Transitievergoeding bij reorganisatie

Sinds 1 januari 2020 heeft iedere werknemer vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Dat geldt dus ook bij een
reorganisatie. Maar wat is een transitievergoeding eigenlijk? Op deze pagina lees je er alles over.

Wat is een transitievergoeding? 

Als je ontslagen wordt, heb je meestal recht op een financiële vergoeding. Dit is je transitievergoeding, of ontslagvergoeding. Het is een compensatie voor verliezen van je baan en een vergoeding om je te helpen bij het zoeken naar nieuw werk. Je hebt hier al recht op vanaf je eerste werkdag.

Ontslagvergoeding bij reorganisatie 

Je ontvangt ook een transitievergoeding als je ontslagen wordt vanwege een reorganisatie. Het maakt daarbij niet uit of je een tijdelijk of vast contract hebt. Het ontslag moet dan wel op initiatief zijn van je werkgever.

De hoogte van een transitievergoeding is afhankelijk van de situatie. Als er een sociaal plan is opgesteld, mag je werkgever afwijken van de wettelijke eisen. De ontslagvergoeding valt dan meestal hoger uit. Is er geen sociaal plan opgesteld? Dan kun je jouw transitievergoeding eenvoudig zelf berekenen. Dat doe je door het aantal jaren dat je gewerkt hebt te vermenigvuldigen met ⅓ deel van je maandsalaris.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.