeld hebt.

Een jurist kan je adviseren over verschillende soorten arbeidsovereenkomsten met alle voor- en nadelen. Je kunt samen met de jurist bespreken welke oplossing in jouw situatie de meeste voordelen biedt.

Concurrentiebeding opstellen
Je wilt een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst. Daarbij ben je benieuwd hoe je deze bepaling secuur opstelt, zodat deze minder snel vatbaar is voor discussie.

Een concurrentiebeding is heel snel vatbaar voor discussie. Er moet namelijk altijd sprake zijn van een belangenafweging. Vaak wordt daarom de reikwijdte van het beding beperkt.

Een concurrentiebeding dat zo ruim is opgesteld dat dit het een werknemer feitelijk onmogelijk maakt om bij een nieuwe werkgever in dezelfde branche aan de slag te gaan, zal geen stand houden. De rechter kan het beding dan geheel of gedeeltelijk vernietigen. Of jou, als werkgever, veroordelen tot het betalen van een vergoeding aan je werknemer wegens zijn beperkingen op de arbeidsmarkt.

Een jurist kan je helpen om een concurrentiebeding op te stellen dat aansluit bij jouw specifieke omstandigheden.

Arbeidsovereenkomst beëindigen
Je wilt de arbeidsovereenkomst beëindigen van een werknemer die onvoldoende functioneert. Voordat je die stap zet, wil je je plannen voorleggen aan een jurist.

Met de hulp van een jurist kun je een inschatting maken van je kansen. Hij kijkt bijvoorbeeld of je in een dossier het functioneren van je werknemer heel concreet heeft vastgelegd, of er een verbeterplan is, wat er aan scholing is gedaan en wat er met werknemer is afgesproken. Heb je dat niet gedaan? Dan kan het ontslag verkeerd uitpakken en flink in de papieren lopen.

Een jurist kan je helpen bij een goede ontslaglegging in een personeelsdossier.

Tip

Heb je een rechtsbijstandsverzekering voor ondernemers? Check dan of je dekking hebt voor preventieve juridische hulp.

Download handboek arbeidsconflict oplossen voor werkgevers.

Lees verder